A la província de Tarragona s’han sol·licitat en el darrer trimestre de l’any 277 ordres de protecció per violència masclista. D’aquestes la gran majoria (147) anaven adreçades a una dona major d’edat, un total de 78 a dones estrangeres i tan sols 2 han estat adreçades a menors d’edat, segons dades de l’Observatori contra la violència masclista. Sobre els denunciats, el 152 de casos s’adreçaven a un home de nacionalitat espanyola i 75 a un home estranger.
L’entrada en vigor de la reforma LO 1/04 de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género contempla, entre d’altres, noves ordres de protecció com vigilàncies constants o trucades reiteratives. D’aquesta manera, la llei també empararà a aquelles dones que es vegin intimidades davant una possible situació de violència de gènere. Aquestes poden, des del mes de juliol, sol·licitar una ordre de protecció.
Aquesta nova mesura està destinada a oferir una resposta jurídica a conductes que fins ara ‘tenien un buit legal’, explica Ángeles Carmona Vergara, presidenta del Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género. “En l’actualitat ens trobem amb situacions molt freqüents en les que es produeix una ruptura, que l’home no accepta, i comença a assetjar-la vigilant-la o mitjançat whattsups amb la intenció de “fer-la entrar en raó”, destaca Carmona en un article.
En el context català i l’estat
A aquestes dades, cal afegir les 4.982 denúncies que s’ha rebut a tota Catalunya, dades que reflecteixen un augment en un 1’5% respecte el 2014. D’altra banda, en el conjunt de l’estat han estat 33.705 denúncies les que s’han presentat en aquests darrers tres mesos. Cal destacar que envers aquestes denúncies s’han dictat 5.321 sentències. Un total de 2.636 denúncies són condemnatòries. Sorprenen les dades de l’Observatori que mostren com de les més de 30.000 denúncies tan sols el 2.012 acaben en judici lleu.
Mesures que reforcen aquest canvi en la legislació
A partir del gener un qüestionari de 25 preguntes valorarà el risc per a les víctimes que les dones que denunciïn hauran de contestar en seu de la Policia Autonòmica. Amb aquesta informació, els Mossos faran una primera valoració del risc, que mesurarà en cinc graus (de ‘mínim-zero’ a ‘molt alt risc’). A l’atestat, que s’enviarà posteriorment als jutjats de violència domèstica (VIDO), es faran constar les qüestions que hauran portat a la policia al grau de valoració de risc de la víctima. “D’aquesta manera els magistrats tindran més informació a l’hora de resoldre sobre cada cas”, diu el TSJC.
Brigitte Urzaiz
Equip de redacció