Un 18 de juliol de 1936 amb l’alçament militar de Mola, Sanjurjo i Franco va començar la Guerra Civil espanyola. Una Guerra que va durar tres anys fins a l’1 d’abril de 1939 i que a Tarragona es va acabar amb l’entrada l’exercit nacional un 15 de gener d’aquell 1939 a les tres de la tarda.
L’Ajuntament de Tarragona un cop més aprofitarà aquesta data per a fer un repàs històric des de l’inici de la Segona República fins als quaranta anys de dictadura franquista.
5 conferències, 2 visites guiades, 1 taller videogràfic i la presentació d’una nova entitat local que té com a objectiu la recuperació de la memòria històrica “Forum de Tarragona per la memòria”.
L’entitat fa temps que exerceix aquest funció a la ciutat amb diferents activitats però a partir d’aquest mateix dijous es constituirà de forma oficial com un nou Fòrum de recuperació per la memòria de les víctimes de la Guerra Civil. El preident de l’entita, Xavier Tolosa, ha recordat en la presentació dels actes organitzats per l’Ajuntament que “encara queda molt passat a les cunetes després de la transició que ho va voler tapar tot”.
Una de les visites guiades que es farà serà una visita guiada a diferents llocs de repressió franquista a Tarragona. Una visita que començarà des del cementiri de la ciutat.
Des del Port de Tarragona es proposa una visita pels espais de la Guerra Civil del mateix port que es farà el 31 de gener. El Port de Tarragona va acollir també diferents vaixells presó en temps de la Guerra Civil.
La biblioteca de Tarragona vol posar en valor les memòries de guerra o els dietaris. Una vintena d’aquest d’autors tarragonins.
La consellera de cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha destacat la pluralitat dels actes i la diversificació d’aquests.
La mateixa Floria ha volgut recordar que aquest any es començarà la senyalització d’aquests llocs històrics de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona.
El programa dels diferents actes també inclou per exemple una visita a diferents punts de la Guerra civil amb alumnes de 4a d’ESO i Batxillerat. Visita al refugi antiaeri, a l’antiga audiència, la presó de pilats i la presó de dones habilitada a les oblates.
Equip de redacció