L’Ajuntament del Catllar ha acollit avui l’acte de presentació del Pla d’Acció per la Biodiversitat a l’entorn del pantà del Catllar. L’alcalde Antoni López ha presidit l’acte, en el qual el Sr. Eduard Solé, Director Tècnic de la consultoria ambiental Limonium, ha fet la presentació del Pla d’Acció per la Biodiversitat, redactat per la Fundació Acció Natura i la consultoria ambiental; i finançat per la Fundació Repsol. També s’ha presentat la proposta d’accions pels anys 2014 i 2015. En finalitzar l’acte, s’ha signat un conveni que suposa un pas més per la recuperació del riu i l’entorn de la presa del Catllar.
Hèctor Hernández, coordinador de l’Associació Mediambiental La Sínia, ha fet una explicació del sentit, contingut i propòsit de custòdia del terrenys, entre Repsol i l’Associació Mediambiental La Sínia, l’han dut a terme Josep Francesc Font, Director del C.I. de Repsol a Tarragona, i Hèctor Hernández. Hernández ha valorat positivament aquest pacte: “Els nostre objectiu és impulsar una funció social i mediambiental. Aquest acord que es signarà avui planteja que la gent torni a viure el riu i permet recuperar la seva biodiversitat”.
La idea de creació d’aquest pla es remunta el 2012, quan es signa un conveni amb La Sínia per la conservació del Riu Gaià i el seu entorn. Des de llavors, l’ajuntament s’ha implicat en el projecte, organitzant actes, jornades de neteja i jornades escolars de conscienciació. A part d’aquests actes, es fa un estudi de la zona per veure la biodiversitat i l’estat actual en el que es troba per, a partir d’aquí, determinar propostes i actuacions per poder millorar.
L’embassament del Catllar, construït el 1975, està destinat subministrar aigua a Repsol, empresa propietària de 500 hectàrees d’entre el Catllar, Vilabella, Vespella de Gaià, Salomó i Renau. L’espai del Riu Gaià és una Zona d’Especial Protecció per les Aus i Lloc d’Importància Comunitaària per la resta d’espècies i hàbitats.
La diversitat d’habitats presents, el potencial d’espècies de fauna vertebrada de la zona, la presència de patrimoni etnològic, juntament amb les problemàtiques existents ha portat a l’impuls d’aquest Pla d’Actuació per a la Biodiversitat (PAB), finançat per la Fundació Repsol. Aquest PAB ha estat elaborat en conjunt per la fundació Acció Natura i la consultoria ambiental tarragonina Limonium.
En aquest pla, amb un objectiu principal de la conservació de la biodiversitat de la zona de l’embassament, es determinen 5 accions a aplicar en cinc anys a la zona alta del riu. Primerament escollir parcel·les existents dins dels terrenys de Repsol i intentar recuperar-les per crear espais oberts; d’aquesta manera, es fomenta la presència de l’àguila cuabarrada tarragonina, la qual caça en espais oberts. podria caçar. La següent acció seria treballar sobre la massa forestal, intentant reduir-la per evitar el risc d’incendis forestals. La tercera seria treballar en un conveni amb el Departament d’Agricultura per l’extracció d’espècies invasores aquàtiques. La quarta seria construir un petit edifici nidificador per poder identificar les espècies d’aus autòctones. Finalment, la última acció consistiria en la senyalització interpretativa perquè els visitants de l’espai entenguin que s’estan fent actuacions per regenerar la biodiversitat i una sèrie de recomanacions del comportament.
Amb aquest pla es cobreixen 20 de les 500 hectàrees totals. Els ponents han afirmat que el terreny és molt gran i volen anar pas a pas. S’ha escollit la part alta del riu, la zona de la Font de Sant Joan, per començar a actuar. En un futur volen fer custòdia de tot l’embassament per assolir un objectiu on el màxim de territoris estiguin emparats en custòdia mediambiental. Actualment hi ha un total de 750 acords de custòdies funcionant a Catalunya.