.

L’Open Arms estarà atract a la Marina Port Tarragona fins al dia 8 de desembre. Foto: Tots21

Serà el segon conveni marc que l’ONG signa amb una administració local

L’Ajuntament de Tarragona signarà properament un conveni marc amb Proactiva Open Arms per col·laborar de manera continuada amb la tasca d’aquesta ONG liderada per Òscar Camps. La vinculació d’Open Arms amb Tarragona data de sis anys enrere i durant tot aquest temps l’administració ha aportat 75.000 euros a diversos projectes de cooperació internacional. La intenció del consistori tarragoní, però, és establir un lligam més ferm. “Els que ens hem dedicat al dret d’estrangeria, com jo, coneixem la problemàtica de la migracio de primera mà. Si la gent conegués alguna de les històries personals en aquest àmbit, de ben segur canviaria la seva opinió”, ha explicat l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.

“Durant aquests últims anys hem rebut el suport de l’Ajuntament de Tarragona en diverses ocasions, però volem un acord més ferm en què es pugui reflectir no només la nostra tasca al Mediterrani, sinó també altres projectes, com el d’Educació per la llibertat“, apunta Òscar Camps.

D’esquerra a dreta: l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales; el fundador d’Open Arms, Òscar Camps, i la consellera de Cooperació, Cecilia Mangini. Foto: Tots21

Aquest serà el segon conveni marc que signa l’ONG amb una administració local. “Volem exportar aquest tipus d’acord a d’altres municipis de Catalunya”, ha dit Camps. “Open Arms fa la tasca que fa gràcies als donatius de la ciutadania, que conformen el 90% del nostre pressupost. Poder aconseguir convenis amb les administracions locals és una manera d’estabilitzar aquest pressupost per poder continuar desenvolupant la nostra tasca”, ha afegit.

Viñuales ha mantingut una reunió aquest matí amb Òscar Camps al vaixell Open Arms, que aquests dies està atracat a la Marina Port Tarraco i que estarà obert per a les visites dels tarragonins i tarragonines fins el pròxim dia 8 en horari de matí i tarda. La reunió ha permès a l’alcalde de Tarragona i a l’equip de Cooperació del consistori conèixer de prop l’experiència de Camps, qui al costat del seu equip ha rescatat a milers de persones al llarg de 7 anys al Mediterrani. A la reunió també hi han assistit la consellera de Cooperació, Cecicilia Mangini, i el conseller d’En Comú Podem, Jordi Collado.

La zona de rescat de l’Open Arms. Foto: Tots21

Relació entre l’Ajuntament de Tarragona i l’organització Open Arms

L’Ajuntament de Tarragona, a través del Servei Municipal de Cooperació, ha dut a terme des del 2017 diferents col·laboracions amb l’entitat Open Arms, emmarcades en dues línies de treball detallades al Pla Local de Cooperació de Tarragona. Concretament, emmarcades en l’impuls d’accions destinades a garantir el ple exercici i la defensa dels drets humans, així accions referents a la promoció de l’educació per la pau i enfortir accions al voltant dels drets humans, el dret al refugi i asil, els fluxos migratoris i els desplaçaments forçats.

Durant aquests 6 anys de col·laboració, les accions dutes a terme de manera conjunta han sigut en matèria de subvencions destinades a projectes d’acció humanitària, en concret de salvament i rescat humanitari al mar Mediterrani, als quals l’Ajuntament de Tarragona ha aportat un total de 75.600 €. També s’ha col·laborat en projectes de cooperació internacional com “Origen Thiaroye – Sam Sam“, i finalment, des de 2016, el consistori tarragoní ha col·laborat amb l’entitat en la realització d’activitats d’educació per la ciutadania dutes  a terme a Tarragona per Proactiva Open Arms amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament, com ara xerrades a centres educatius i a l’espai Jove Kesse amb la presència d’Óscar Camps, projeccions de documentals, així com diversos actes oberts a tota la ciutadania emmarcats en la Setmana dels Drets Humans a Tarragona.

El vaixell estarà obert a les visites de la ciutadania en horari de matí i tarda. Foto: Tots21

L’alcalde ha mostrat la seva admiració per Òscar Camps i la tasca que està desenvolupant amb un vaixell que “no és només un vaixell de salvament, sinó també un missatge d’esperança i de lluita contra la situació que vivim al Mediterrani, que s’ha convertit en la tomba de moltes persones per culpa d’aquesta migració forçosa”.

Per la seva banda, Camps ha apuntat que “és un honor poder estar en aquest port i dirigir-nos a la ciutadania en aquest 5è aniversari de la Carta dels Drets Humans, en un moment en què s’estan vulnerant aquests drets a moltes parts del món”. “Si passa el que passa a la frontera de Melilla o a la franja de Gaza davant de les càmeres, imagineu el que pot passar en aigües internacionals, quan no hi ha imatges que es puguin fer públiques”, ha afegit.

Òscar Camps xerrant amb els representants municipals. Foto: Tots21

Després d’aquesta aturada per conscienciar la ciutadania sobre el problema de la migració, l’Open Arms tornarà al mar entre el 20 i el 22 de desembre per continuar donant un alè d’esperança als milers de persones que arrisquen les seves vides per poder trobar una vida millor en un altre lloc.

V.Tapias