.

La Punta de la Creueta, una de les zones erosionades del bosc de la Marquesa de Tarragona. Foto: Mar Rovira

Reduir els impactes humans sobre el bosc de la Marquesa de Tarragona. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi fet per la consultora Limonium. La diagnosi mediambiental, que es farà pública a finals de juliol, és la primera acció impulsada per la Fundació del Bosc de la Marquesa.

L’objectiu de l’entitat és protegir i preservar la biodiversitat d’aquest espai natural de la costa tarragonina, ja que calculen que hi passen unes 20.000 persones cada any, les quals contribueixen a erosionar la zona, diu el director de Limonium, Eduardo Soler.

Entre les problemàtiques que pateix el bosc, el responsable de la diagnosi assenyala que el camí principal ha perdut com a mínim mig metre d’alçada en les últimes quatre dècades a conseqüència de l’erosió. De fet, el trepig dels visitants, conjuntament amb les pluges torrencials, les quals, diu, cada vegada són més freqüents, han contribuït a erosionar els terrenys. “Algunes de les zones són especialment i singularment fràgils, com és el cas de la Punta de la Creueta, una duna fixada per vegetació que es nodreix de la sorra arrossegada pel vent de mestral, la qual és molt susceptible al trepig”, apunta l’expert.

Així mateix, també diu que el fet que hi passin tantíssimes persones cada any ha provocat que s’hagin creat senderons que malmeten la flora i la fauna, ja que el camí principal ha quedat desdibuixat en alguna zona del bosc.

“Hem de buscar estructures físiques perquè la gent pugui passar sense malmetre la sorra; el més dràstic i important que s’ha de fer que és tallar l’impacte dels passejants, dels usuaris sobre la duna de la Punta de la Creueta”, assegura. Alhora, considera que s’han de delimitar els accessos a les cales tant per incrementar la seguretat dels visitants, així com per vetllar per la vegetació.

Redacció – ACN