.

'Je suis Bruxelles'. Tarragona ha sortit per segon cop aquesta setmana per recordar les víctimes de l'horror. Foto: Tarragona21

‘Je suis Bruxelles’. Tarragona ha sortit per segon cop aquesta setmana per recordar les víctimes de l’horror. Foto: Tarragona21

Tarragona, i tot el país, està commocionada des de diumenge passat, quan un fatal accident d’un autocar carregat d’estudiants d’Erasmus va acabar amb la vida de 13 estudiants a l’altura del terme de Freginals, a les Terres de l’Ebre.

Començava la Setmana Santa de la pitjor manera possible. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, era informat gairebé al moment de la tragèdia pel dlegat de la Generalitat, Òscar Peris. Fins i tot el primer secretari del PSOE i candidat a la presidència del Govern central, Pedro Sánchez, el va trucar per interessar-s’hi.

Però ahir la tragèdia es va desplaçar al pulmó de l’Europa civilitzada, Brussel·les, lloc on molts tarragonins hi fan cap ni que sigui un cop a la vida per passar uns dies a Flandes. D’altres hi treballen a les institucions europees. Les institucions de casa nostra van sortir dilluns a dedicar cinc minuts de silenci a una tragèdia tan propera com la e Freginals i avui han hagut de tornar a sortir per dir ‘no’ al terror que sega vides i vol coartar les llibertats.

Ajuntament, Delegació de la Generalitat, Diputació, ajuntaments i sindicats, entre d’altres, s’han solidaritzat amb els belgues. A l’Ajuntament, els reunits, regidors de tots els colors i el director del 112 d’Emergèncis, el tarragoní Frederic Adan, duien un cartell amb l’expressiu lema ‘Je suis Bruxelles’, amb un també expressiu fons negre.

L’alcalde animava els tarragonins que són a Brussel·les o hi aniran a no defallir: “Els demano que segueixin les instruccions del Ministeri de l’Interior. En principi no hi ha més prescripcions que la pura lògica”. Especialment els ha demanat “que bastim tot aquest horror de normalitat”.

‘Som ciutadans de Brussel·les’

“Avui, els ciutadans de Tarragona som ciutadans de Brussel·les”, ha dit en francès. “Aquesta barbàrie no té nom ni raonabilitat. És el pur sectarisme i l’odi contra la humanitat”. No cal buscar-hi causes perquè no existeixen. “Els principals morts són islàmics” allà on hi ha atemptats. “No és un atac al cristianisme, sinó contra la humanitat”.

Ballesteros té previst anar a Brussel·les els dies 15 i 16 d’abril. No cancel·larà el vol: “Cal donar la sensació de normalitat i reforçament en la creença que Europa té coses més fortes que ens uneien”. Davant del que ha succeït “només queda reforçar els drets humans i les llibertats, no perdre llibertat; la unitat internacional, també amb accions de cooperació amb aquests països”, i “afiançar els nostres principis com a Unió Eiropea i com a món lliure”. A més terrorisme, més drets humans, més pluralitat i més democràcia”.

Ballesteros ha cursat una carta a l’alcalde de Brussel·les, ha parlat amb l’ambaixador espanyol a Bèlgica i amb la gent amb qui l’Ajuntament té contactes freqüents, com el lobby ferroviari Fermed i les empreses públiques amb qui Tarragona està en contacte. El consistori s’ha posat a disposició de Brussel·les en matèries com Protecció Civil. La ciutat ja es va solidaritzar el novembre passat amb l’alcaldessa de París.

La Diputació s'ha sumat al dolor

La Diputació s’ha sumat al dolor

Una concentració silenciosa d’un minut a les portes del Palau de la Diputació de Tarragona ha estat el gest amb el qual personal i membres de la Corporació han mostrat el seu rebuig als tràgics atemptats d’aquest dimarts a Brussel·les. La institució fa palesa, així, la seva condemna als actes de terror i violència, alhora que mostra el seu suport i afecte a les persones que la pateixen.

Minut de silenci a l'Ajuntament de Salou

Minut de silenci a l’Ajuntament de Salou

A Salou, població turística que porta dècades vivint relació estreta amb els ciutadans belgues, també s’ha guardat un minut de silenci, presidit per l’alcalde en funcions, Marc Montagut. Altafulla, Torredembarra, Vila-seca o Reus han estat altres de les moltes poblacions que s’hi han sumat.

Concentració a la Subdelegació del Govern central

Concentració a la Subdelegació del Govern central

La Subdelegació del Govern a Tarragona també ha sortit al carrer, amb els cossos de seguretat, personal funcionari, civil i militar,  de l’Estat, com a mostra de rebuig als recents atemptats terroristesi condol a les víctimes.

L'acte celebrat a Vila-seca

L’acte celebrat a Vila-seca

D’altra banda, a Roda de Berà, els rodencs s’han congregat a la plaça de l’Ajuntament. L’alcalde, Pere Virgili, acompanyat per les edils de l’equip de Govern Cèlia Treserres i Teresa Ferré, i pels regidors José Ibort, Toni Bernal, Josep Antoni Benedicto, Laura Moya, Joan Enric Vidal i Encarna Ramírez, ha volgut mostrar el seu rebuig davant qualsevol tipus de violència i defensar el dret a la llibertat dels éssers humans. Seguidament, en les paraules que ha dedicat, ha traslladat a tota la societat la seva més ferma condemna davant la violència terrorista.

La commemoració feta a Roda de Berà

La commemoració feta a Roda de Berà

A Cambrils, l’alcaldessa accidental, Ana López, ha expressat el condol del Consistori per al poble belga i s’ha volgut sumar a les mostres de solidaritat convocades arreu del món.

L'alcaldessa accidental de Cambrils, Anna López, dirigint-se al públic

L’alcaldessa accidental de Cambrils, Anna López, dirigint-se al públic

J. Garcia