Tarragona ha presentat un projecte europeu que preveu desenvolupar quatre aplicacions intel·ligents centrades en el ciutadà, mentre que Cambrils ha exposat dos dels projectes que formen part de l’estratègia iCambrils per a la transformació digital del municipi. Aquests dos ajuntaments han estat convidats a exposar les experiències que impulsen sota la filosofia d’ “smart city” a la Jornada organitzada per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) “Com garantir la privacitat dels ciutadans en les tecnologies de les Smart Cities”, celebrada al Parlament de Catalunya.
Xavier Reina, membre de l’àrea de tecnologia de l’Ajuntament de Tarragona, ha presentat el projecte “Rerum”. Aquest projecte es basa en el disseny de xarxes intel·ligents en ciutats sota el paradigma de l’internet de les coses, entès com la possibilitat de viure envoltats d’objectes i serveis interconnectats que generen dades i informació (telèfons, cotxes, aparells domèstics, mobiliari urbà…). En aquesta línia, aquesta investigació planteja el repte de testejar metodologies que generin confiança, garantint la seguretat i la privacitat, al mateix temps que solidesa i flexibilitat en les aplicacions tecnològiques que serveixin de base per a aquestes xarxes intel·ligents. “Rerum” està cofinançat per la Unió Europea i hi participen, entre d’altres, Siemens i les universitats de Bristol (Gran Bretanya), Passau (Alemanya) i Linköping (Suècia).
Reina ha explicat que “Rerum” desenvoluparà quatre aplicacions d’ “smart city” en àrees com la mobilitat intel·ligent, la monitorització de dades ambientals, la gestió energètica en edificis i habitatges i la monitorització de la qualitat ambiental en interiors. El ponent ha centrat la seva intervenció en les diverses metodologies que utilitzen per a obtenir les dades i com aborden el tractament del ciutadà com a sensor, tenint en compte les principals amenaces per a la privacitat que se’n poden derivar. Un dels objectius del projecte és, precisament, identificar els perills de seguretat, privacitat i fiabilitat en la transmissió d’aquestes dades, “qüestions fonamentals per estimular la confiança del ciutadà i l’èxit d’aquestes tecnologies”. Reina també ha explicat que aquesta experiència “testejarà primer a la ciutat de Tarragona les diferents aplicacions d’ “smart city” i després es farà a la ciutat grega d’Heraklion”, buscant que aquestes solucions siguin interoperables en diferents contextos i ciutats.
Equip de redacció