L’increment de l’expectativa de vida de la gent gran, l’arribada de la immigració -sovint amb dificultats comunicatives o d’hàbits- i també la manca de recursos econòmics són els principals reptes de l’equip de Serveis Socials que treballa a la comarca del Tarragonès sota l’aixoplug del Consell Comarcal, que avui s’han reunit a La Pobla de Mafumet per commemorar els 25 anys de creació del servei comarcal.
El director territorial de Treball, Afers Socials i Famílies al Camp de Tarragona, Francec Tarragona, ha estat molt explícit en detallar les principals mancances que tenen els treballadors i treballadores dels Serveis Socials, i aquestes han expressat clarament la preocupació per les retalladas patides els darrers anys i l’increment constant d’usuaris i no de nous perfils que no es produïen fins ara i que també requereixen atenció social.
Ja són coneguts els casos de persones que han perdut la feina, estatus social amb la crisi i han d’acudir per primera vegada a la seva vida als socorrs dels Serveis Socials, com recordava la regidora de Constantí Dolors Fortuny.
El director territorial d’Afers Socials ha afirmat que actualment, un 17 per cent de la població té més de 65 anys, “i aquesta xifra s’incrementarà”, mentre que el nivell de vida és ja de 83 anys. “Per tant, tenim un repte molt important com a país i els serveis socials ens hauran d’ajudar molt”.
Vol dir més despesa, però també més atenció, més personal professional necesari per abordar-ho. “També tenim reptes en immigració i en l’arribada de refugiats, però també ideològics, com ara trencar les desigualtats i cercar un sistema econòmic més just”. “Catalunya pot dir que és la comunitat més preparada per rebre refugiats, 450 ja poden ser rebuts, amb 450 llits preparats”.
“Les estratègies de futur van pel camí de la prevenció, ens estalvia problemes”, en entorns de risc, com la infància, les famílies desestucturades o la pobresa”, amb estudis científics per poder preveure i planificar aquests reptes, destacava a Tarragona21. Abordar els reptes de la gent gran o la immigració passen “per pactes polítics entre totes les forces. No poden ser moneda de canvi electoral. Tenim persones al darrere i tots els partits, del primer a l’últim, han de ser sensibles en aquests temes”.
Cal també “models nous i la participació de les entitats del sector i el consens de totes les forces polítiques, erquè ens hi juguem el futur de les persones”.
Força públic que ha assistit a l’acte de commemoració dels 25 anys de vida dels Serveis Socials del Consell Comarcal del Tarragonès estava format per treballadors socials, i el clam evident era el de les retallades i les noves necesitats professionals que la crisi i els canvis socials provoquen.
Manca de recursos humans
El president del Consell Comarcal, Pere Virgili, ha posat sobre la taula la realitat que determina l’actuació dels organismes comarcals i és que “són finalistes en la percepció dels ajuts i programes i tenen molt poc marge d’actuació, per no dir cap” per poder destinar més rcursos o programes a serveis socials. En declaracions a Tarragona21, Virgili reiterava que “la pròpia legislació impedeix” això i encorseta l’actuació dels consells. No obstant això, “quan el Consell es va posar en marxa fa 25 anys tenia tres treballadors en Serveis Socials i ara en són 40. Tot i això, caldria apliar-ho”. Virgili ha posat l’èmfsi en “la prevenció i l’empodeament” per abordar els casos
El director general de l’Habitatge, el tarragoní Carles Sala, destacava la necessitat de “recursos humans” més que de pressupost, especialment per al seguiment dels casos que s’atenen. Sala ha vist des del seu departament com “cada cop més tenim necessitats en matèria social associada a l’habitatge”, subratllant que hi ha impediments que n’obstaculitzen el treball. Ha posat com a exemple que una persona tractada amb metadona en una població gran, sque en ser correctament desplaçada a una població menor no se li pugui servir metadona perquè n hi ha un CAP ni transport cap a la capital comarcal.
La jornada, que també ha comptat amb l’experiència de Dolors Giménz, exdirectora de la Casa d’Acollida de dones maltractades de Tarraona, ha servit així mateix per exposar el catàleg de valors dels Serveis Socials, dotze apostes on es busca la responsabilitat, l’empatia amb els usuaris, la transparència, el diàleg o la prevenció, entre d’altres valors.
J. Garcia
Equip de redacció