.

P1010152L’ús dels dispositius mòbils en el procés d’ensenyament-aprenentatge s’està convertint en una realitat. Ja són múltiples i variades les experiències que van aflorant i es pot afirmar que un bon nombre de centres educatius li veuen més avantatges que inconvenients.

En el marc del Mobile World Congress que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona s’ha pogut comprovar la imparable evolució de tecnologies digitals com la realitat virtual, Internet de les Coses (IoT, Internet of Things), robòtica i altres que, poc a poc, aniran introduint-se al dia a dia de les nostres aules.

Cal destacar que la integració de les tecnologies digitals és un element clau pel desenvolupament dels aprenetatges al llarg i ample de la vida, un gran repte per l’escola i imprescindible en una societat cada cop més basada en el coneixement.

En aquesta línia, els serveis territorials d’ensenyament a Tarragona apostem per tot un seguit d’accions formatives – tallers, trobades pedagògiques, seminaris i cursos tant per l’educació infantil i primària com per secundària – per tal de dotar d’eines i recursos als docents i compartir experiències de referència.

A més, en el marc Mobile World Congress i de la mà del programa mSchools, impulsem la participació activa del territori en esdeveniments relacionats amb les competències digitals, l’ús de dispositius mòbils, la robòtica educativa i la programació a l’aula, com per exemple la Jornada Edu_Hack que es va dur a terme el dissabte 20 de febrer. Jornada que ha estat una primícia a nivell de l’estat i a nivell europeu pel que fa al nombre de participants i que va consistir en una trobada de docents, alumnat i professionals d’empreses tecnològiques on van col·laborar en la co-creació de propostes didàctiques innovadores.

També, dijous 25, es va desenvolupar el seminari “Changing Education Together”. Dins d’ aquest acte es van celebrar els premis Mobile Learning Awards 2016. Premi als projectes tecnològics més innovadors d’on de 132 participants, l’Escola Els Cossetans de Cunit i l’Institut Pons d’Icart de Tarragona han rebut un premi. Exemples de bona feina i creativitat.

Ja des del novembre de 2013 el Departament d’Ensenyament vam fer públics dos documents, per a l’educació primària i secundària, on es concreten i despleguen les competències bàsiques de l’àmbit digital. També, al març de 2015 el Consell Escolar de Catalunya va establir els fonaments amb la publicació del document “Les tecnologies mòbils als centres educatius”.

Gràcies al programa mSchools, iniciat el 2012, s’ha multiplicat en nombre i rellevància de les iniciatives en m-learning que permeten als estudiants, a les famílies, als docents i al centres educatius fer realitat noves maneres d’ensenyar i aprendre mitjançant la tecnologia mòbil.

Creiem, fermament que aquesta és la línia de futur i volem continuar creant sinergies i xarxa de professionals formats en centres cada dia més innovadors per a contribuir a consolidar Catalunya com un país pioner i referent internacional en l’ús educatiu de les tecnologies.

Sílvia Rodes

Directora Territorial d’Ensenyament a Tarragona