.

Ana Santos, Josep Maria Milà i Francesc Roca a la presentació del decret. Un projecte transversal que ha convocat a tres consellers a la presentació. Foto:Tarragona21

Ana Santos, Josep Maria Milà i Francesc Roca a la presentació del decret. Un projecte transversal que ha convocat a tres consellers a la presentació. Foto: Tarragona21

Mitjançant un decret que s’ha enviat a vint-i-vuit entitats bancàries propietàries d’aquests pisos, l’Ajuntament de Tarragona dóna deu dies de marge per rebre resposta i tenir reunions amb aquestes entitats bancàries per segellar la cessió de pisos en els pròxims mesos.

Dels 1.200 pisos buits que tenen els bancs a Tarragona, uns 300 poden ser habitables i 173 tenen cèl·lules d’habitabilitat i es podrien llogar com a lloguer social en l’emergència de l’àmbit de l’habitatge.

Els preus dels lloguers respondran a aquells que marca la llei i per tant no superaran el 10% dels ingressos de les famílies que optessin a aquest lloguer social.

Fins ara només Bankia ha respòs i ja han acordat una reunió amb l’Ajuntament de cara els pròxims dies.

Aquest projecte és pioner a Catalunya i fuig en principi de les possibles multes i sancions a les entitats bancàries.

La llei 24/2015 aprovada pel Govern català obliga a les entitats bancàries a aquestes negociacions en una situació d’urgència. La mateixa llei marca que els pisos han d’estar dos anys desocupats i que el lloguer pot ser de tres anys.

La regidoria de Serveis a la persona, Ana Santos ha afirmat que hem volgut fer les coses de manera legal i real. La taula d’emergència de l’habitatge està en mans de la Generalitat i els Ajuntaments ja hem demanat traspassar aquesta taula d’emergència i fer-la local.

L’Ajuntament de Tarragona desconeix quanta gent hi ha a les llistes d’espera actualment però el que si que té sobre la taula és l’absència de pisos socials.

Des del consistori tarragoní es creu que a finals d’aquesta setmana principis de la que ve haurien d’haver respòs la majoria d’entitats bancàries.

Des de l’Ajuntament s’ha recordat que el pressupost per arranjaments d’habitatges és de 100.000 euros i que a més a més es parlarà amb les companyies energètiques per poder donar d’alta els subministraments bàsics (gas, aigua i llum) a tots els pisos.

L’entitat bancària que més pisos té és Bankia seguida del BBVA que inclou els posis de Catalunya Caixa.

Els bancs cedirien els pisos a l’Ajuntament, aquest faria l’arranjament i el llogaria en un màxim de tres anys però l’entitat bancaria en seguirà sent la propietària.

Creació d’ocupació

Més enllà d’aconseguir aquests pisos l’Ajuntament també treballa amb l’àrea de contractació per a poder aconseguir conjuntament amb el SOC poder tirar endavant un pla d’ocupació que donaria feina a fins a cinc persones.

El conseller de l’àrea d’ocupació, Francesc Roca, ha reconegut que “estem davant d’una oportunitat d’engegar un pla d’ocupació. La nostra voluntat és la contractació d’un llicenciat en dret amb tasques de mediació, un treballador social amb experiència d’atenció primària, un perfil d’arquitecte tècnic, un auxiliar administratiu i un arquitecte tècnic per la inspecció d’habitatges”.

Les contractacions serien d’entre sis i nou mesos. La inversió prevista és d’uns 55.000 euros si és de sis mesos i d’uns 75.000 euros per nou mesos. Les persones han d’estar inscrites al SOC.