.

La consellera Sandra Ramos a la Muntanya de l'Oliva. Foto: Tjerk van der Meulen

La consellera Sandra Ramos a la Muntanya de l’Oliva. Foto: Tjerk van der Meulen

L’Ajuntament de Tarragona, a través de la conselleria de Memòria Democràtica, ha iniciat la instal·lació de set noves plaques informatives a diferents espais de la Guerra Civil i de la repressió franquista

Aquest matí, la consellera de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, ha visitat un dels espais, la Muntanya de l’Oliva, i ha expressat que “avui continuem amb una tasca que no comença ni acaba aquí. Tenim el deure moral com a societat i com a administració de recordar els fets i dignificar la memòria de les víctimes. Si no ho féssim, estaríem condemnats a repetir la nostra història”. 

Aquesta setmana ja s’han senyalitzat, a banda de la Muntanya de l’Oliva, escenari on van començar els primers afusellaments que van durar fins al 1945 amb un total de 691 execucions, la Presó de Pilats, per on van passar més de 9.000 persones, i l’Antiga Audiència, edifici on se celebraven els consells de guerra. 

Les altres quatre plaques estaran col·locades abans de final d’any i corresponen al Convent de les Oblates, edifici destinat a les dones recloses on per les condicions carceràries a les quals eren sotmeses van morir 11 dones; el Convent Pares Carmelites, utilitzat com a lloc de classificació dels presoners republicans que anaven arribant a Tarragona; la Cambra de Comerç, seu de la policia franquista des del 1940 al 1990, i finalment, la Presó Provincial, indret on es va executar a Georg Michael Welzel, condemnat a pena de mort a garrot vil el 2 de març de 1974 a la mateixa hora que Salvador Puig i Antich a la presó de la Model de Barcelona.  

Aquest projecte s’ha dut a terme en col·laboració entre la conselleria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona i la Federación Española de Municipios y Provincias

V.Tapias