.

Ajuntament de Tarragona Foto:Pinterest Ajuntament Tarragona

Tarragona és l’única població de la demarcació que ha obtingut el màxim de puntuació en transparència del seu Ajuntament segons l’estudi realitzat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per la Ciutadania Plural de l’UAB.

Aquest estudi s’encarrega d’avaluar diferents paràmetres de comunicació dels ajuntaments envers a la transparència d’aquests i a la seva comunicació amb els ciutadans.

La llei de la transparència ha entrar en vigor aquest dimecres dia 9 de desembre a l’Estat espanyol un any després de que fos aprovada.

Catalunya està elaborant la seva pròpia llei que podria ser presentada abans que s’acabi l’any.

La investigadora del Laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB, Marta Corcoy, ha deixat clar al Tarragona21 que “encara costa molt que les institucions siguin transparents” des del Laboratori es confia en que l’entrada en vigor de la nova llei ajudi a seguir millorant.

L’UAB treballa des de l’any 2000 amb temes de comunicació local i des del 2012 que es fan estudis de les webs dels Ajuntaments aquell any només 60 aprovaven l’avaluació.

Marta Corcoy  explica que “es va començar fent servir un Decàleg de bones pràctiques de la comunicació pública i a partir de buscar lleis de transparència internacional per establir uns indicadors mínims” .

L’estudi actualment es fa per onades al 947 municipis catalans. Amb les dades que es recullen es contacta amb els Ajuntaments i els hi expliquen en quins aspectes s’han de millorar i després es fa una avaluació continua segons els criteris establerts.

El 9 de desembre del 2014 ha entrat en vigor la Llei de la Transparència a l'Estat espanyol

Les pitjors notes dels Ajuntaments catalans segons l’estudi de l’UAB són: “Formes de participació per l’elaboració i/o seguiment del programa de govern i pla estratègic” amb només un 4’22% de municipis que ho reflecteixin en la seva comunicació externa.

Les “Notícies i informacions sobre les actuacions dels membres de l’oposició relacionades en el control de la gestió de govern” només queda reflectit en un (6’23%) i  la “Relació llocs de treball de la corporació i retribucions segons categories” en un (6’97%) de casos.

A l’altre costat de la balança l’ “Informe del perfil de contractants” obté un (93,98%) de puntuació sent el que més compleixen els Ajuntaments.

Segons l’informe de la UAB hi ha només vint municipis catalans que obtenen el 100% de transparència comunicativa.

A Tarragona, Sabadell, L’Hospitalet de Llobregat i Lleida cal sumar-hi setze municipis més petits com per exemple: Premià de dalt, Sant Hipòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Castellar de Vallès, Manresa, Castelldefels o Begues entre d’altres de les comarques barcelonines.

L’Ajuntament de Tarragona ha estat guardonat aquest any amb el premi “Segell Infoparticipa” que recollirà el pròxim dia 22 de desembre al palau de Pedralbes de Barcelona.

Reus i Ascó tot i no tenir el 100% en transparència comunicativa també rebran el Segell ja que aquest s’otorga a aquells municipis que han experimentat un millora en el darrer any.

El 2013 dos municipis de la demarcació com són El Vendrell i Tortosa ja van ser distingits amb aquest guardó i Vila-seca va tenir un reconeixement.

Joan Marc Salvat