.

Josep Andreu celebra el triomf amb la 'parròquia' republicana. Foto: Joan Marc Salvat

Josep Andreu celebra el triomf amb la 'parròquia' republicana. Foto: Joan Marc Salvat

Bufen temps de canvis al país i això es nota a Tarragona. L’embranzida que ha agafat Esquerra Republicana en aquestes eleccions europees no s’explica pels bons resultats en indrets proclius com Girona –que també–, sinó per la capacitat de trencar dinàmiques en contrades tradicionalment complicades pels independentistes. I aquí entra en escena Tarragona ciutat i el conjunt de la demarcació.

Si en les eleccions al Parlament Europeu del 2009, PSC i PP van erigir-se com les dues principals forces  a la ciutat (amb 13.123 vots i 8.964, respectivament), la truita ha donat una volta completa aquest 2014. D’entrada, aquests dos partits pateixen una forta davallada de sufragis: el PSC perd la meitat dels suports, es queda amb 6.428, i se situa com a tercera força; mentre el PP en perd 3.000 i queda rel·legat a la quarta posició, perseguit per C’s que marca una tendència alcista.

Per contra, la coalició liderada per Esquerra obté 7.626 vots, pràcticament triplicant els sufragis de les anteriors europees (2.623) i abandona el quart lloc per situar-se com a primera força tarragonina. La segona posició l’ocupa CiU, que també guanya vots tot i que de manera més pausada, passant de 6.318 als 6.789 vots d’aquest diumenge.

Per tant, mentre la suma de PSC i PP baixa de manera substancial (de 22.087 vots, als actuals 12.387); ERC, CiU i ICV-EUiA, els tres partits que han apel·lat pel sobiranisme i al dret a decidir creixen: passant dels 10.572 (2009) als actuals 17.884 vots.

Eufòria a la seu d’ERC a Tarragona

A mesura que s’acostaven les 11 de la nit, la seu d’ERC a Tarragona s’anava convertenint en un bullici de membres de la coalició. Entre ells, els tres candidats Eusebi Campdepadrós, Laura Castel i Vicent Villena. Un cop confirmats els històrics resultats, Campdepadrós ha agraït la tasca feta per la gent del partit, des dels apoderats passant pels responsables de campanya, fins als integrants de la coalició que els ha dut a uns resultats amb els únics precedents de la Segona República.

Campdepadrós ha subratllat que “el d’aquesta nit ha de ser el preludi del 9 de novembre”. Pel portaveu republicà. el fet que Catalunya hagi superat la mitjana de la participació, tant a Europa com a Espanya, “demostra que els catalans volem votar, que Catalunya és i vol ser, i que vol ser a Europa”.

Per Vicent Villena, candidat número 26 de la coalició independentista, “molts buscaran la fórmula de l’èxit, però no n’hi ha cap”, ha sentenciat. El motiu, ha afegit, “és l’única voluntat de país i, si seguim així, votarem”. L’última en intervenir ha estat Laura Castel, número 12 de la candidatura de l’Esquerra pel Dret a Decidir, la clau dels grans resultats ha estat “posar el país com a objectiu final, deixant de banda els clàssics partidismes”. De fons, el líder espiritual d’ERC, Oriol Junqueras, pronunciava el discurs de la victòria a la pantalla que el partit té a la seu del carrer Reial de Tarragona: “Posem el resultat al servei del país”.

Joan Marc Salvat