.

Exposició dels dibuixos de Jujol. Foto: Cedida

La Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) , conjuntament amb l’Arxiu Jujol, inauguren l’exposició “Jvjol i el dibuix” que tindrà lloc el proper dijous 13 de febrer a les 19.30h a la seu del COAC de Tarragona.

Es tracta d’un esdeveniment de gran rellevància ja que, per primer cop, s’organitza una mostra àmplia de dibuixos de Josep Maria Jujol conjuntament amb fons de l’Arxiu Jujol dels Pallaresos i dels fons dipositats a la seu de l’Arxiu Històric del COAC.

La mostra presenta prop d’una setantena de dibuixos originals de Jujol, un bon nombre dels quals surten per primer lloc a la llum pública. Podem dir que, per primera vegada, es tracta d’una mostra àmplia de dibuixos de l’arquitecte Jujol, a la seva terra natal. L’exposició es podrà visitar fins al 17 d’abril de 2020.

La jornada inaugural

La presentació de l’acte anirà a càrrec de Roger Subirà, arquitecte comissari de l’exposició, i hi intervindran Joan Tous Gomà-Camps, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes, i Josep M. Jujol Jr., president de l’Arxiu Jujol. La conferència inaugural anirà a càrrec de Perejaume, artista i poeta. També intervindran Assumpció Puig, degana del col·legi d’Arquitectes de Catalunya; Elsa Ibar, directora general de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, mentre la cloenda la durà a terme Pau Ricomà, alcalde de Tarragona. A continuació es farà una visita guiada a l’exposició de la mà de l’arquitecte Roger Subirà.

L’arquitecte Josep Maria Jujol

Aquesta exposició és una reflexió sobre els dibuixos de Josep Maria Jujol a través de quatre arguments: el dibuix com a procés d’aprenentatge, el dibuix del paisatge, especialment del Camp de Tarragona, com a mitjà per a conèixer la realitat, el dibuix casual o distret i el dibuix com a procés de projecte.

Aquesta estructura permet mostrar alguns dels dibuixos del seu fons que normalment no surten a la llum pública. Que Jujol era un dibuixant extraordinàriament dotat és un aspecte que cap dels seus estudiosos passa per alt. Jujol era capaç, per exemple, de dibuixar o pintar amb les dues mans de manera simultània i fer-ho, a més, en un conjunt coherent i unitari. Les seves formes pictòriques, el seu traç, és característic i únic, i és present tant en els seus dibuixos com en les decoracions que omplen la seva obra construïda.

Com si fos un modern “graffiter” i sense cap plantejament aparent, qualsevol superfície pot ser susceptible de rebre l’acció “artística” de Jujol, com qui dibuixa distret de forma automàtica en un paper mentre parla, les seves obres s’omplen de dibuixos aleatoris. L’arquitectura de Jujol és una obra d’art total on el seu esperit creatiu recorre tots els aspectes i detalls, tant en la seva concepció com també i especialment en la seva execució material. Els edificis de Jujol són llenços on desplegar-hi la seva creativitat incontinent i aquesta mateixa actitud és la que aplica als seus dibuixos.

Acompanyen aquests dibuixos d’una sèrie de reflexions que, al voltant de Jujol, n’han fet alguns dels grans estudiosos de la seva obra. Així es vol reconèixer a tots aquells que han fet possible, gràcies al seu estudi i entusiasme, que la figura de Jujol i la seva obra rebi, avui, el reconeixement merescut.