.

Tania Agudo Regidora del PSC a l’Ajuntament de Reus

Un any més arriba el 8M, el Dia Internacional de les Dones, el dia en què les dones i cada vegada més homes reivindiquem la igualtat d’oportunitats per avançar cap a una societat més justa i igualitària. Des del PSC fa anys que estem conscienciats en aquesta lluita i tenim clar que no s’ha de fer tan sols un dia a l’any, sinó que consisteix en una tasca contínua de cada dia, perquè encara queda molta feina per fer.

Des del grup municipal del PSC de Reus, hem preparat dos actes per aquest any, un el vam celebrar divendres passat i ens va permetre veure com ha evolucionat (o no) la societat i el cànon de la bellesa vers les dones gràcies al magnífic treball de Batxillerat de la Laura López. Aquesta estudiant universitària va fer reflexionar molt a les persones assistents i va indicar que “hi ha tants cóssos com dones al món” i que “la bellesa depèn sempre dels ulls que la miren”. Dues frases que són molt importants i que s’han de tenir sempre molt en compte, ja que hem de trencar d’una vegada per tots aquests ideals de bellesa i aquest concepte de cos perfecte, perquè el més important és que cada dona se senti a gust amb el seu cos, sigui quin sigui, i no es deixi condicionar pels ideals marcats per una societat encara massa marcada pels homes. I és que serà quan canviï aquesta visió dels homes cap a les dones quan farem una gran passa cap a la igualtat.

Parlar d’igualtat no és parlar només del físic de les dones, també cal aprofundir en el diferent tracte que rebem les dones en els diferents sectors de la societat, com pot ser el laboral, on pel simple fet de ser dona ens pertoquen feines considerades més “femenines” o el nostre valor acaba sent menor al d’un home, encara que la feina sigui exactament la mateixa o superior. També cal treballar per igualar els salaris entre homes i dones, ja que no pot ser que dues persones que fan la mateixa feina i amb el mateix grau de responsabilitat cobrin un salari diferent només pel seu gènere. Aquestes són polítiques en les quals el PSC fa temps que hi treballa i que el govern de Pedro Sánchez també està tenint molt en compte amb grans avenços cap a aquesta igualtat laboral.

Com a secretària de polítiques feministes del PSC a Reus, tinc clar que falten moltes coses per avançar cap a una societat igualitària i que per fer-ho cal treure la por a un perfil de gent que creu que l’objectiu final del feminisme és que la dona acabi tenint més poder que els homes, però no és això el que busquem, sinó un equilibri de poder que permetin fer avançar la societat i no pas retornar-la al passat, com busquen altres formacions polítiques. Per això, des del PSC hem cregut oportú fer dos actes on es parli del feminisme per sobre de la política, perquè tots, homes i dones, grans i petits i petites, tinguem constància que el que busca el feminisme és la plena igualtat de condicions en tots els àmbits de la vida.

Així va anar orientat el primer acte celebrat divendres passat, on, a banda de l’explicació de la Laura sobre l’evolució dels cànons de la bellesa vers la dona, tres ponents més, la Yvonne, la Sandra i la Cristina, van compartir experiències que han viscut en primera persona o de ben a prop i que demostren que encara queda molt camí per recórrer. Per finalitzar, em remeto a les paraules del primer secretari del PSC a Reus i portaveu de l’oposició, Andreu Martín, qui va destacar a l’acte que “hem de parlar de feminisme cada dia de la nostra vida”, i que “la lluita i la reivindicació continuen vigents, hi ha moltes coses substancials per aconseguir”.

El segon acte el celebrarem aquest divendres i estarà protagonitzat per la Lourdes Bayonas que farà un monòleg sobre el feminisme amb el qual, a través de l’humor i la ironia, explicarà circumstàncies que succeeixen en el nostre dia a dia i que són mostres de masclisme, ja sigui en petites o en grans quantitats. Un nou acte que servirà per fer-nos reflexionar a tots i totes sobre la societat en la qual vivim i com de lluny estem encara de la igualtat i que estarà protagonitzat per una de les poques monologuistes que reusenques i que es poden trobar en tota la demarcació.