.

El Cós de 2024 a l’hipòdrom vila-secà, un dels circuits tradicionals de l’Estat, amb Madrid, Donosti i Sevilla. Foto: Cedida

El Cós de Sant Antoni de Vila-seva, Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, que tindrà lloc aquest diumenge 19 de gener a partir de les 12 del migdia al parc de la Torre d’en Dolça, comptarà finalment amb la participació de 16 cavalls pura sang anglesos que es repartiran un total de 30.000 euros en premis.

En la primera cursa de 1.700 metres de distància, Premi Parc de la Torre d’en Dolça, competiran un total de cinc cavalls. La segona cursa, Gran Premi Ajuntament de Vila-seca, en la qual es recorre una distancia de 2.500 metres, hi participaran set cavalls i, per últim, la cursa Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres, comptarà amb quatre participants. Cal recordar que un any més les tradicionals curses es podran seguir en directe per TAC 12 TV.


Altres notícies:


La història del municipi té diversos capítols escrits en matèria eqüestre. Les curses de cavalls formen part de la vida i la tradició del municipi i s’han convertit, amb el temps, en un dels elements més autòctons de la Festa Major de Sant Antoni, que per aquesta competició atrau a gent d’arreu de la geografia espanyola.

Vila-seca, juntament amb l’hipòdrom de la Zarzuela, a Madrid, Sant Sebastià i Sevilla, és un dels llocs que apleguen el calendari oficial de competicions hípiques a l’Estat espanyol. El “cós” ja es celebrava a finals del segle passat. Les cavalleries, després d’haver estat beneïdes, i quan acabava la processó, es congregaven a la Casa de la Vila. Acte seguit, el rector de la parròquia llençava una bandera a l’aire i el genet que l’atrapava havia de sortir corrent, perseguit per la resta de competidors.

Els cóssos o curses de cavalls poden tenir uns orígens religiosos, ja que en algunes antigues pràctiques rituals agràries hi figuraven; però el “cós” autèntic va començar fa uns cent anys, com assenyala Tecla Garcia en un estudi sobre el tema, arran d’una cursa entre els cavalls de dos comerciants de vi de l’època.