.

Un moment de l'acte. Foto: Cedida

Un moment de l’acte. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Roda de Berà ha celebrat aquesta setmana un emotiu acte d’instal·lació de dues llambordes Stolpersteine en record dels dos rodencs assassinats en un camp d’extermini nazi: Josep Mercadé Arall i Pere Mercader Cañellas. Ambdós van ser deportats al camp de concentració austríac de Mauthausen i assassinats a Gusen, al novembre en Pere i al desembre en Josep, del mateix any 1941.

Durant el seu parlament, l’alcalde Pere Virgili va demanar als joves de 4t d’ESO de l’Institut Roda de Berà presents que no caiguin de nou en el parany, parafrasejant a Erich Hartmann: “La guerra és un lloc on els joves que no es coneixen i no s’odien es maten entre si, per la decisió de vells que es coneixen i s’odien, però no es maten…”. També va recordar que els dos rodencs, Mercadé i Mercader, “van ser assassinats per defensar les seves idees polítiques, contràries al règim que després va governar, si se’n pot dir governar, durant moltes dècades el nostre país”.

Finalment, va donar les gràcies al Memorial Democràtic, per fer “una mica més lleugera la memòria d’aquells qui van perdre al seu moment els seus éssers estimats” i, sobretot, a la família Mercadé Arall, i concretament a la Conxita Romeu, jove de Josep Mercadé, “per ser tan insistent i persistent”.

A continuació va intervenir Gemma Simon, en representació del Memorial Democràtic de Catalunya, qui va destacar que a finals d’aquest any hi hauran instal·lades a Catalunya 500 Stolpersteine, 85.000 a tot el món, “un projecte gràcies al qual en Josep i en Pere poden tornar a estar presents entre nosaltres”, va dir Simon.

Lluch Mercadé, net de Josep Mercadé, també va dir unes paraules molt emotives en record del seu avi, i adreçades al seu pare, Joan, qui era un nen de 4 anys quan en Josep Mercadé va haver de marxar a l’exili, i poc després la seva mare, la Teresina, va ser empresonada a la presó de dones de Les Corts de Barcelona.

A continuació, el guitarrista vendrellenc Xavi Martínez va interpretar quatre peces, entre elles una versió molt especial del Cant dels Ocells, de Pau Casals.

Seguidament, tots els assistents es van adreçar als punts d’instal·lació de les Stolpersteine: primer, al carrer Nou, 22, per homenatjar en Pere Mercader, la llamborda del qual va ser destapada per l’alcalde, el regidor Manel González i les regidores Teresa Ferré, Eva Giménez i Gregoria Alonso.

Finalment, en Lluc Mercadé, acompanyat pels seus pares, Joan i Conxita, va destapar l’Stolpersteine dedicada a en Josep Mercadé, al carrer Sant Salvador número 19, allà on va viure i el van estimar abans de viure l’horror de l’exili i la deportació.

Stolpersteine
Ein Stein, Ein Name, Ein Mensch. Una pedra, un nom, una persona. Stolpersteine, en alemany,  significa pedra que fa ensopegar. El projecte es va iniciar a Alemanya, desenvolupat per l’artista Gunter Demnig l’any 1992 per unir art i memòria amb l’objectiu d’homenatjar les víctimes del nazisme i alhora fomentar la seva memòria arreu del món.

La creació d’aquests espais ha de servir també per fer pedagogia dels valor de la tolerància, la pau i el respecte, fent aturar el vianant i fer-lo pensar en aquestes persones que van ser empresonades, torturades i assassinades.

No només es ret homenatge a les persones que van morir, sinó també als supervivents, incloent-hi els qui van poder exiliar-se i refugiar-se en altres països, i també a aquelles persones que davant el destí que els esperava van decidir suïcidar-se. A Catalunya el projecte està impulsat pel Memorial Democràtic.

A Roda de Berà, la iniciativa va sorgir de la família d’en Josep Mercadé, concretament de la seva jove, la Conxita Romeu, qui va iniciar els tràmits amb el Memorial Democràtic i va realitzar la recerca històrica. Perquè fos possible, també calia que el Ple aprovés una moció d’adhesió al projecte, i aquesta va arribar al setembre de 2020, amb els vots a favor de tots els membres de la corporació.