.

El sector serveis ha experimentat un creixement moderat. Foto: infomakis.com

El sector serveis ha experimentat un creixement moderat a Tarragona. Foto: infomakis.com

La demarcació de Tarragona comença a sortit de la recessió que arrossegava des del 2012 i el 2013. El passat exercici econòmic el creixement del PIB va ser del 0,1% per sota de les xifres de la resta de Catalunya (1,5%).

Cal destacar que a les comarques del Camp de Tarragona la moderació en el sector dels serveis va presentar un avenç pràcticament nul. La indústria, en canvi, va presentar un creixement d’un 3,3% per sobre de l’1,5% de Catalunya. L’estabilització del creixement a Tarragona en els serveis col·lectius, l’educació i la sanitat i els serveis socials (0,1%) també és una dada rellevants, així com el comportament positiu del Camp de Tarragona (+1,1%).

Aquestes són dades de l’Anuari Econòmic Comarcal del 2015 de Catalunya Caixa que s’ha presentat avui a la ciutat. Segons aquest estudi, al llarg de 2014 es va consolidar el procés de recuperació econòmica catalana.

Xifres a la resta de Catalunya

Segons aquest estudi, el sector de l’agricultura va experimentar un creixement del 2,8% a l’agricultura on hi va haver una clara empenta de la venda de fruita fresca, l’oli d’oliva i les hortalisses. Per altra banda, cal destacar la davallada del -0,1% de la ramaderia com a conseqüència de la caiguda del porquí, del -1,2%. La construcció, per la seva banda, continuà reduint la seva contracció amb una davallada del -1,6% el 2014. En aquest sector s’aprecien clars símptomes de millora, una caiguda que s’allunyava ja substancialment del -8,1% del 2013.

En el conjunt de Catalunya cal destacar que el PIB català va presentar una millora d’1’5% més positiu que les davallades del 2012 i 2013. Al llarg del 2014 l’eix principal de creixement ha estat la demanda interna.

D’altra banda, la dinàmica de la indústria i l’energia, en canvi, va presentar un perfil de més a menys creixement. Així, front el 3,3% d’augment real del sector el 2013, el 2014 aquest es va moderar fins l’1,5%.

Finalment, el sector que marcà la dinàmica i el perfil de creixement del conjunt de l’economia fou, lògicament, el dels serveis, una branca que, en termes corrents, aportava el 2013 el 73,3% del VAB agregat de l’economia catalana.

Pel que fa als en els serveis col·lectius, l’educació i la sanitat i els serveis socials, el 2014 va ser un exercici d’estabilització amb un augment del 0,30% (després de la davallada del -1,89% del 2013).