.

Imatge de l’estat de les obres del nou Parc. Foto: Anna F / Ajuntament

Comença el comte enrere de a posada en marxa del que serà nou pulmó verd de la zona del nucli de Torredebarra. Més de 3.000 metres quadrats de superfície s’estan convertint en un parc multiusos -lúdics, recreatius, d’oci- a la confluència de l’avinguda Diagonal i carrers Garrofers, Lleida i Sant Pere. En dues setmanes acabaran les obres d’un entorn que havia estat un solar usat com a aparcament.

El Parc del carrer Lleida -encara no té nom i aquest sortirà de la Comissió Municipal del Nomenclàtor- està pràcticament acabat a falta, tan sols, de col·locar alguns elements que acabaran de conformar l’espai. A hores d’ara ja s’aprecien les diverses zones que s’hi inclouen com ara l’àrea de jocs infantils, l’escenari per a representacions de petit format, la zona d’esbarjo per animals de companyia o la de la petanca.

Tot l’entorn està separat i conduït per murs que simulen la pedra seca, pròpia de l’entorn de pagesia mediterrània de Torredembarra, i els espais salven la pendent a modus de balconades.

A finals d’octubre l’empresa adjudicatària Tecnología de Firmes S.A va iniciar aquestes obres que han durat poc més de cinc mesos. La superfície total d’actuació és de 3.062,36 m2 i s’ha treballat amb un pressupost de 322.924,80 € (amb IVA inclòs).

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha explicat que la creació d’aquest pulmó verd ‘permet alliberar un espai amb molta edificació residencial dins el nucli urbà i que aquesta sensació d’oxigen i d’amplitud era una de les principals fites que es perseguien’. Amb la posada en funcionament d’aquest parc ‘s’ha retornat l’ús urbanístic que sempre ha tingut aquest solar’. L’aparcament que fins ara l’ocupava havia estat plantejat com una solució provisional mentre es construïa el pàrquing del carrer Filadors. Així doncs, amb la realització del projecte aquesta àrea urbana compleix amb la finalitat inicial a la qual estava destinada.

L’alcalde, el tercer per l’esquerra, escoltant les explicacions del regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García. Foto: Tots21

Al seu torn, el regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, ha destacat les principals característiques del parc com el fet que s’hagi apostat ‘per diverses formes i punts d’accessibilitat’. També ha comentat que la singularitat que ha condicionat més la urbanització d’aquesta zona és el pendent important que existeix a l’interior del solar. Per aquest motiu, el parc s’organitza a partir de diferents plataformes, que de sud a nord, son: escenari, petanca, jocs infantils de gran i petit format, zona d’accés a l’estació transformadora i l’espai de socialització d’animals de companyia. Tot això amb un enjardinament creat amb flora autòctona d’espècies del Baix Gaià i dels entorns naturals més immediats, que en facilita el seu manteniment.

En relació a l’enllumenat, hi ha dos tipus de lluminàries diferents, una amb la funció d’il·luminació general i l’altra per il·luminar més puntualment el recorregut. Pel que fa al mobiliari urbà, a banda dels bancs i papereres, es contemplem dues fonts d’aigua i la delimitació la zona per animals de companyia amb una tanca perimetral.

L’actuació ha estat finançada amb recursos propis de l’Ajuntament de Torredembarra i amb una subvenció de 147.613 € de la Diputació de Tarragona a través del Pla d’Acció Municipal (PAM) del 2019.

J. Garcia