.

Les entitats han presentat al Moll dels Pescadors del barri tarragoní del Serrallo els nous biòtops ecològics (a l’esquerra) que s’ubicaran aquesta temporada. Foto: David Aymerich.

Un any més, l’empresa Repsol promou l’abalisament ecològic de les platges de la costa tarragonina mitjançant la instal·lació de 17 nous biòtops artificials (7 a Tarragona i 10 a Altafulla) que substitueixen les conegudes boies convencionals. Amb aquestes noves incorporacions, ja són 120 els biòtops submergits a aquestes platges des de que es van instal·lar els primers exemplars l’any 2012 als municipis de Torredembarra (32 exemplars), l’Ametall de Mar (11), Altafulla (38), Salou (8), l’Hospitalet de l’Infant (5) i Tarragona (26).

Els biòtops artificials són grans peces d’obra i pedra fetes amb un ciment natural d’alta durabilitat que atreuen la flora i la fauna marines i fan que es formi un escull. Amb una alçada d’entre 1,5 i 2 metres i un pes d’aproximadament 2.000 kg, aquestes obres d’art s’instal·len de manera permanent i ajuden a desenvolupar i protegir l’ecosistema i biodiversitat marí de les costes tarragonines. En el cas de Torredembarra i Altafulla, aquestes poblacions fins i tot disposen de parcs de biòtops visitables per observar la regeneració i conservació de la flora i la fauna marines de la zona.

Exemplar de boia ecològica ja instalada en el fons marí gràcies a Repsol. Foto: Repsol.

Així ho han explicat Josep Francesc Font, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona; el seu homòleg Josep Bertran, el director de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port de Tarragona, Joan Maria Besora; la regidora de Medi Ambient d’Altafulla, Montserrat Castellarnau; i el creador de les boies, Miquel Rota. Un acte que reafirma el pacte establert per totes les parts per costejar els biòtops (uns 1.800€ cada peça) i el seu manteniment gràcies a la financiació de Repsol i la conservació per part dels ajuntaments partíceps.

“Hem ubicat un total de 120 biòtops demostrant el nostre compromís” amb el medi ambient, ha expressat Josep Francesc Font. “Repsol afavoreix el desenvolupament de la natura en sostenibilitat” i “hem d’afavorir aspectes de la biodiversitat”, ha destacat el director Font. Bàsicament perquè “el mar és un lloc molt agraït i fer coses com aquesta ajuda a la nostra costa sorrenca i l’ecosistema del nostre mar”, ha afegit l’autor de les figures, Miquel Rota. “Són cases per la biodiversitat marina”, “obres d’art fetes a mà entre tres persones al llarg d’una setmana” que, any rere any, “intenten fer més ecol·lògiques i sostenibles”, tanca Rota.

Miquel Rota, autor de les obres d’art amb una funció com a boies ecològiques, posa amb les figures al Port de Tarragona. Foto: David Aymerich.

Diferències dels biòtops ecològics amb les boies convencionals:

  • Incorporen una boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia de la superfície quedi en suspensió i no malmeti el fons marí quan hi ha temporal.
  • S’instal·len de manera permanent en el fons del mar i substitueixen els tradicionals blocs de formigó, que es posaven i treien a l’inici i final de cada temporada d’estiu. Només es retira la cadena superior i la boia de plàstic.
  • El biòtop, la boia intermèdia i la vida marina que s’ha generat es deixen al fons marí fins a l’estiu següent, quan uns submarinistes localitzaran per GPS la posició exacta del biòtop per col·locar novament, una boia de superfície.

David Aymerich