.

El conseller de Presidència, amb el president Illa i l’alcalde Viñuales, al Palau de la Generalitat. Foto: ACN

L’Ajuntament de Tarragona cedirà a la Generalitat un solar de la seva propietat al PP10, prop de l’Anella Mediterrània, per facilitar la construcció d’uns 200 pisos de lloguer social. És un dels anuncis que ha sortit de la reunió institucional que han mantingut el president de la Generalitat, Salvador Illa, i l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales. De la trobada, que segons ha remarcat el batlle ha estat també “de treball”, ha sortit el compromís del Govern d’aportar 300.000 euros per redactar el projecte executiu de trasllat de la seu de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) a un dels pavellons de la Tabacalera. També han parlat de la creació d’un consorci institucional per gestionar el patrimoni històric de la ciutat.

Viñuales ha comparegut després de la reunió proclamant que Tarragona és el primer municipi que atén la “crida” del President de cedir terrenys per facilitar la construcció d’habitatge públic de lloguer. Així ho ha volgut ratificar també el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, tractant-se especialment de la primera reunió que Illa ha mantingut després del debat de política general.

En el cas de Tarragona, serà concretament la finca M5, dins del PP10, prop de l’Anella Mediterrània. Una part d’aquests terrenys són de propietat municipal i, l’altra, es troba ja en mans de l’Incasòl. En cadascun dels solars s’hi construiran un centenar de pisos de lloguer social. Aquesta actuació se suma, segons ha recordat Viñuales, a la que el mateix govern municipal tarragoní va posar en marxa el juliol passat, amb les obres per edificar 192 habitatges de lloguer social a la parcel·la propera M3, del mateix PP10.


Altres notícies:


La concreció el trasllat de la seu de l’ICAC a la Tabacalera, amb el compromís d’una partida inicial de 300.000 euros per a la redacció del projecte executiu, ha estat una altres dels compromisos que han presentat l’alcalde i el conseller de la Presidència un cop finalitzada la trobada. L’organisme tindrà la seva seu al magatzem 6 del complex –en un projecte valorat en 5 milions d’euros globalment– per alliberar l’edifici municipal que ara ocupa a la plaça d’en Rovellat, que quedaria disponible per convertir-se en el local d’assaig de la colla castellera Xiquets de Tarragona.

El futur de la Ciutat de Repòs i de Vacances ha estat també un dels temes sobre la taula de la trobada. Viñuales n’ha sortit amb el compromís que la Generalitat cedeixi l’edifici de la recepció per construir-hi el centre cívic de Llevant. També de disposar cedides les pistes esportives més enllà de la carretera N-340 per “generar un equipament esportiu digne” a la zona, davant la mancança actual.

Consorci per gestionar el patrimoni

En l’àmbit de la gestió del patrimoni històric, Viñuales ha celebrat el “compromís” d’Illa per a “iniciar tots els tràmits” per constituir un consorci amb participació de la Generalitat, Estat, Diputació de Tarragona i el mateix ajuntament. Una “demanda eterna”, ha recordat, que s’emmiralla en organismes com els que ja funcionen en ciutat com Mèrida.

“Tarragona és l’única ciutat conjunt patrimoni de la humanitat de Catalunya i una de les quinze d’Espanya. Però suportar aquest patrimoni és gairebé responsabilitat exclusiva de l’Ajuntament. De la Generalitat rebem 100.000 euros, insuficients per la inversió que fem en conservació, estudi, divulgació i restauració del patrimoni. Amb aquest consorci tindrem un pressupost, una previsió en el temps per poder treballar en la millora del nostre patrimoni”, ha subratllat.

L’alcalde i el President han concretat destinar 300.000 euros al trasllat de l’ICAC a la Tabacalera. Foto: ACN-Marsal/Pratdesaba

Viñuales també s’ha mostrat esperançat, després de la trobada amb el President, de poder concretar l’Àrea Metropolitana de Tarragona el 2028, un cop finalitza el concurs per gestionar el transport públic de la Generalitat, amb voluntat que aquest nou ens territorial n’assumeixi la gestió directament. També ha insistit sobre la demanda d’un Parador Nacional a la ciutat, l’única Patrimoni de la Humitat a l’Estat que no en té.

En aquest mateix context, el Govern s’ha compromès a seguir avançant en la fase 2 del Tramcamp, que ha d’unir Tarragona, Reus i l’aeroport, de forma paral·lela mentre s’executa la primera fase, de la línia de la costa. En aquest sentit, Dalmau ha manifestat la voluntat de l’executiu de licitar aviat els estudis previs i “consensuar amb el territori” la seva concreció, per poder fer efectiu en “aquest mandat” la redacció dels projectes i el seu desenvolupament posterior.

El president de la Generalitat s’ha compromès a estudiar com agilitzar el trasllat de l’antiga CLH dels terrenys actuals a un emplaçament entre el Port de Tarragona i el Campus Educatiu Tarragona, l’antiga Universitat Laboral, que seria traslladada entre els barris de Camp Clar i Bonavista. L’operació, pendent de negociacions amb la propietat sobre les compensacions edificatives en el marc del nou POUM, hauria de servir, segons l’alcalde, per impulsar un “districte tecnològic” vinculat al complex de la Tabacalera.

Nova reunió al gener

Viñuales, que ha destacat els “bons temps” que corren en la relació entre la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, també ha reclamat la taxa turística completa per a Tarragona.

Ajuntament de Tarragona i Generalitat tornaran a mantenir una reunió bilateral el pròxim mes de gener. Segons ha concretat Dalmau, que també ha emfatitzat el “marc de diàleg, entesa i cooperació” existent entre les dues institucions, hi participaran també els diferents departaments per abordar la concreció dels compromisos assumits, en alguns casos posant “data i calendari concret”.

ACN-Jordi Marsal/ Maria Pratdesaba