Fort aiguat al Baix Camp i al Tarragonès

Un carrer de Reus, aquesta tarda de divendres. Foto: DiariTots21

Jornada passada per aigua al Camp de Tarragona i especialment al Baix Camp i Tarragonès. A la tarda ha descarregat amb força, amb traces de precipitació intenses que toquen terra provinents del mar al litoral sud.

La comarca del Tarragonès ha registrat aquest divendres al vespre pluges de fins a 40 litres per metre quadrat en mitja hora i xàfecs “amb intensitat localment torrencial”. Protecció Civil, que manté activada la fase d’alerta del pla Inuncat fins demà dissabte, recomana extremar les precaucions sobretot a zones inundables i properes a rius i rieres.

El telèfon 112 ha rebut, fins a les deu de la nit, 161 trucades per 127 expedients relacionats amb l’alerta, principalment des del Tarragonès (62) i el Baix Camp (40). Els Bombers, de la seva banda, han rebut 72 avisos des de les 7 de la tarda, la majoria a Salou, Reus i Vila-seca, per inundacions arbres i branques caiguts i vehicles que no podien continuar la marxa. No s’ha registrat cap ferit.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) allarguen fins dissabte al migdia la possibilitat de pluges intenses, restringides al litoral i prelitoral de Tarragona i Terres de l’Ebre de caràcter local.

Aquesta nit i matinada es preveuen encara precipitacions que poden ser intenses i que es poden allargar fins demà, especialment a les comarques del litoral i prelitoral de la meitat sud. Tot i així no s’esperen acumulacions significatives, apunta Protecció Civil.

Al Baix Camp, Vinyols i els Arcs porta registrats 67 mm a les 20:30 hores, per 38,8 Riudecanyes, mentre que al Tarragonès, Tarragona -Complex educatiu- en sumen 79, per 30 Constantí a les 20:30h, i Torredembarra, 14,5, també fins les 19:30h. L’EMA de Mont-roig del Camp acumulava 4,2 mm en 30 minuts sobre les 17 hores, sumant ja un total de 32,2 al llarg de tot el dia, informa el Servei Meteorològic de Catalunya.


La pluja és generalitzada al Camp de Tarragona, però amb intensitat diversa segons la comarca.

Altrament, la pluja acumulada entre dimarts i avui divendres fins a les 4 de la tarda supera els 100 mm en alguns punts del litoral de les Terres de l’Ebre, amb 167 mm als Alfacs.

La pluja ha disparat l’alerta Inuncat per part de Protecció Civil, que alerta sobre la conducció en carretera i no acostar-se a rieres i barrancs.

La tempesta ha afectat també el trànsit, especialment a l‘AP-7, amb visibilitat reduïda entre el tram de Cambrils i Mont-roig del Camp.


Les previsions de pluja del cap de setmana tenen amb un ai al cor els programadors de les festes de Santa Tecla i Misericòrdia, on ja s’han hagut de suspendre o ajornar activitats i s’està pendent de l’evolució del temps, com és el cas de Gertrudis, que havia d’actuar a Reus aquest vespre en la seva gira de comiat, concert que queda posposat al 5 d’octubre.

Consulteu les dades de precipitació en aquest enllaç.

Guaita trasllada a la Federació de Veïns la transformació del sud de Reus i l’alerta davant els ‘bulos’

Un moment de la reunió amb la FAVR. Foto: Cedida

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, acompanyada per la tinenta d’alcaldessa d’Urbanisme i Habitatge, Marina Berasategui, i la regidora de Relacions Ciutadanes, Mar Escoda, va reunir-se ahir a l’antic hospital amb representants de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) i de diferents entitats veïnals de la ciutat per tractar el projecte de transformació urbanística, econòmica, social, cultural i de percepció de seguretat de la zona sud de Reus.

Sandra Guaita va compartir amb més d’una seixantenta de representants veïnals de diferents barris el pla de transformació de la zona sud de la ciutat que inclou el manteniment del Carrilet en el seu actual emplaçament, la construcció d’un nou edifici d’habitatge dotacional i d’equipaments públics, la vianalització del carrer de l’Escultor Rocamora, la pacificació del trànsit de l’avinguda del President Macià, la prolongació de verd del parc de Mas Iglesias fins als nous espais oberts del Carrilet i l’avantprojecte de la nova estació d’autobusos.


Altres notícies:


L’alcaldessa de Reus va subratllar que aquest equip de govern té entre les seves prioritats transformar la ciutat i, en concret, el sud per donar més vida i activitat a aquests barris.

Sandra Guaita va mostrar la seva satisfacció per l’interès dels veïns i veïnes en participar en la millora i transformació de la ciutat i va animar a la Federació d’Associació de Veïns de Reus (FAVR) i a les entitats veïnals a seguir treballant en aquesta línia ja que segons ella, “la participació ciutadana millorarà i enfortirà aquest i qualsevol projecte de ciutat”.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Reus va explicar que algunes de les propostes ciutadanes sorgides en les 10 reunions mantingudes fins ara al voltant de la futura estació d’autobusos s’estan analitzant per construir el projecte amb tots i totes aquells que tenen ganes de treballar en positiu i amb tots aquells que tenen dubtes d’alguna part del projecte.

A la reunió es va explicar que l’actual estació d’autobusos té quaranta anys i que Reus necessita una estació d’autobusos del segle XXI connectada amb el futur tramvia i l’estació de Bellissens i amb més espai per accessos i nous requeriments tècnics per millorar l’aïllament acústic i els serveis als usuaris.

Sandra Guaita va afirmar que l’equip de govern té molt clara la voluntat de posar a les persones al centre de totes les polítiques i ha fet bandera de l’escolta activa. Respecte a la futura estació d’autobusos, de la qual s’ha presentat l’avantprojecte, l’alcaldessa de Reus va dir que s’ha presentat amb un objectiu claríssim: “transparència amb la ciutadania i vocació de participació”. L’alcaldessa va alertar contra la “desinformació intencionada o no i els bulos i rumors” respecte a aquest projecte. Entre ells va citar que es diu que es perdran arbres i zones verdes quan l’aposta de l’actual equip de govern amb la renaturalització i l’ampliació de l’espai verd a la ciutat és clara com s’ha demostrat amb el RENATUReus.

L’alcaldessa va dir que l’equip de govern entèn les preocupacions i peticions dels veïns i veïnes dels voltants de la futura estació d’autobusos i que treballarà per donar resposta i trobar consensos.

Marcos Massó, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), va destacar el diàleg i la voluntat d’escolta de l’equip de govern i va reiterar el compromís de les associacions de veïns amb treballar per millorar i transformar la ciutat. El president de la FAVR va destacar que l’estació d’autobusos no és un projecte únicament pel barri de Mas Iglesias si no un projecte de ciutat i que en el seu conjunt el projecte de transformació del sud de la ciutat suposarà una millora pels barris de l’entorn del Carrilet però també per Reus.

 

Els Premis TIC Catalunya Sud reconeixen les empreses tecnològiques punteres del territori

Els guardonats, representants d’Ipte, T-Systems, eAgora, Etecnic i Susana Prado, amb els seus premis. Foto: Cedida

Més de 180 persones entre institucions, representants de les empreses candidates i personalitats vinculades al sector han assistit a l’acte de lliurament dels Premis TIC Catalunya Sud, que organitzen Redessa i el Clúster TIC Catalunya Sud i que s’ha fet les instal·lacions de firaReus Events al Tecnoparc de Reus. L’acte ha comptat amb la conferència inaugural titulada “Málaga Tech Park, el éxito de un ecosistema”, a càrrec de Felipe Romera, president del Málaga Tech Park i de l’Asociación de Parques Científicos y Tecnológicos de España (APTE).

El Premis TIC Catalunya Sud tenen l’objectiu de reconèixer, premiar i donar visibilitat a les empreses i projectes tecnològics que han contribuït de manera significativa al desenvolupament econòmic, social i tecnològic de la Catalunya Sud. La primera edició d’aquests premis ha rebut vint-i-quatre candidatures repartides entre les cinc categories previstes.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita ha assegurat que “uns premis com aquests eren totalment necessaris per a crear un nou espai de trobada entre les tecnològiques de la Catalunya Sud, posant en valor la seva tasca, i calia impulsar-los des de Reus, la segona ciutat TIC de Catalunya”.

El regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus i conseller delegat de Redessa, Josep Baiges, ha explicat que “amb aquests premis continuem treballant per acompanyar i donar visibilitat a les empreses tecnològiques que posicionen el territori en l’àmbit de les TIC, generant oportunitats i captant i retenint el talent de la Catalunya Sud“.

El regidor Josep Baiges, lliurant el premi a T-Systems, una de les principals apostes tecnològiques reusenques. Foto: Cedida

Per la seva banda, el president del Clúster TIC Catalunya Sud i CEO de Movertis, Pablo Mazón, ha remarcat que cal aprofitar l’oportunitat que d’esdevenir un hub tecnològic de primer nivell i ha afegit que “amb aquests premis projectem el nostre territori al mapa global, destacant la capacitat d’innovació, l’èxit i el lideratge tecnològic que es construeix des de la Catalunya Sud”.

Els premiats

El jurat, format per deu professionals referents en l’àmbit TIC, la formació, el sector públic i la societat civil del territori, ha valorat aspectes com la innovació, l’impacte i valor afegit, la responsabilitat ambiental, el potencial de creixement i la diversitat de les candidatures presentades. Així, els guardonats han estat:

Creixement i expansió: T-Systems, reconeguda per impulsar des del 2007 la creació i creixement del seu Value Center Reus, que forma part del Global Delivery Center de T-Systems, i que ja ocupa a més de 400 professionals amb previsió de créixer fins als 500 en els pròxims mesos.

Millor start-up: eAgora, una innovadora plataforma per connectar els ciutadans amb l’administració pública i que ja compta amb més de 500 ajuntaments com a clients.

L’alcaldessa Sandra Guaita, amb Susana Prado, guardonada pel seu lideratge a Inetum Catalunya. Foto: Cedida

Lideratge femení en tecnologia: Susana Prado, directora general d’Inetum Catalunya, amb més de 1.000 persones a càrrec. Des de la seva responsabilitat a la multinacional tecnològica francesa, Susana Prado va promoure la instal·lació d’una seu territorial d’Inetum a Tarragona. També és professora associada de la URV i presidenta del 22@Network.

Sostenibilitat i tecnologia verda: Etecnic, dedicada  a solucions de mobilitat sostenible, ha estat guardonada pel seu projecte Smart Pricing, que té com a objectiu optimitzar el rendiment econòmic d’una infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics.

Tecnologia disruptiva: IPTE, empresa tecnològica amb seu a Reus dedicada al disseny i muntatge d’equips de control de processos industrials, ha estat reconeguda pel seu innovador sistema de test per a productes de mobilitat elèctrica o emobility.

Els guardons han estat produïts per l’empresa PLASTICPeople, que recicla plàstic i el transforma en tot tipus de materials, polivalents, segurs i de disseny, creant un impacte social i mediambiental positiu. Per aquest projecte en concret, s’ha fet servir aproximadament dues planxes d’un metre quadrat cada una, el que equival a més de 1.500 bosses de plàstic i més de 4.000 envasos de Tetra Pak reutilitzats.


Altres notícies:


L’acte de lliurament ha comptat amb la presència de representants institucionals i responsables empresarials que han estat els encarregats de lliurar els guardons: l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus i conseller delegat de Redessa, Josep Baiges; el president del Clúster TIC Catalunya Sud i CEO de Movertis, Pablo Mazón; el rector de la URV, Josep Pallarés; president del Málaga Tech Park i de l’APTE, Felipe Romera; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; i el subdelegat del Govern, Santiago Castellà.

També s’ha comptat amb la presència de la nova secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat, Maria Galindo, encarregada de la cloenda de l’acte qui ha destacat que “iniciatives com aquests premis mostren el potencial tecnològic i innovador del territori de la Catalunya Sud i confirmen l’aposta que des de fa anys ha fet la Secretaria de Polítiques Digitals amb l’impuls de la innovació digital a Catalunya a través de l’estratègia de les Àrees Digitals i la identificació del Clúster TIC Catalunya Sud com un agent clau”.

El Clúster TIC Catalunya Sud té per objectiu reforçar la projecció i competitivitat del sector tecnològic a les comarques de Tarragona, així com l’atracció de projectes internacionals per situar el territori com un hub tecnològic de referència a Europa. Així mateix, el Clúster treballa per contribuir a l’impuls de l’activitat econòmica oferint solucions tecnològiques a tots els sectors. Actualment, el TIC Sud està format per prop d’un centenar d’empreses i institucions que agrupen al voltant de 20.000 professionals.Per

Per altra banda, Redessa és l’empresa municipal de l’Ajuntament de Reus que treballa al costat d’empreses, emprenedors i emprenedores, start-ups i spin-offs, per ajudar-les a fer créixer els seus projectes. Gestiona quatre centres d’empreses (Redessa Tecno, Redessa Cepid, Redessa Viver i Redessa Innovació), naus i sòl industrial. Els seus centres d’empreses ofereixen serveis adaptats, creen comunitat i promouen la col·laboració i l’intercanvi de coneixement. Aquest ecosistema aplega unes 150 empreses que sumen uns 1.500 professionals, la meitat dels quals es dediquen al sector tecnològic.

 

 

Comença la construcció de 132 habitatges de protecció oficial al barri Mas Iglesias de Reus

Les obres del bloc, el primer de lloguer social en catorze anys, han d’acabar el 2026. La inversió serà de 17 MEUR. Foto: ACN-N.Bertola

Aquest dimarts ha començat la construcció dels 132 habitatges de protecció oficial al barri Mas Iglesias de Reus. Es tracta d’una promoció que s’ubicarà en un solar de 2.000 metres quadrats del carrer Jaume Vidal i Alcover i que constarà d’un soterrani, d’una planta baixa i sis més de pisos, on el 60% seran de dues habitacions i un 40% de tres. El projecte ha tingut una inversió de 17 milions d’euros, tres dels quals subvencionats amb fons Next Generation. Les obres s’allargaran durant un any i mig per tenir-los enllestits el juny del 2026. A partir d’aquí, s’espera que unes 450 persones es traslladin als nous immobles. L’alcaldessa Sandra Guaita ha celebrat que la ciutat torni a construir un edifici de lloguer social catorze anys després.

L’Ajuntament de Reus, conjuntament amb representants de l’empresa Llogueralia Reus –creada especialment per a la gestió d’aquest projecte i integrada per Construcciones Rubau i Rubau Concesiones– han col·locat aquest dimarts la primera pedra de la nova promoció de pisos de lloguer social a la ciutat. De fet, fa gairebé catorze anys que no es construeix un nou bloc d’aquestes característiques al municipi, segons ha subratllat Guaita, qui ha recordat que aquesta ha estat una de les grans apostes des que van arribar al govern.


Altres notícies:


En aquest sentit, ha afirmat que una vegada finalitzi la construcció d’aquests nous habitatges –prevista el juny del 2026– la ciutat comptarà amb 400 pisos de lloguer social. Tot plegat, després que aquest estiu també es fes la compra del primer pis en el marc del protocol d’adquisició d’habitatges per destinar-los a lloguer social, així com la rehabilitació de deu blocs de pisos al barri Fortuny. “Donem resposta amb actuacions concretes a una de les principals preocupacions de la ciutadania com és l’accés a l’habitatge”, ha afegit Guaita.

Aposta per les zones comunes

Pel que fa al nou edifici del barri Mas Iglesias, es construiran 132 pisos que s’ubicaran al carrer Jaume Vidal i Alcover número 24. D’aquests, el 60% -78 pisos- seran de 50 metres quadrats útils i comptaran amb dues habitacions, mentre que el 40% restant –54 pisos– seran de 70 metres quadrats útils amb tres habitacions. Tots comptaran amb un espai exterior propi. L’edifici també tindrà espais d’ús comú a cada planta “amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les famílies que hi visquin”, segons han remarcat fonts municipals.

L’alcaldessa, Sandra Guaita, ha destacat que l’habitatge és un dels eixos del programa de govern. Foto: ACN-N.Bertola

La finca compta amb de gairebé 2.000 metres quadrats i té una edificabilitat de més de 12.000 metres quadrats. A més del soterrani, el bloc també tindrà una planta baixa, on podrien ubicar-s’hi diversos establiments. Els usos admesos són comercial, oficines, sanitari-assistencial, educatiu, recreatiu, esportiu i sociocultural.

Finalment, l’arquitecte del projecte, Carlos Jurado, ha subratllat que el bloc s’ha dissenyat seguint els criteris d’eficiència energètica que marca la Unió Europea i, per tant, la coberta estarà plena de plaques solars. “Això ajudarà que la factura dels habitants sigui inferior i que es consumeixi molta menys energia primària no renovable”, ha afegit Jurado. La constitució del dret de superfície s’ha fet per un termini de 75 anys.

ACN-Neus Bertola

 

L’ONCE dedica un cupó al 120è aniversari de la Coronació de la Verge de Misericòrdia

El cupó que surt a la venda. Foto: Cedida

El passeig de Misericòrdia de Reus, davant del Santuari Misericòrdia, ha servit aper a la presentació del cupó que l’ONCE dedica el proper dimecres 25 de setembre al 120è aniversari de la Coronació de la Verge de la Misericòrdia. Cinc milions de cupons difondran aquesta efemèride.

Durant la presentació, Patricio Cárceles, director general Adjunt de Joc d’ONCE; Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya, i Fran Sánchez, director de l’ONCE a Reus, han lliurat a Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, una imatge emmarcada d’aquest cupó. Els han acompanyat membres del Santuari de Verge Misericòrdia i el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens.

“Des de l’ONCE Catalunya ens unim a aquesta festa local de Reus, que els reusencs i les reusenques viuen amb dedicació i devoció, amb el millor que tenim: el cupó. La commemoració del 120è aniversari de la Coronació de la Verge de la Misericòrdia, que segons l’imaginari popular va salvar la població en un dia llunyà, és motiu de celebració. Enguany, el 25 de setembre, ens sumem a l’agraïment i el festeig”, declara Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya.

L’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, ha agraït la feina feta per l’organització ONCE i ha posat de manifest les diverses accions que es duen a terme a la ciutat i en concret durant Sant Pere i Misericòrdia per aconseguir que les festes siguin més inclusives.

L’alcaldessa i el representant de l’ONCE, davant el Santuari marià. Foto: Cedida

El Santuari de Misericòrdia

El Santuari de Misericòrdia està dedicat a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia. La seva ubicació respon a la tradició religiosa que vincula la Mare de Déu a la ciutat de Reus.

Segons l’imaginari popular, durant l’epidèmia de la pesta que assolà Reus i Europa sencera, a una pastora anomenada Isabel Besora se li va aparèixer la Mare de Déu de la Misericòrdia i li va demanar que encenguessin un ciri dedicat a ella i curaria els vilatans. Per tal que la creguessin, de tornada al poble li va fer un petó que li va deixar marcada una rosa vermella a la galta, la mateixa que apareix a la bandera de la ciutat. Els devots de la Mare de Déu de la Misericòrdia creuen en la seva intercessió com a motiu de la fi de l’epidèmia a Reus, i encara avui en mantenen l’agraïment. Al Santuari s’hi pot arribar amb una agradable passejada des del centre i a través del passeig que porta el mateix nom.

Des de 1948, el dia 25 de setembre es converteix en festivitat local per celebrar la devoció a la Mare de Déu de la Misericòrdia. Aquest dia, Reus celebra la festa Major i moltes de les activitats festives es fan a l’entorn del Santuari.

El Cupó de l’ONCE

El Cupó diari de l’ONCE posa en joc un premi de 500.000 euros al número més la sèrie, i 49 premis de 35.000 euros a les cinc xifres del número premiat.

Els cupons de l’ONCE són part dels productes de loteria social, segura, responsable i solidària de l’Organització que, des del seu disseny fins a la comercialització, implementa controls per neutralitzar consums descontrolats, prohibeix expressament la venda a menors d’edat o el consum a crèdit, entre altres mesures. L’Organització manté una responsabilitat amb la ciutadania promovent una política de joc responsable amb els sistemes d’avaluació i seguiment més exigents definits per l’Associació Mundial de Loteries i l’Associació Europea de Loteries.

Els cupons de l’ONCE es comercialitzen pels més de 19.000 venedors i venedores de l’organització, 2.400 d’ells a Catalunya. A més, es poden adquirir des de www.juegosonce.es, i en establiments col·laboradors

 

Dos detinguts a Reus per tràfic de drogues

Agents dels Mossos d’Esquadra conjuntament amb efectius de la Guàrdia Urbana de Reus van detenir dimecres passat, 11 de setembre, dos homes de 45 i 48 anys, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic de drogues.

Els fets van succeir pels volts de les 11:00h durant un control conjunt dels cossos policials al carrer de l’Escultor Rocamora. Quan un vehicle es va aproximar en aquest punt, els agents de la Guàrdia Urbana van adonar-se que el vehicle podria circular amb la ITV caducada i que l’acompanyant no duia el cinturó cordat. Com a conseqüència d’aquests fets van decidir aturar-lo i, amb el suport dels mossos, van identificar els dos ocupants visiblement nerviosos.


Altres notícies:


Els agents van decidir escorcollar-los davant les incongruents explicacions al voltant d’unes bosses que transportaven, així com pels estranys moviments que van efectuar abans que aturessin el vehicle. Se’ls va localitzar 23.000 euros en bitllets fraccionats i un total de 56 embolcalls que contenien prop de 50 grams de cocaïna valorats en el mercat il·lícit de substàncies estupefaents en gairebé 2.800 euros.

Per tot plegat, els dos homes, els quals acumulen diversos antecedents policials, van ser detinguts com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i ahir dijous van passar a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

 

La Diputació es queda l’app mòbil reusenca ‘Aparcar’ per expandir-la com a ‘MOT:’

L’alcaldessa de Reus i la presidenta de la Diputació, amb regidors i diputats, en l’acte de traspàs de l’aplicació. Foto: Cedida

Facilitar el pagament dels aparcaments de superfície regulats amb limitació horària o activar els punts de recàrrega de vehicles elèctrics són algunes de les utilitats relacionades amb la mobilitat que permet l’aplicació per a dispositius mòbils Aparcar. Aquesta eina tecnològica de titularitat pública, creada i gestionada per l’Ajuntament de Reus, passa ara a dependre de la Diputació de Tarragona i canvia de nom i d’imatge: a partir del 16 de setembre s’anomenarà MOT:. Amb la cessió, s’inicia una nova etapa en què s’oferirà l’ús de l’aplicació a tots els ens locals de la demarcació per promoure la mobilitat sostenible i facilitar el servei a tots els usuaris.

El canvi serà automàtic per als usuaris de l’aplicació Aparcar. A partir del proper dilluns, 16 de setembre, quan hi accedeixin rebran una notificació amb el canvi de titularitat i de nom i una petició per acceptar la cessió de les dades a MOT:. Durant un temps les dues marques conviuran per facilitar la transició.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, han presentat la nova etapa de l’aplicació Aparcar aquest dijous al Palau Bofarull de la Diputació a Reus.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha posat de manifest que “la nova etapa d’aquesta aplicació és una mostra de la col·laboració i bona entesa entre institucions, que treballem amb l’objectiu comú de ser més eficients i oferir millors serveis a la ciutadania i als visitants, així com promoure la mobilitat sostenible arreu de la demarcació”. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha destacat que avui donem un pas més en l’aposta de l’Ajuntament de Reus per col·laborar i compartir serveis en clau territorial i metropolitana.


Altres notícies:


Creada l’any 2016 per l’Ajuntament de Reus, l’aplicació Aparcar va començar donant servei en aquest municipi, i amb els anys s’ha anat estenent a altres municipis de la demarcació: Tarragona, Salou, Cambrils, Valls, Vila-seca i Montblanc i, fins i tot, de fora de la demarcació, com Girona. Aparcar compta actualment amb 380.000 usuaris registrats (170.000 actius aquest 2024), el 40% dels quals l’utilitzen en diferents municipis. Durant el 2023 es van gestionar a través de l’aplicació més de 2,8 milions d’estades entre les poblacions on està implantada actualment, i aquest any 2024 ja s’han superat els 3 milions d’estades.

Aquest fet demostra l’èxit d’aquesta eina tecnològica promoguda i desenvolupada per una administració pública, que ha traspassat els límits municipals. En aquest sentit, i amb l’objectiu de poder ampliar el servei arreu del territori i d’apostar per la mobilitat sostenible, els equips tècnics de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Reus han treballat de forma coordinada per fer efectiva la cessió de l’aplicació a la Diputació.

Les dues institucions han signat recentment el conveni en què s’estableix que l’Ajuntament de Reus cedeix gratuïtament l’aplicació a la Diputació de Tarragona. D’aquesta manera, la institució supramunicipal, mitjançant l’Organisme Autònom BASE-Gestió d’Ingressos, queda facultada per l’ús, explotació, transformació, distribució i reproducció de l’aplicació.

A través de l’aplicació MOT: es podrà gestionar el pagament dels aparcaments de superfície regulats amb limitació horària i d’altres utilitats relacionades amb la mobilitat urbana, com ara l’activació i motorització a temps real dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics. A més, s’està treballant per poder ampliar les funcionalitats amb altres aspectes relacionats amb la mobilitat, com per exemple: la informació dinàmica del transport públic urbà, el pagament de transport públic o el lloguer de bicicletes, entre altres.

La gestió de l’aplicació MOT: representarà a la Diputació de Tarragona una inversió de 50.000 euros anuals, ampliables a 100.000 € anuals.

‘MOT:’ la paraula que ens mou

L’aplicació Aparcar passarà a anomenar-se MOT: tal com ha explicat el creatiu Manuel Moranta i el nom respon a la síntesi de les paraules “Mobilitat” i “Territori”. Alhora, evoca al concepte de “motor”, necessari per a la mobilitat.

El significat de mot (paraula en català) fa que sigui una marca evocadora, no descriptiva, que es refereix als vincles que, ja sigui a través de la paraula o de la mobilitat, es poden establir entre els habitants d’un territori, independentment dels límits geogràfics.

El color blau associat al logo, que es manté de l’anterior marca Aparcar, es connecta simbòlicament amb el color de la Diputació de Tarragona, i alhora vol expressar sostenibilitat i dinamisme.

 

Els Xiquets de Reus obriran plaça al Concurs de Castells en la jornada de diumenge

El XXIX Concurs de Castells de Tarragona ja té ordre d’actuació. Els Xiquets de Reus s’encarregaran d’obrir la jornada del diumenge 6 d’octubre, a les 10 h, a la TAP si alcen un castell de dificultat igual o superior al 4 de 9 amb folre.

El Teatre Tarragona ha acollit dimecres a la tarda l’acte de presentació del sorteig d’ubicació i ordre d’actuació en cadascuna de les tres jornades del XXIX Concurs de Castells de Tarragona. L’esdeveniment s’ha pogut seguir en directe, a través de TAC12, la plataforma La Xarxa+ i les televisions de proximitat, i ha estat presentat pels periodistes Carles Cortés i Aina Mallol.


Altres notícies:


En aquesta jornada hi participaran un total de dotze colles, que actuaran en el següent ordre:

C1 – Xiquets de Reus
A1 – Colla Jove Xiquets de Tarragona
B1 – Moixiganguers d’Igualada
C2 – Nens del Vendrell
A2 – Colla Joves Xiquets de Valls
B2 – Castellers de Barcelona
C3 – Marrecs de Salt
A3 – Castellers de Vilafranca
B3 – Capgrossos de Mataró
C4 – Castellers de Sants
A4 – Colla Vella dels Xiquets de Valls
B4 – Xiquets de Tarragona

Per la seva banda, els Castellers de Mollet obriran plaça el dissabte 5 d’octubre a les 16.30 h si alcen un castell d’igual o superior dificultat al 3 de 8. Les formacions participants en aquesta jornada seran divuit, i actuaran en aquest ordre:

F1 – Castellers de Mollet
F2 – Castellers de Berga
F3 – Colla Jove de Castellers de Sitges
D1 – Castellers de la Vila de Gràcia
E1 – Castellers de Sabadell
E2- Colla Castellera Jove de Barcelona
E3 – Tirallongues de Manresa
E4 – Xics de Granollers
D2 – Castellers de Sant Cugat
F4 – Bordegassos de Vilanova
F5 – Xiquets del Serrallo
F6 – Castellers d’Esparreguera
D3 – Castellers de Lleida
E5 – Castellers d’Esplugues
E6 – Castellers de Terrassa
E7 – Xicots de Vilafranca
E8 – Sagals d’Osona
D4 – Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau

Finalment, els Castellers de la Sagrada Família seran els encarregats d’obrir plaça a la primera de les tres jornades, a la plaça del Castell de Torredembarra, el diumenge 29 de setembre, a les 10 h, en cas que vulguin intentar un castell igual o de superior dificultat al 7 de 7. La jornada de Torredembarra tindrà dotze colles participants. L’ordre d’actuació serà el següent:

G1 – Castellers de la Sagrada Família
G2 – Nois de la Torre
H1 – Castellers d’Altafulla
I1 – Colla Castellera de l’Alt Maresme i la Selva Marítima
G3 – Castellers del Poble Sec
H2 – Castellers de Sarrià
H3 – Castellers de Badalona
I2 – CC Esquerra Eixample
G4 – Castellers de Castelldefels
H4 – Colla Castellera de Figueres
I3 – Castellers de Caldes
I4 – Colla Castellera de la Bisbal del Penedès

Pel que fa a la primera de les jornades, en cas de previsió de pluja, l’actuació es realitzaria al Pavelló Sant Jordi i no pas a la plaça del Castell, com ja va passar durant la XXVIII edició del Concurs, el 2022.

Entra en funcionament Redessa Innovació, el quart centre de negocis municipal reusenc

L’edifici ofereix 1.300 m2 en concepte obert i servirà per donar resposta a l’increment de plantilla de T-Systems a la ciutat. Foto: Cedida

Aquesta setmana entra en funcionament Redessa Innovació, el quart centre d’empreses impulsat per l’empresa municipal de l’Ajuntament de Reus. Està ubicat a l’edifici annex al Centre Tecnològic Eurecat, situat al Campus de Bellissens de Reus. Les obres d’adequació que Redessa ha dut a terme per a la seva posada en marxa han tingut una inversió de 900.000 €.

L’edifici consta de tres plantes que sumen 1.300 m2 útils, i té un disseny molt funcional i diàfan, amb un elevat percentatge d’espais col·laboratius, destinats a fomentar el treball en equip i per projectes. Igual que la resta d’edificis de Redessa, oferirà als seus usuaris un servei integral que inclou el manteniment de les instal·lacions i videovigilància, entre d’altres.

Segons el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de Redessa, Josep Baiges, “amb la posada en marxa de Redessa Innovació, des de l’Ajuntament de Reus continuem treballant per donar resposta a la demanda d’espais de les empreses que creixen als nostres centres, i també, a aquelles que cerquen una ubicació al territori; posant el focus en sectors estratègics a la ciutat com són les TIC, la salut i l’agroalimentari”.


Altres notícies:


El projecte de Redessa Innovació servirà per donar resposta al creixement de la multinacional tecnològica alemanya T-Systems, que fins ara havia desenvolupat la seva activitat als centres Redessa Viver i Tecno. La plantilla de T-Systems a Reus s’ha anat incrementant de forma continuada des de la seva implantació a la ciutat l’any 2009 i està previst que, a curt termini, assoleixi els 500 professionals.

Redessa Innovació és el quart centre de negocis de l’empresa municipal, que aquest any celebra 30 anys d’activitat i que gestiona també els centres de Redessa Viver, al Camí de Valls, i de Redessa Tecno i Redessa Cepid al Parc Tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc, als quals s’han de sumar les 20 naus que ofereix el complex de Redessa Naus al polígon AgroReus.

Amb aquest nou edifici, Redessa gestiona un total de 23.000 m2 amb una mitjana d’ocupació que se situa al voltant del 90%. En els centres d’empreses de Redessa hi ha instal·lades unes 150 empreses amb uns 1.500 professionals, la meitat dels quals es dediquen al sector tecnològic. Aquestes dades contribueixen directament al posicionament de Reus com a 2a ciutat en ocupació TIC de Catalunya, després de Barcelona.

 

Més de 16.100 alumnes comencen a Reus el nou curs escolar 2024-2025

L’alcaldessa, Sandra Guaita, ha visitat l’escola Mowgli amb la regidora d’Educació en aquest inici de curs 2024-2025. Foto: Cedida

Els centres educatius de la ciutat de Reus han iniciat aquest dilluns 9 de setembre el curs 2024-2025 i l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i la regidora d’Educació, Pilar López, han volgut conèixer de primera mà la realitat dels centres educatius reusencs visitant l’escola Mowgli, al passeig de la Boca de la Mina. El curs comença amb la incorporació de l’alumnat d’I3 a 4t d’ESO i les escoles bressol municipals de Reus, mentre que els nivells de batxillerat i cicles formatius començaran aquest dijous dia 12.

Actualment i a falta de fer la matrícula de l’alumnat que es va anar assignant la setmana passada, arribada de fora de Reus durant tot l’estiu, la ciutat compta amb 2.887 alumnes del segon cicle d’educació infantil, 7.251 d’educació primària i 6.021 a educació secundària obligatòria. Respecte a l’any passat, doncs, segueix disminuint la matrícula als nivells d’infantil i augmentant la de secundària. Són doncs 16.159 alumnes els que provisionalment entraran avui a les aules, a l’espera de la incorporació d’aproximadament 300 alumnes més que s’aniran matriculant durant aquesta primera setmana.

El curs anterior en aquest període hi havia uns 15.500 alumnes, els quals van anar augmentant durant el curs, amb els que havien arribat durant l’estiu primer i progressivament al llarg de la resta del curs, el qual havia finalitzat amb un total de 16.657 alumnes matriculats  en aquests nivells.

L’alumnat d’I3 és el que s’incorpora per primer cop a les escoles públiques, privades concertades o institut escola en els quals hi estaran com a mínim 9 cursos. Es preveu que comencin uns 880 alumnes, que son aproximadament els mateixos que a l’inici del curs anterior. Per atendre aquesta escolarització hi ha 49 grups a una ràtio mitjana de 20 places per grup  i amb reserva per alumnat amb necessitat específiques de suport educatiu per poder tenir una escolarització equilibrada i treballar per disminuir la segregació escolar. Cal tenir en compte que hi ha vacants en varis centres cosa que comportarà que la matrícula viva també es pugui distribuir.


Altres notícies:


Pel que fa a l’alumnat de 1r d’ESO, més de la meitat han canviat de centre educatiu ja que el centre en el qual estaven matriculats no té continuïtat i per tant han hagut de fer preinscripció al seu institut adscrit. Cada centre educatiu amb nivell de primària sense ESO té assegurada una plaça a l’institut de referència sempre que presentin la sol·licitud dins de termini i el demanin en primera opció. Els 1.437 alumnes de 1r d’ESO estan distribuïts en 49 grups i suposa una mitjana de ràtio de 29,36 alumnes (la ràtio genèrica de secundària és de 30), i son 765 els que no han hagut de canviar de centre, la resta s’han repartit doncs entre els 7 instituts públics de la ciutat.

Finalment, en quant a la post obligatòria i, concretament, en la  formació professional que s’ofereix als instituts de Reus (de grau mitjà i grau superior), hi ha 2.595 alumnes matriculats, havent-hi vacants en algunes especialitats a les quals s’hi podrà optar en un nou procés de gestió pel qual es publicarà el dia 12 de setembre l’oferta i s’hi podrà fer petició des del mateix dia i fins el 16 de setembre. Per aquest nou procés es faran les assignacions de plaça el dia 25 de setembre. I, pel que fa al batxillerat, hi ha 1.549 alumnes matriculats entre 1r i 2n nivell.

Per atendre aquesta escolarització i formació a Reus hi ha actualment divuit centres públics d’infantil i primària, un centre públic d’infantil primària i ESO, 1 escola concertada d’infantil i primària, vuit centres concertats que fan d’I3 a 4t d’ESO, i set instituts públics de secundària. A més a més també cal tenir en compte altres ensenyaments que també estan començant les classes i dels quals hi ha alumnat matriculat, com són els dos centres d’educació especial públics i un de concertat, dues escoles de formació d’adults i una Escola Oficial d’Idiomes.

 

Oques Grasses arrasa a Reus

Un moment del concert d’Oques Grasses a Reus. Foto: Cedida

Oques Grasses ha arrasat en el seu concert a Reus, que es va haver d’ajornar d divendres a dissabte per la pluja, amb 8.000 persones al recinte del Parc de la Festa. El seu darrer disc, “Fruit del deliri“, és un dels més escoltats de l’any i el seus concerts a Catalunya són multitudinaris.

Aquesta nit a Reus, davant un públic enfervoritzat i que els estima, Oques Grasses va connectar plenament amb els seus seguidors. Va ser en un concert exclusiu, ja que fa mesos que no toquen en directe a la província i una de les últimes actuacions de la gira d´aquest any.

La unió única i energètica de reggae i pop d’Oques Grasses es contagia amb facilitat , una de les seves característiques mes destacades es la capacitat de fusionar de manera fluida diferents gèneres i estils musicals, com així van demostrar en un concert que a Reus perdurarà durant molt de temps.


Altres notícies:


Abans d’Oques Grasses sonava la música de la cantant i compositora Elena Garcia, guanyadora del concurs per nous músics Stellart de l’any passat i que gràcies a això ha pujat a l’escenari -era un dels premis per guanyar- del Reus Music Festival. Elena i la seva jove banda ha presentat les cançons del seu primer disc, “Wabi Sabi“, que recull influencies del pop, l’electrònica, el so urbà i el flamenc, sempre amb l’especial veu d’Elena.

Sens dubte la proposta musical de l’actor, cantant i creador artístic barceloní David Menéndez no deixa ningú indiferent. Aquesta nit a Reus, Boye ha demostrat ser un artista multidisciplinar que es va presentar en el panorama musical amb “Boye te queremos, pero no eres nadie”, amb el que va sorprendre per la seva frescor i atreviment a l’hora de barrejar gèneres com el hip hop, el funk i l’electrònica, de forma descarada i sense complexos. Així es va veure ahir a l’escenari del Reus Music Festival abans de donar pas al concert dels espectaculars i molt esperats Oques Grasses.

El barri del Carme de Reus suma cinc nous habitatges socials de lloguer

Imatge del beneficiari de la planta baixa -amb cadira de rodes- i les autoritats, rebent les claus. Foto: DiariTots21

El barri del Carme de Reus suma cinc noves vivendes socials. L’alcaldessa, Sandra Guaita, ha assistit aquest divendres, 6 de setembre a l’acte institucional de lliurament de claus als primers llogaters dels cinc nous pisos incorporats a la Borsa de Lloguer de Reus després de les obres de rehabilitació promogudes per Llars Familiars HSJ, SCCL, una cooperativa que gestiona la disposició d’habitatges (per compra, lloguer, cessió o encàrrec de gestió) i els ofereix a persones que no tenen accés al mercat convencional de l’habitatge, sota l’impuls principal de Daniel Pi i Pep Moreno.

Es tracta d’un bloc antic format per uns baixos atorgats a una persona amb minusvalia física -l’edifici no té capacitat per disposar d’ascensor-, més quatre plantes. Els habitatges tenen una habitació, saló-oficce, bany i un petit balcó.


Altres notícies:


El barri del Carme té una llarga tradició d’habitatges socials, que va començar a l’antic convent de La Providència, que va anar a terra per aixecar un bloc de pisos socials, i va seguir a la plaça de la Patacada, en aquest cas en un bloc que gestiona Redessa.

Les obres de rehabilitació de l’edifici situat al número 4 del carrer de l’Estel van rebre una subvenció de la convocatòria de l’Ajuntament de Reus per a la rehabilitació d’edificis amb destinació a la Borsa de Lloguer i als fons Next Generation a la rehabilitació. Part del fiançament s’ha obtingut amb una campanya de micromecenatge impulsada en col·laboració amb la Fundació COOP57.

La reforma dels pisos d’habitatges ha consistit canvis en la distribució interior de les estances, el reforç dels sostres, canvi de fusteries, renovació d’instal·lacions en les que s’hi ha instal·lat bombes de calor per clima i aigua. També s’han renovarat paviments i revestiments.

Façana del bloc d’habitatges reformat. Foto: Cedida

El projecte ha obtingut dues subvencions de l’Ajuntament de Reus per un import total de 80.000 euros: 50.000 euros (10.000 euros/habitatge), corresponents al programa per a la rehabilitació d’habitatges que es posen a disposició de la Borsa de Lloguer de Reus, amb els imports màxims establerts a la convocatòria del 2020-2021; i 30.000 euros corresponents al programa per la rehabilitació per a la millora energètica i d’accessibilitat dels edificis.

Igualment, des de l’Ajuntament sha fet un acompanyament en la gestió dels habitatges, des de la Borsa municipal de Lloguer.

L’alcaldessa ha subratllat que “fruit de la feina conjunta ha sortit aquest fantàstic projecte, de transformació d’un edifici, que ens permet transformar un barri, que és molt reivindicatiu. Cal seguir treballant com es va fer amb el pla de Barris”, de manera que “es dignifiqui el barri”.

L’acte institucional també ha comptat amb la participació de representants de Llars Familiars -com Carmen Ortuño, presidenta de la cooperativa-, la junta de l’associació de veïns del barri del Carme, així com de la secretària d’Habitatge de la Generalitat, Lídia Guillén.

L’Aero Club vol deixar Reus i traslladar-se a un nou aeròdrom a la Conca de Barberà

Imatge d’arxiu de part de les instal·lacions de l’Aero Club, que és a Reus des de la creació del camp d’aviació. Foto: ACN/N.Torres

El Reial Aero Club de Reus Costa Daurada està determinat a abandonar les instal·lacions que té a l’Aeroport de Reus des del 1936 i traslladar-se a un nou aeròdrom que s’hauria de construir a la Conca de Barberà. L’arribada d’un nombre important d’avions de passatgers a l’estiu fa que l’entitat tingui cada vegada menys hores de vol disponibles, fet que limita la seva activitat i dificulta el funcionament de l’escola de pilots.

L’Aero Club i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ja han signat un conveni de col·laboració “per a l’estudi de viabilitat tècnica, jurídica i econòmica de la promoció d’un aeròdrom al terme municipal de Montblanc“, però el consistori demana conèixer on s’ubicaria exactament per saber-ne les implicacions.

Respecte les necessitats de trobar una nova ubicació per l’Aero Club, el seu president, Enric Morralla, comenta que el nou aeròdrom garantiria tenir més hores de vol perquè l’escola de pilots “creixi”. Alhora, valora positivament la Conca de Barberà perquè és un dels pocs espais del Camp de Tarragona “que queda sense edificar”, una particularitat que a la costa és molt més complicada. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela, també destaca l’emplaçament “estratègic” de la comarca. “El coll de Lilla i la serralada fan de pantalla. Si mai hi hagués alguna emergència química –a Tarragona–, aquí és un punt d’operacions interessant”, afirma.


Altres notícies:


Així doncs, les primeres informacions apunten que el nou aeròdrom se situaria en terme municipal de Montblanc però al límit amb Pira, Blancafort i a prop també de l’Espluga de Francolí. Tindria una pista de 1.600 metres de longitud, espai per oficines i aules per l’escola de pilots, tant d’avions com de drons, que ja té l’Aero Club de Reus. En aquestes instal·lacions hi operarien avionetes i helicòpters, i d’entrada es descarta que hi hagi vols comercials. En una fase posterior es construiria un hangar. Respecte els terminis de posada en funcionament, l’escenari més optimista se situa a finals del 2027, si bé Morralla és conscient de les dificultats administratives i es decanta més pel 2028 o fins i tot el 2029.

Discrepàncies en la ubicació

Aquest dilluns es va celebrar un Consell d’Alcaldes de la Conca de Barberà on es va exposar als batlles el conveni signat entre l’ens comarcal i l’entitat. El president de l’Aero Club de Reus ha assegurat que són les administracions públiques de la comarca “les que han de fer una proposta” d’ubicació. En canvi, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela, ha explicat que l’Aeroclub “treballa amb la intenció que l’aeròdrom es faci en terme municipal de Montblanc“. Tot i això, ha defensat que per la institució és un projecte “d’àmbit comarcal”. “No ens podem tancar a un sol municipi, sinó que si els estudis obren la possibilitat d’altres indrets, no hi ha la porta tancada” a que es pugui escollir un altre emplaçament, ha raonat.

Per la seva banda, el batlle montblanquí, Oriol Pallissó, ha indicat que a la trobada en cap moment es va posar damunt la taula quin municipi acolliria l’equipament, un fet que el va “sorprendre”. “El conveni diu que serà a Montblanc, però quan preguntes de si afecta al teu terme, diuen que potser hi ha altres opcions. Quan ho clarifiquin, l’Ajuntament serà qui ho haurà de validar”, ha afirmat.

A més, l’alcalde ha criticat la manera de fer de l’ens supramunicipal perquè “el Consell Comarcal no pot signar un conveni que afecti un terme municipal sense que l’ajuntament en qüestió ho avali” i ha posat de manifest que el consell “no té terrenys a la comarca” per dur a terme un projecte d’aquestes característiques. Finalment, ha remarcat que per fer l’estudi de viabilitat, cal saber en quin lloc exacte es vol fer l’aeròdrom.

ACN/Eloi Tost

La plantilla de Secomsa talla l’accés a la planta de Botarell contra els serveis mínims “abusius”

Els treballadors denuncien que l’empresa ha destinat aquest dimarts més personal del que estipula la Generalitat. Foto: ACN/N.Bertola

Els treballadors de Secomsa han tallat durant bona part de la jornada d’aquest dimarts els accessos a la planta de compostatge de Botarell (Baix Camp) per impedir l’entrada i sortida de camions. Ho fan en contra dels serveis mínims marcats per l’empresa i que consideren “abusius”, segons ha assegurat a l’ACN un dels membres del comitè de vaga, Ignasi Risalde.

Des de CGT han afirmat que dilluns en el primer dia de vaga, la direcció va “respectar” els serveis mínims marcats per la Generalitat, però que en aquesta segona jornada “ja s’han passat” i “han posat més personal del que hauria”. Una situació que ja han denunciat a Inspecció de Treball. La plantilla mantindrà el tall fins que els serveis no siguin els “correctes”. Secomsa continua sense pronunciar-se.

“No tolerarem que l’empresa ens prengui el pèl amb uns serveis mínims abusius i il·legals”. Amb aquestes paraules han iniciat els treballadors de Secomsa la segona jornada de vaga. Ho han fet substituït els piquets informatius del dilluns per talls en els accessos de la planta aquest dimarts. Tot plegat, després que l’empresa hagi destinat, pràcticament, el mateix personal que un dia habitual, segons ha denunciat la plantilla.

De fet, i segons Risalde, en la primera jornada de vaga van treballar, durant el matí, sis persones a les seccions de rebuig i selectiva, uns serveis mínims que consideraven “correctes”. Aquest dimarts, però la direcció tenia previst destinar a les mateixes seccions i horaris un total de vint persones. “Ens han obligat a fer aquest piquet, perquè s’estan saltant els serveis mínims que marca la Generalitat“, ha denunciat Risalde.


Altres notícies:


Segons el portaveu de CGT al Baix Camp i al Priorat, Miguel Moya, aquesta acció reivindicativa ja la tenien prevista, perquè intuïen que l’empresa s’acabaria saltant “el que marca la llei”. De fet, ha subratllat que des del primer moment, la direcció ha inclòs serveis que no estaven contemplats com a essencials, com són administració, taller mecànic i manteniment. Per tot, aquest dilluns a la tarda ja van denunciar-ho a Inspecció de Treball “de manera urgent”.

La plantilla ha afirmat que mantindrà els talls fins que l’empresa no actuï “correctament” i no descarten passar-hi la nit. De moment, ni la direcció de Secomsa, ni cap dels ajuntaments afectats per la vaga s’ha posat en contacte amb els treballadors. Els empleats també han afirmat que la vaga ja s’està començant a notar als contenidors que hi ha als afores de diversos municipis del Baix Camp, on s’està acumulant la brossa. “Les zones més conflictives s’han fet i les que es veuen menys estan per fer”, ha conclòs Risalde.

ACN/Neus Bertola

Vídeo: La planta fotovoltaica més gran de Reus, a punt per entrar en funcionament

Vista aèria del camp de plaques fotovoltaiques del Dipòsit Municipal de Vehicles de Reus. Foto: Cedida

Reus fa un nou salt en autoconsum energètic a partir de fons renovables. L’Ajuntament, a través de Reus Energia, ha finalitzat recentment la construcció de la planta fotovoltaica més gran de la ciutat, situada al dipòsit municipal de vehicles, amb una potència pic de 950 kWp i 840 kWn de potència nominal, que preveu una producció màxima de 1.398.259 kWh anuals.

La instal·lació consta d’un total de 1.736 panells de 550 W i una superfície de 4.535,93 m2, que ocupa la coberta del dipòsit de vehicles a partir de la construcció de pèrgoles i l’ocupació de les mateixes a través d’una concessió demanial de l’ús d’aquest espai per un període de 11 anys. El recinte disposa d’espai per a futures ampliacions, sigui amb noves pèrgoles fotovoltaiques o en recintes per a les bateries.


Altres notícies:


Les obres, que van finalitzar a principis d’agost i han tingut una durada d’uns sis mesos, han estat portades a terme per l’empresa Engel Energia i la inversió en la instal·lació ha estat de 1.191.712 € sense IVA, dels quals aproximadament el 55% seran subvencionats amb fons Next Generation. La nova planta es connectarà a la xarxa en breu, un cop enllestits els darrers tràmits, i el seu excedent serà gestionat per Reus Energia.

Aquesta és una de les tres instal·lacions de titularitat municipal que formen part del projecte de comunitat energètica del Polígon Agro-Reus (ACEPAR), la iniciativa pública-privada liderada per l’Ajuntament de Reus amb la participació d’empreses privades i que suposa una inversió de 4,4 milions d’euros dels quals 3,5 són subvencionables i 1,9 seran finançats finançats amb la subvenció atorgada del Ministerio de Transición Ecológica i l’IDAE (Instituto para la Diversifciación y Ahorro de la Energía) procedents dels Fons Next Generation. Les altres dues instal·lacions municipals que formen part del projecte es troben a l’edifici de Reus Mobilitat (130,1 kWp de potència pic) i a Redessa II (564 kWp de potència pic).

 

A la comunitat energètica -constituïda actualment per set socis- hi podran formar part empreses i residents de l’àrea d’Agro-Reus. La llei només permet una distància de fins a dos quilòmetres del punt emissor. En el cas dels residents que ja tinguin plaques fotovoltaiques a casa seva també podran formar part de la comunitat energètica, però no podran gaudir de subvencions.

ACEPAR posarà en marxa una instal·lació amb la mateixa potència nominal (840 kW) al c/ Ferrer i Guàrdia, propietat de Maser Grup-Setier. Actualment l’ACEPAR té set socis: Reus Serveis Municipals, Reus Transport, Redessa, Ascensores Omega, Setier, MaserGrup i Tallers Baix Camp.

La comunitat energètica de Reus és la més gran de Catalunya i referent a tot l’Estat. L’objectiu principal és que tots els edificis municipals s’autoabaesteixin dels camps de plaques fotovoltaques que l’Ajuntament està obrint i seguirà obrint en diferents punts de la ciutat.

Dani Rubio, regidor de Medi Ambient, avui. Foto: Cedida

El regidor de MediAmbient, Dani Rubio, ha explicat en roda de premsa que l’’energia produïda per la comunitat, amb una potència total de 4,2 MW i la generació de 5.500 MWh a l’any, “serà per a l’autoconsum de les empreses que formen part de la comunitat energètica i l’excedent, gestionat per Reus Energia, es destinarà al consum d’edificis municipals”.

Reus Energia

Reus Energia, la iniciativa municipal per a subministrar electricitat a l’Ajuntament i als equipaments públics, gestiona les instal·lacions solars fotovoltaiques de les escoles municipals, de l’IMFE Mas Carandell, la Biblioteca Xavier Amorós, el Gaudí Centre, el Mercat Central i el Pavelló Olímpic. En breu s’executaran les instal·lacions d’una segona fase a l’escola Rubió i Ors i de Redessa Tecnoparc.

Rubio ha detallat que de cara a 2025 “està prevista la posada en funcionament de les instal·lacions a Redessa CEPID i l’ampliació de les plantes a l’escola la Vitxeta i Pi del Burgar”. També es troba en redacció “un nou projecte al cementiri municipal i s’estudia la instal·lació d’un hort solar amb panells sobre terrenys municipals i un projecte d’instal·lació fotovoltaica amb emmagatzematge a través de bateries que es correspondria amb una segona fase del dipòsit de vehicles”.

Reus Energia, a més de generar energia de fonts pròpies amb instal·lacions solars fotovoltaiques als edificis municipals, compra energia procedent de fonts renovables al mercat lliure per tal de subministrar només energia verda a les instal·lacions municipals. “Una fita important per avançar cap a una transició energètica i un canvi de model amb l’energia com a servei públic”, ha subratllat Rubio.

Més de 100.000 usuaris ja paguen els aparcaments de Reus sense tiquet amb Via P

El Via P es pot activar a través de l’aplicació Aparcar de Reus Mobilitat i Serveis. Foto: Cedida

El Via P, el sistema d’accés automàtic als pàrquings de la xarxa municipal de Reus, arriba als 109.000 usuaris registrats dos anys i mig després de la posada en funcionament del servei el desembre de 2021. Via P, és el sistema ideat per l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis per entrar i sortir dels pàrquings sense tiquet ni fer cues al caixer, a través de la lectura de matrícula, i aparcant a qualsevol dels 10 aparcaments de la xarxa municipal de manera més fàcil, àgil i pràctica.

Durant els primers dos anys i mig de funcionament del Via P, els usuaris ja han activat més de 141.000 vehicles –un mateix usuari o empresa pot activar més d’una matrícula–. Això comporta una penetració de l’eina digital del 30%. És a dir, el 30% dels  vehicles que entren a qualsevol dels pàrquings de la xarxa municipal de Reus ja ho fa amb un tiquet digital.

Daniel Marcos, president de Reus Mobilitat i Serveis, afirma que “Via P demostra com la tecnologia millora el servei que s’ofereix a la ciutadania, amb una aplicació senzilla i eficient. El servei ha tingut molt poques incidències des de la seva estrena i el creixement del número de vehicles registrats és garantia del bon servei.


Altres notícies:


Servei disponible a l’aplicació Aparcar

Per començar a fer servir Via P, l’únic que han de fer els usuaris que ja estan registrats a l’aplicació Aparcar és actualitzar la versió de l’app, si cal, i habilitar l’accés als pàrquings per als vehicles que vulguin. Els nous usuaris cal que es descarreguin l’aplicació i es donin d’alta, introduint les seves dades, la matrícula del vehicle i la informació bancària per autoritzar el pagament.

El servei Via P permet aparcar a la xarxa municipal sense la necessitat d’obtenir tiquet quan s’accedeix a l’aparcament ni haver de passar pel caixer a pagar abans de la sortida. Està disponible per a tothom a través de l’aplicació Aparcar, que ja permet des de fa temps estacionar a la zona blava de la ciutat sense necessitat d’anar fins al parquímetre i treure tiquet en paper.

L’app Aparcar ja ofereix el pagament de forma electrònica i sense la necessitat de renovar el tiquet en les zones d’estacionament regulat de ciutats com Reus, Tarragona, Salou, Cambrils, Girona, Valls, Montblanc o Vila-seca.

 

Condueix begut, bolca i queda atrapat al cotxe a Reus

Estat en què va quedar el vehicle. Foto: Guàrdia Urbana de Reus

La Guàrdia Urbana de Reus investiga un home per un delicte per conduir begut. El conductor va bolcar el vehicle després de creuar pel mig d’una rotona a l’avinguda de Bellissens, davant mateix del complex hospitalari.

El conductor va quedar atrapat dins el cotxe i hi van haver d’intervenir els Bombers per socórre’l. Aquest fou traslladat a l’Hospital Sant Joan de Reus, on va donar positiu d’alcoholèmia de 0,71 mg/l.

Reus i Vilallonga col·laboren per recuperar la memòria de la batalla de Vilallonga

Imatge del cartell de la recreació del 8 de setembre proper. Foto: Cedida

Els ajuntaments de Reus i de Vilallonga del Camp i el Centre d’Estudis Pere Virgili han signat un conveni per a l’organització d’una sèrie d’activitats conjuntes de divulgació i recuperació de la memòria de la batalla de Vilallonga i el Morell. Les activitats es portaran a terme al llarg dels propers mesos amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Reus i dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp.

D’aquesta forma, Reus institucionalitza el seu clar interès a donar a conèixer un episodi cabdal en la història local donada la matança que es va produir en només una jornada, i que va ser recordat durant 100 anys de manera molt punyent per la ciutadania, homenatjant cada any els anomenats herois de la llibertat, però també l’Ajuntament reusenc busca situar-ne el context històric.

En la batalla de Vilallonga i el Morell es van enfrontar dos batallons liberals reusencs amb una partida carlina, el dia 1 de març de 1838, dins de la Primera Guerra Carlina. L’origen va ser l’atac carlí contra dues diligències que portaven passatgers i el correu de Reus a Tarragona.


Altres notícies:


Un dels batallons liberals, que havien sortit per perseguir els carlins, va ser envoltat al Morell, va fugir cap a Vilallonga i es va refugiar a l’església, on van tocar les campanes per avisar l’altre batalló, que acudí a alliberar-los. El balanç va ser de 133 reusencs morts, tots membres dels batallons liberals, i un nombre no conegut de soldats carlins.

Actes a Reus

L’Arxiu Municipal de Reus organitzarà una mostra de documentació relacionada amb la batalla de Vilallonga i el Morell amb un plafó-resum que s’exhibirà a les seves instal·lacions. La inauguració està prevista al voltant de l’1 de març, aniversari de la batalla.

A través dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp es portarà a terme els propers mesos una actuació de senyalització de la Capella dels Herois de Vilallonga al Cementiri General de Reus, lloc on reposen les restes dels caiguts. També s’organitzarà una conferència dins del cicle Primavera al Cementiri a càrrec del Centre d’Estudis Pere Virgili.

La regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, ha posat de manifest que aquestes activitats “contribueixen a la divulgació d’aquest episodi tan significatiu de la història de Reus al segle XIX com a nucli impulsor d’idees liberals”.

Gerard Gené, Monserrat Flores i Pili Riera, presentant l’acord. Foto: DiariTots21

Recreació de la batalla

D’altra banda, com cada any, el Centre d’Estudis Pere Virgili, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilallonga, organitzen el proper 8 de setembre de 2024 una recreació històrica de la batalla amb la intervenció dels milicians reusencs comandats per Viladomar; els carlins de Llarg de Copons i els liberals del comandant Subirà, els quals aniran explicant el que va succeir aquell dia en el que moriren 133 reusencs i un nombre indeterminat de carlins.

Al llarg del dia se succeiran les recreacions històriques amb música, balls i altres activitats. Serà la tercera edició consecutiva de la recreació, en la que participaran més de cent voluntaris en un seguit d’actes que s’allargaran tot el dia i als què es convida la ciutadania reusenca a assistir-hi.

Així, al matí tindrà lloc un esmorzar carlí a partir de les 9:30 hores, per seguir amb una recreació d’un grup de vilatanes rentant roba i xafardejant (11:30h). A les 12:15 tindrà lloc una tertúlia a la taverna i a les 13:15 un vermut liberal, per seguir amb danses amb el Ball de Serrallonga. La recreació de la batalla començarà a les 18 hores. Durant tot el dia hi haurà jocs per la canalla mentre els tres museus de la vila (del Doctor Pere Virgili, del Cinema i la Casa de Pagès Ca Nicolau) restaran oberts al públic. També es convida a visitar l’església neoclàssica i l’ermita de la Mare de Déu del Roser, verge de la què els vilallonguins i vilallonguines en professen devoció.

La relació Reus-Vilallonga

L’alcalde de Vilallonga, Gerard Gené, ha subratllat la relació històrica que des de sempre han mantingut Reus i  Vilallonga, especialment quant al teixit comercial i també com a mercat agroalimentari de referència que marca la Llotja reusenca: “Reus continua sent la ciutat comercial de referència per a Vilallonga”, ha destacat Gené. L’alcalde ha continuat recordant “el ric teixit associatiu de Vilallonga, al que des de sempre l’Ajuntament li ha donat suport”, en aquest cas, al Centre d’Estudis Pere Virgili.

L’episodi ha estat llargament estudiat els darrers anys per les historidores Pili Riera i Mercè Peri, que han aconseguit fins i tot disposar dels noms de tots els partipants de la batalla. “El següent pas serà buscar els descendents”, s’ha fixat com a repte el Centre d’Estudis, afirmava avui Pili Riera.

També hi col.labora des del principi a fer-ne difusió el Centre d’Amics de Reus, que ha organitzat una conferència i una exposició i ha publicat un extens article històric a la revista Lo Nunci.

Una batalla representativa del segle XIX a casa nostra

La Batalla de Vilallonga i el Morell va ser un episodi molt representatiu del panorama sociopolític del segle XIX a les nostres comarques. La sortida d’un batalló de voluntaris liberals reusencs per respondre a l’atac que una partida carlina havia comès contra el transport regular de passatgers, mercaderies i correu entre Reus i Tarragona, va ser viscut per la societat reusenca com una oportunitat de defensa de les llibertats de la ciutadania, dins del llarg enfrontament entre els qui propugnaven aquestes llibertats (autoanomenats liberals) i els defensors de formes més antigues de govern, els carlins.

La regidora Montserrat Flores recordava que “cal tenir en compte que Reus, que en aquell moment, era la segona ciutat de Catalunya en volum de població però també en vitalitat econòmica, social i ideològica, va ser el nucli més destacat del moviment liberal al sud de Catalunya, mentre que hi havia destacats nuclis carlins a les poblacions de muntanya més properes”. Per això, durant bona part del segle XIX van ser freqüents les tensions al territori immediat a la ciutat i també les mesures de defensa i atac (muralles, sistemes d’avisos, protocols de formació de milícies).

Entre totes aquestes tensions i enfrontaments, sens dubte la batalla de Vilallonga i el Morell va ser la més transcendent, tant pel que fa al nombre de víctimes com a l’impacte en l’opinió pública, que dècades més tard encara ho recordava com un episodi de defensa de les llibertats i com a inspiració per a lluites posteriors.

Una derivada dels fets històrics serà també recordar als reusencs i reusenques que avui en dia desconeixen la història que el famós monòlit franquista que va presidir durant dècades la plaça de la Llibertat (dels Màrtirs aleshores) i que es conserva al Cementiri General de Reus fou inicialment un projecte del segle XIX per homenatjar les víctimes de la llibertat que no va reeixir per les dificultats de la guerra carlina. El projecte quedà en un calaix i cent anys després el franquisme se’l va apropiar per una altra causa molt diferent, la defensa dels caiguts del bàndol franquista.

Reus renovarà la calefacció de sis escoles

Imatge d’arxiu de treballs de pintura al col.legi Rosa Sensat. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus continua amb la implementació del El Pla director de reposició i millores a les escoles de la ciutat, i ha aprovat el projecte executiu per a la renovació de les instal·lacions tèrmiques en sis escoles de Reus. Les actuacions comportaran la inversió de 400.000, IVA inclòs.

Les obres s’executaran per fases. La primera preveu actuar a les escoles Rubió i Ors, Cèlia Artiga, Misericòrdia i Eduard Toda, amb un pressupost de 223.850,97 euros. L’altra, a les escoles General Prim i Marià Fortuny, amb un pressupost de 175.874,64 euros. L’Ajuntament publicarà en breu la licitació del contracte d’obres per a l’execució de la primera fase.

En aquests centres escolars existeixen calderes, algunes de gas natural i algunes de gasoil que daten de l’any 1989. Actualment ja no es troben recanvis per les seves reparacions i és necessari substituir-les ja que també han arribat al final de la seva vida útil.

El servei de manteniment de les instal·lacions de producció de calefacció i ACS d’aquestes sales de producció, dona coneixement de freqüents averies greus. En la gran part de les escoles hi ha mòduls de calderes que no funcionen i també hi ha elements dels circuits primari i secundari que es troben sense funcionar, malmesos o directament arrencats del sistema de producció.

L’acord d’aprovació del projecte preveu també la declaració d’urgència de la tramitació de l’expedient, per raons d’interès públic. El projecte contempla un termini d’execució de les obres aproximat d’un mes per a les actuacions a realitzar en cada escola. El termini s’inicia a partir de la formalització del contracte.

Pilar López, regidora d’Educació i Ciutadania, afirma que “des del Govern de Reus duem a terme una escolta activa per tot allò que preocupa a la ciutadania, i l’estat dels centres educatius és una de les nostres prioritats. D’aquí que desenvolupem accions com un pla de xoc de pintura o aquest projecte d’instal·lacions tèrmiques a diverses escoles de la ciutat”.

La inversió en la renovació de les instal·lacions tèrmiques s’emmarca en el Pla director d’inversions en reposició i millores d’equipaments educatius públics de Reus,

 

Reus crea els nous Premis Gabriel Ferraté Pascual a la innovació empresarial

Gabriel Ferraté Pascual va destacar en el món de la innovació empresarial a més de fer-ho en el de la docència. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ha publicat les bases que regiran la concessió dels Premis Gabriel Ferraté Pascual, que la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement convocarà properament amb l’objectiu de reconèixer i donar visibilitat a empreses especialment significatives en l’àmbit de projectes innovació empresarial de Reus i el Baix Camp.

Aquests premis volen donar visibilitat al dinamisme empresarial vinculat a la capacitat d’innovar, premiar els models de negoci que han incorporat l’agilitat i la iniciativa constant, la proactivitat i l’adaptació al canvi que permet avançar en la consolidació i creixement del teixit productiu del territori.

Les bases estableixen dues categories diferents de premis:

Premi al model de negoci innovador.

Premi a la innovació d’un producte o servei existent.

Tots els detalls dels reconeixements es faran públics properament, coincidint amb la publicació de la convocatòria de l’edició d’enguany dels premis.


Altres notícies:


Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement afirma que “per connectar i posicionar al món el teixit empresarial del nostre territori és clau reconèixer el talent, la creativitat, la sostenibilitat econòmica i social, la innovació empresarial i social, la implicació amb el territori, la digitalització, la transformació social. I això és el que ens proposem amb la creació d’aquests nous premis que reforcen la nostra voluntat d’associar Reus amb la innovació. I parlant, precisament, d’innovació, té tot el sentit que els guardons recordin la figura d’un fill il·lustre com Gabriel Ferraté Pascual, qui fou un home avançat al seu temps, a la cerca sempre de la innovació en tots els àmbits on va excel·lir fruit de la seva mi rada llarga i desacomplexada”.

Gabriel Ferraté i Pascual

Gabriel Ferraté i Pascual (Reus, 3 de març de 1932 – Barcelona, 11 de febrer de 2024) va ser distingit amb el títol de Fill Il·lustre de Reus el 1999 en reconeixement a la seva influència i al seu prestigi acadèmic i professional. És recordat com el rector que va crear la UPC actual i que va situar la qualitat docent, de recerca i transferència tecnològica a nivell mundial.

D’una imaginació sense límits, va dedicar tot el seu esforç a convertir les seves idees en realitat. Seva va ser la idea de connectar la Universitat amb l’empresa i ho va fer en múltiples ocasions: creant una empresa per millorar la gestió dels semàfors, aplicant la darrera tecnologia existent o creant l’Institut de Robòtica, el centre de Càlcul de la UPC, o un centre de disseny per computador, i en moltes d’altres donant suport a nombroses iniciatives d’altres professors com la del professor Miguel À. Lagunas per crear el Centre de transferència i Telecomunicacions de Catalunya o la del professor Lluís Torner para crear el ICFO, l’Institut de Ciències Fotòniques, per destacar-ne algunes. Així mateix, i sempre pensant en el futur va saber aprofitar el fet que la tecnologia d’internet ja estigués preparada per donar una bona educació a distància, cosa que cap universitat feia, així va néixer la Universitat Oberta de Catalunya, UOC.

Nascut en el sí d’una família dedicada a la producció i exportació de vi del Priorat, empresa fundada a Reus al 1890. Ja a l’adolescència mostra més interès per la tecnologia que per l’empresa familiar i comença a dissenyar i construir petites ràdios, aparells electrònics i electromecànics, televisions i computadores amb vàlvules i relés abans de la invenció i popularització del transistor.

La seva activitat científica, docent i investigadora es va centrar en els camps de la automàtica, la cibernètica, la electrònica, la informàtica, la robòtica i la intel·ligència artificial.

L’any 1958, als 26 anys, va fundar a Reus l’empresa CYBER, dedicada al disseny i la fabricació d’equips d’electrònica industrial i de control intel·ligent de trànsit, ràpidament l’empresa CYBER es fusionaria a l’empresa EYSSA –Enclavaments i Senyals SA–, multinacional espanyola amb seu a Barcelona, fins l’any 1978 dirigint el laboratori d’electrònica van desenvolupar sistemes informatitzats per regular de forma intel·ligent el trànsit, que es van implantar a diverses citat del món.

Simultàniament al 1968 guanya la primera plaça espanyola de catedràtic de control automàtic, por la Escola Tècnica Superior d’enginyers Industrials de Barcelona, i al 1969 n’és escollit director. Llarga i dilatada és la seva trajectòria directiva en la política científica i d’universitats de Catalunya i d’Espanya, entre d’altres president de l’Agrupació Espanyola de Bioenginyeria (1980-85), i impulsor i director del Institut de Cibernètica.