.

Els representants de la Mancomunitat, amb la directora general de Turisme. Foto: Cedida

Els representants de la Mancomunitat, amb la directora general de Turisme. Foto: Cedida

La Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip (MIDIT) rebrà 1.875.000 euros per finançar el projecte «Terres de Mestral, Outdoor Park de la Costa Daurada».

Aquest és un dels projectes que es beneficiarà de la II Convocatòria extraordinària de Planes de Sosteniblidad Turística en Destino 2022, que seran finançats pels fons europeus Next Generation i gestionats pel Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya.

Amb aquest projecte, la MIDIT pretén convertir aquest territori en una destinació líder en turisme actiu a través de la creació d’un parc d’oci a l’aire lliure únic a Catalunya amb una oferta d’activitats atractiva i competitiva de mar (surf, vela, paddle surf, busseig, snorkel…) i de muntanya (senderisme, cicloturisme, vies ferrades, escalada…), disponible tant a l’estiu com a l’hivern i adreçada a diferents públics però, en especial, a les famílies.

La proposta de la la MIDIT planteja l’estructuració d’una l’oferta turística conjunta dels tres municipis que la integren que inclou totes les infraestructures esportives i de turisme actiu a l’aire lliure existents i que es complementa amb l’oferta cultural i enogastronòmica.

Com s’ha explicat aquest dimecres 22 de febrer en l’acte de presentació, que ha tingut lloc a la Sala Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant amb la presència de la directora general de Turisme de Catalunya, Marta Domènech, és un projecte ambiciós que s’executarà entre el 2023 i el 2025 i que compta amb el suport dels agents públics i privats relacionats amb el sector turístic, cultural i agroalimentari de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip. De fet, el projecte és fruit del seu treball conjunt de definició del model turístic del territori, en el qual ha participat l’empresa Tourislab.

Les actuacions previstes pivoten sobre 4 eixos programàtics:

  • EIX 1. – TRANSICIÓ VERDA I SOSTENIBLE

ACCIÓ 1 – Regulació d’accessos a la zona de les cales i la Cova del Llop Marí a l’Hospitalet de l’Infant.

Fer actuacions d’adequació de pàrquing i regulació d’accessos a la Cova del Llop Marí per carretera i mar, amb barreres, sensors d’ocupació i boies de fondeig durant tot l’any.

ACCIÓ 2 – Creació d’un parc marítim subaquàtic.

Un espai interpretatiu únic que oferirà una experiència turística sota el mar i promourà el coneixement i la conservació de la riquesa biològica marina, en concret, de les praderies de posidònia.

ACCIÓ 3 – Centre d’Interpretació de l’Espai Natural Protegit de la Serra de Llaberia a Pratdip.

Renovar i modernitzar l’equipament i millorar l’experiència de la visita, per fer-la més atractiva, mitjançant la digitalització i l’orientació al públic familiar, motivant el viatge per si mateix.

ACCIÓ 4 – Equipament del Camí de Mestral, a peu.

Analitzar l’estat actual de la senyalització i dur a terme intervencions de millora a punts estratègics amb un component contemplatiu i interpretatiu que faci valdre l’entorn i el patrimoni natural.

  • EIX 2. – MILLORA DE L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

ACCIÓ 1 – Via verda des de l’Hospitalet de l’Infant a la Platja del Torn.

Fer totes les intervencions necessàries per habilitar la via verda, connectar amb altres camins i rutes, senyalització, mobiliari i equipaments, instal·lació d’ecocomptadors…

ACCIÓ 2 – Adequació de l’antiga estació de tren de l’Hospitalet de l’Infant en un centre ebike.

Transformació de l’antiga estació de tren en un centre ebike totalment equipat que sigui punt d’informació i servei al cicloturista, inclòs el lloguer de bicicletes elèctriques. L’estació serà el punt d’inici de la via verda i oferirà informació sobre la destinació i les rutes.

ACCIÓ 3 – Ruta del Camí de Mestral en BTT.

Adaptar la ruta existent de senderisme, Camí de Mestral, per a BTT, identificant l’itinerari apte, senyalització específica de la ruta per BTT així com equipaments específics, punts de recàrrega per bicis elèctriques, zones de descans, punts de reparació, punts d’aigua i panells interpretatius.

ACCIÓ 4 – Station Trail Running, senderisme i escalada al Càmping Tivissa.

Crear una Station Trail per running que inclogui també l’oferta de senderisme, escalada i BTT. Adaptació i remodelació d’un terreny al càmping Tivissa, amb criteris d’eficiència energètica, amb un parc infanti temàtic en esports, rocòdrom, lloguer de material d’escalada i vies ferrades, lloguer de bicis elèctriques…

  • EIX 3. – TRANSICIÓ DIGITAL

ACCIÓ 1 – Pla de senyalització turística intel·ligent.

Crear a escala orientativa, direccional i identificativa una xarxa global que permeti consultar l’oferta turística, reserves, fer viatges a mida i compartir-ho a les xarxes socials amb els terminals smartphones.

ACCIÓ 2 – Pla de transició cap a destinació intel·ligent.

Desenvolupar un sistema de comptatge automàtic per tal d’obtenir i analitzar les dades d’afluència de visitants als senders, miradors, espais naturals…

ACCIÓ 3 – Plataforma e-commerce i materials digitals de promoció.

Desenvolupar una plataforma integrada de reserves turístiques per tal de millorar el procés de planificació i reserva, amb característiques d’inclusivitat i accessibilitat; així com un banc d’imatges turístiques, càpsules audiovisuals i nous materials divulgatius en format digital.

ACCIÓ 4 – Pla de màrqueting turístic.

Crear un pla de màrqueting per definir la prioritat clara de productes i mercats als quals s’ha de dirigir la promoció i definir actuacions a desenvolupar per posicionar i comercialitzar els productes estratègics del destí. També, promoure la cohesió territorial mitjançant una estratègia conjunta.

  • EIX 4. – COMPETITIVITAT DE PRODUCTE

ACCIÓ 1 – Centre de BTT a Pratdip amb un pumptrack.

Creació d’un centre de BTT totalment equipat, punt d’informació i servei al cicloturista, lloguer de bicis BTT i elèctriques; així com un Pumptrack, circuit per BMX, per incrementar la tematització i l’activitat al destí, dinamitzar l’activitat d’oci i esport.

ACCIÓ 2 – Creació de senders experiencials a la natura.

Creació de senders experiencials, mínim un per municipi, de baixa intensitat orientats a famílies amb infants, fomentar, de manera divertida, conèixer la història i els valors diferencials del destí amb elements atractius i creatius, jocs didàctics, estacions temàtiques amb elements sensorials, lúdics, interactius…

ACCIÓ 3 – Rocòdrom en l’Station Trail de Tivissa.

Construcció d’un rocòdrom exterior amb semicoberta, amb vies que aniran de nivell bàsic, orientat a famílies i nens, fins a algunes de nivell avançat, amb inclinacions i desploms.

ACCIÓ 4 – Sistema intel·ligent de gestió del Pla de sostenibilitat turística.

Dotar-lo d’un sistema integral de gestió, integrador, intel·ligent, innovador i eficaç, amb la creació d’un Club de competitivitat, amb el sector públic i privat, per unir esforços en la gestió i desplegament del Pla de sostenibilitat turística

Segons ha destacat el president de la MIDIT i alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, el pla suposarà “una transformació del model turístic actual cap a una major especialització, diversificació, desestacionalització i digitalització de l’oferta que ha de permetre la millora de la competitivitat de les empreses i generar noves oportunitats econòmiques per als habitants de la Mancomunitat, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip”.