.

Anna Simó, Marta Vilalta i el conseller Toni Comín a l’acte de campanya que ha celebrat ERC aquest dilluns a Tarragona. Foto: Laura Busquets

Després que la Fiscalia de Catalunya hagi ordenat aquest dilluns que els Mossos identifiquin i prenguin declaració als responsables dels col·legis de l’1-O, la secretària primera de la Mesa del Parlament, Anna Simó, els ha volgut tranquil·litzar des del míting que Esquerra Republicana ha celebrat a Tarragona.

“No us poden acusar de res ni us poden cridar a declarar perquè vosaltres no sou els amos dels col·legis, ho és el Departament d’Ensenyament i el Govern de Catalunya, que dona la cara pel país”, ha dit Simó.

La secretària primera de la Mesa del Parlament ha afegit que “estar a meses, anar a votar, ni és il·legal ni està prohibit”. D’altra banda, Simó també ha assenyalat que “res ni ningú impedirà el referèndum”, “on ells posen traves, nosaltres posem alternatives”. La pluja que ha caigut aquest vespre a Tarragona ha obligat a posar el punt i final a correcuita al míting que s’estava celebrant al Camp de Mart.

Simó ha denunciat que amb les intrusions a la Generalitat i detencions arran de l’organització del referèndum de l’1-O s’està convertint l’estat en un “estat policial”. La diputada s’ha preguntat que amb totes aquestes accions, “a qui volen espantar?, Perquè a nosaltres no ens espanten”. La situació, segons Simó, “obliga tots els demòcrates a actuar amb consciència”. “Ara no hi ha alternativa a votar, cap ni una, o votarem o votarem, o referèndum o referèndum”, ha etzibat Simó al públic que l’escoltava atentament i que ha respost amb crits de ‘Votarem’.

D’altra banda, Anna Simó ha criticat el PP perquè els diuen que deixin de fer política i es dediquin a “gestionar bé allò que a la gent li interessa, sota criteris econòmics i socials”. Símó ha acusat de “cíniques” aquestes demandes com també la multa de 5 MEUR a Artur Mas i s’ha preguntat, en canvi, sota quins criteris econòmics construeixen “AVES sense passatgers”. “Això són criteris econòmics o polítics?”, s’ha interrogat retòricament. Davant d’aquells que no saben gestionar un estat, “ens autogovernarem”.

El míting d’ERC a Tarragona també ha comptat amb la presència de la diputada Marta Vilalta i del conseller de Salut, Toni Comín. El conseller ha destacat que la repressió a què han sotmès als càrrecs del Govern després de la macrooperació policial de la setmana passada demostra que “ja estem guanyant, perquè ells cada vegada tenen més por i nosaltres menys”.

Comín: ‘Estem contra el nacionalisme’

Per Comín, la qüestió de la independència ja no va d’identitats, de catalans o castellans, “al revés, estem farts, estem en contra del nacionalisme”. “Estem en contra dels nacionalismes i com que l’espanyol és el més estúpid de tots els nacionalismes ens n’anem d’Espanya perquè no volem seguir sota aquest marc mental”, ha assenyalat.

El conseller també ha comparat el moment actual amb la lluita antifranquista i ha valorat que “en aquell moment se la van jugar molt més que nosaltres, però ara és la mateixa lluita davant els mateixos adversaris” .”Igual de fexistes”, ha afegit davant el públic del Camp de Mart de Tarragona que l’ha aplaudit decididament. Recordant el seu pare, Alfonso Comín, que fou empresonat, el conseller ha dit que en aquests moments, “si cal pagar el preu de presó el pagarem, perquè no tenim por”. Per Comín, “a davant hi tenim la mateixa cultura política espanyola que ha unit d’una manera indestriable nacionalisme espanyol i autoritarisme, que ha imposat les seves idees per l’ús de la força”. “Només saben imposar-les per la via de les armes, però des de fa unes quantes dècades poden fer menys coses de les que podien fer”. “Per això estan perdent”, ha dit Comín, “perquè el seu marge per la pressió, amb repressió de drets civils, és molt petit”.

Per Comín, el PP amb el recurs de l’Estatut va dinamitar el pacte constitucional l’any 2010 i es van carregar el Tribunal Constitucional. Comín ha assenyalat que el grau de sordesa de la política espanyola “és realment inquietant”. I irònicament ha dit que enviaria una brigada “d’otorrinos” al Congrés, “també oftalmòlegs, perquè estan cecs”, “però si amb això no n’hi ha prou, també psiquiatres, però deixem-ho perquè si seguim per aquí, acabarem malament”.

Tant Simó com Comín han coincidit a assenyalar la victòria que significa que la gent aquests dies sigui al carrer donant suport a les institucions. “Gràcies a això molt probablement les detencions no van anar a més o el major Trapero està aguantant la pressió”, ha destacat. Al final, “la victòria dependrà que les institucions siguin valentes, però també del poble, aquesta valentia és l’arma invencible”, ha etzibat.

Laura Busquets / ACN