.

Estat actual del vestíbul del teatre auditori de Torredembarra, amb brutícia, runa i amb signes evidents d'haver estat objecte de robatoris

Estat actual del vestíbul del teatre auditori de Torredembarra, amb brutícia, runa i amb signes evidents d'haver estat objecte de robatoris. Foto ACN

El govern de Torredembarra (Tarragonès) estudia recórrer a la via civil o penal per dirimir responsabilitats per l’abandonament del teatre auditori, que el govern de l’exalcalde Daniel Masagué va aturar al 2010 després de dos anys d’obres. Des d’aleshores, el recinte s’ha mantingut tancat i ha estat objecte de robatoris. Ara, el consistori tapiarà l’equipament després d’analitzar quin és el seu estat i de fer una valoració dels danys. La intenció del govern és obrir un concurs públic perquè una empresa es pugui fer càrrec d’acabar-lo i d’explotar-lo. En paral·lel, la Generalitat reclama al consistori que, si no posa en marxa el teatre, retorni la subvenció de 900.000 euros que va concedir al projecte.

Ulls de bou arrencats, instal·lacions elèctriques robades, runa i brutícia per tot arreu. Aquest és l’aspecte que ofereix el teatre auditori de Torredembarra, un projecte endegat fa sis anys i que hauria d’haver obert portes el 2009 amb un aforament de prop de mig miler de butaques. La realitat, però, és que l’equipament està abandonat des del 2010 per iniciativa de l’exalcalde Daniel Masagué, el qual va decidir liquidar els contractes amb l’empresa responsable de l’obra: Transcornejo. El projecte estava pressupostat en 2,3 MEUR, però s’estima que hauria acabat costant entre 3 i 4 milions.

Aquest dimecres, el nou alcalde, Enric Grangel, acompanyat d’altres membres del govern, ha fet una visita a les instal·lacions per mostrar la seva “indignació” per l’estat del recinte. El batlle ha anunciat que el consistori obrirà diligències informatives i que es realitzarà una valoració tècnica dels danys ocasionats al teatre, que mai no s’ha arribat a tapiar i ha estat objecte de robatoris, saquejos i, fins i tot, ha acollit “okupes”. Malgrat tot, el nou govern creu que el projecte és “recuperable” i que la solució passaria per obrir un concurs públic perquè una empresa enllestís les obres i se n’adjudiqués l’explotació per diversos anys.

L'alcalde de Torredembarra, Enric, Grangel, a l'interior del teatre autidori en la visita que s'hi ha fet aquest dimecres

L'alcalde de Torredembarra, Enric, Grangel, a l'interior del teatre autidori en la visita que s'hi ha fet aquest dimecres. Foto ACN

Grangel ha afirmat que el cas del teatre és un exemple de la “irracionalitat” de l’exalcalde, a qui ha acusat de “no agradar-li el projecte, ni el lloc, ni que la idea fos de l’anterior equip de govern”. Segons l’alcalde de Torredembarra, Masagué “va posar totes les traves possibles des de bon principi perquè això no sortís bé i el va deixar abandonat”. A més, ha desvetllat la sospita que “podria haver deixat abandonar l’obra el temps suficient perquè s’hi produïssin destrosses i després recórrer a alguna altra empresa perquè la refés”. “Volem esbrinar de qui és la responsabilitat i, quan ho tinguem tot, anirem per la via civil o penal”, ha assegurat.

“Ara posar-ho en marxa requerirà de temps, voluntat i diners”, ha afirmat Grangel. Fa dues setmanes, tècnics de la Generalitat van inspeccionar l’equipament i l’alcalde ha recordat que el Govern ha reclamat a l’Ajuntament que posi el teatre en funcionament o que li retorni la subvenció de 900.000 euros que va atorgar al projecte. El consistori, però, afirma que intentarà arribar a un acord amb la Generalitat, ja que l’administració catalana deu “molts diners” al consistori, segons el batlle, com ara les subvencions de dos anys per a les llars d’infants o els fons de cooperació. “Ara no podem fer-hi front perquè a la caixa hi tenim uns 270.000 euros”, ha lamentat.

L’alcalde ha recordat també que, quan estaven a l’oposició, havien exigit a Masagué poder visitar l’estat del teatre, però que aquest s’hi va negar una vegada i una altra. El projecte del nou teatre auditori de Torredembarra estava dividit en tres fases i les obres estaven bastant avançades quan es va decidir aturar-les. El fet de no tapiar-lo ha fet que, entre d’altres danys, n’hagin “desaparegut” els equips de l’aire condicionat. L’alcalde també ha explicat que els diners per a les butaques “estaven al banc i el contracte estava fet”, però que mai no es van arribar a instal·lar. A l’espera de la valoració definitiva, el nou govern estima que enllestir el teatre podria costar, pel cap baix, més d’un milió d’euros.