.

Tomàs Barberà, rebent el guardó de mans de Joan Maria Mallafrè. Foto: DiariTots21

«Quan fas coses només per a tu desapareixen amb tu. Quan les fas per a la comunitat, per a la teva ciutat, queden per a tots, per a les noves generacions»

El passat dia 8 de juny es van reunir gairebé 120 persones al restaurant La Bella Itàlia, al Passeig Mata, per a acompanyar i homenatjar el guardonat amb el 41è premi “Més Amic de Reus 2023”, el botiguer, exregidor, activista del món de la cultura, de les associacions i de l’empresa Tomàs Barberà. Una vritable reunió d cares molt conegudes del món associatiu, polític i empresarial de Reus i comarques van reconèixer amb la seva presència la valua humana i professional de l’homenatjat.

L’alcaldessa, Sandra Guaita, saludant Tomàs Barberà al cocktail. Foto: DiariTots21

El president de la Cambra de Comerç, Mario Basora, amb Joan Abril, president del Grup de Vehicles d’Època (Gaven), dos amics del motor. Foto: DiariTots21

Cares conegudes com el periodista Josep Maria Martí o el vicepresident de la Cambra i president de Foment Reus Empresarial, Jaume Batista. Foto: DiariTots21

Festa, amistat i respecte és el que es respirava en aquella trobada organitzada per l’entitat Centre d’Amics de Reus, que és qui atorga aquest preuat guardó any rere any des de 1981.

Després d’un aperitiu servit a la terrassa del restaurant, on tothom que anava arribant aprofitava per saludar-se i conversar, es va passar al menjador preparat per a l’ocasió. Un cop tothom a taula, l’acte va començar amb els obligats parlaments. Va ser Joan Maria Mallafrè, president del Centre d’Amics de Reus, qui va donar el tret de sortida, començant per agrair la presència a tots els assistents, alcaldessa, presidenta de la Diputació, regidors i tothom que era allà com a mostra d’amistat cap al guardonat.

Una de les taules que ocupà la família de Tomàs Barberà. Foto: DiariTots21

No va faltar un record per anteriors guanyadors d’aquest preuat premi, alguns dels quals es trobaven allà presents. Joan Maria Mallafrè, després de fer esment que Tomàs Barberà era el soci número 1 de l’entitat, va lloar la seva dilatada tasca en tots els àmbits de la ciutat en els que sempre s’havia implicat. Per començar va ser continuador d’una important nissaga botiguera, fent-se càrrec de la papereria i botiga de joguines de la plaça del Mercadal, exemple de modernitat on poder trobar sempre les últimes novetats del sector. Però més enllà de la seva tasca com a botiguer, el president de l’entitat va voler destacar la implicació a nivell sociocultural de Tomàs Barberà.

Tresorer del Centre de Lectura, impulsor de la creació d’un tren vertebrat com a solució després de la desaparició del Carrilet, del 1981 al 1994 va formar part de la Junta Directiva del Círcol, des d’on va treballar per la recuperació del Teatre Fortuny, fita que és ben clar que es va aconseguir. Mereixia ser esmentat l’important paper que va tenir en la consecució de la Facultat de Medicina per a la ciutat Reus, en la qual també va jugar un paper important el Centre d’Amics de Reus.

Joan Maria Mallafrè va relatar, emocionat, com el periodista Josep Maria Martí, present a l’acte, li va demanar de col·laborar en el semanari “Mestral”, primera publicació periòdica del sud de Catalunya en català des de 1936. Va ser també idea de Tomàs Barberà la creació de la Unió de Botiguers, primera de Reus i de l’estat. Ben aviat el va seguir Xavier Amorós en aquest projecte.

Imatge de la taula presidencial. Foto: DiariTots21

El president del Centre i la seva esposa, conversant amb el regidor Josep Baiges. Foto: DiariTots21

També és gràcies a Tomàs Barbera l’existència de l’escola d’aviació comercial, CESDA, primera de l’estat de grau universitari, des de l’any 2001. I totes aquestes batalles socioculturals en les que es va embarcar sempre van ser lluitant contra imprevistos, traves, impediments; però mai va defallir, ni encara avui no defalleix quan es tracta de fer alguna cosa per a la seva ciutat. A ell també li devem que el 30 de desembre de 1991 s’aprovés el decret per fer realitat la Universitat Rovira i Virgili. 1998, el naixement de Canal Reus TV. En política va ser regidor per Convergència i Unió a l’ajuntament de Reus des de 1995 al 2003. «Durant aquest període i sent conscient de la creixent importància d’internet, va crear el domini “reus.cat”, precursor de la web corporativa de l’ajuntament».


Altres notícies:


Altrament, va aconseguir que hi hagués acord entre l’Arquebisbat de Tarragona, l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona per tal de portar a terme la rehabilitació de l’edifici que ha ocupat el Teatre Bravíum durant més de 70 anys.

Com a nota anecdòtica, el president, Joan Maria Mallafrè, va explicar com l’any 1964 i en companyia d’un grup de persones de l’Agrupació Excursionista de Catalunya, sent Tomàs Barberà un gran afeccionat al muntanyisme i a l’alpinisme, va escalar el Mont Blanc.

Per donar pas al lliurament del guardó, es va referir a com Tomàs Barberà deia que les lletres del nom de la ciutat podien reflectir la nostra manera de ser i de fer, així: «R de responsabilitat, E d’esforç, U d’utopia i S de seny. Sense la U Reus es convertiria en res. Cal reivindicar la utopia com allò que realment és un projecte necessari a curt, mitjà o llarg termini» I entre els aplaudiments i l’escalf del públic, Joan Maria Mallafrè, president del Centre d’Amics de Reus, va lliurar el guardó “Més Amic de Reus” a Tomàs Barberà.

‘Cap camí és massa llarg’

Després de saludar i agrair als amics, família i al president de l’entitat, Tomàs Barberà va pronunciar unes paraules amb molt de significat per a ell: «Cap camí és massa llarg i costerut si es fa en bona companyia. És cert, aquest és el meu cas». També va tenir paraules d’agraïment per a tota la seva família, especialment per l’Anna, la seva dona des de fa més de cinquanta anys, qui va deixar la seva professió de professora a l’Acadèmia Cirneros per estar al seu costat a la botiga.

El tradicional pastís amb la imatge del guardonat. Foto: DiariTots21

Amb el guardó a les mans i envoltat de familiars i amics, visiblement emocionat va dir: «No sé si soc l’home més feliç del món, però sí un dels més feliços». Curiosament es va referir al guardó com a “trencaclosques”, del que cada una de les parts també pertanyia a cadascuna de les persones que l’havien acompanyat en aquesta vida de reptes i lluites constants per aconseguir el millor per a la seva ciutat, Reus. Volia tenir un record per a tothom que l’havia acompanyat en el camí de la vida, però era conscient que es deixaria noms i de totes maneres volia fer-ho el més breu possible i a propòsit de fer-ho breu, va ser amb un toc d’humor que va tornar a la seva taula. «M’han dit que aquest acte s’acaba amb el dinar i no hi ha ni berenar ni sopar».

L’homenatjat va tallar el tradicional pastís amb la seva imatge reproduïda.

L’alcaldessa, Sandra Guaita, durant el seu parlament. Foto: DiariTots21

Noemí Llauradó, durant la seva intervenció. Foto: DiariTots21

Riures còmplices i aplaudiments van donar pas a la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i a l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, que van posar punt i final als parlaments. Totes dues van voler lloar la trajectòria de Tomàs Barberà. Tant la presidenta de la Diputació com l’alcaldessa van coincidir en pensar que era la ciutat de Reus qui havia d’estar agraïda a Tomàs Barberà i a tantes i tantes persones de la seva generació que ho havien donat tot per a la ciutat. En paraules de Noemí Llauradó: «És la ciutat qui us deu homenatges com el d’avui».

Finalment, Sandra Guaita també va tenir mots d’agraïment per a l’homenatjat i d’altres persones que com ell havien treballat perquè Reus avancés i ara la ciutat fos la ciutat que és. «Sóc una ciutadana orgullosa de la seva ciutat, però sobretot orgullosa de les persones de la seva ciutat». Va dir de Tomàs Barberà que feia «política en majúscules», ja que actuava pensant en la ciutat sense pensar des de quin color polític ho feia. La presidenta de la Diputació i l’alcaldessa van agrair i animar el Centre d’Amics de Reus a continuar amb la seva tasca i a seguir homenatjant persones tant importants per a Reus com la queera objecte d’homenatge, Tomàs Barberà.

Mònika Escuer