.

A la imatge, l’alcalde, la regidora de Cultura, el director artístic i representants de les entitats participants, a les escales de l’entrada de l’església de sant Miquel. Foto: Tots21

Mont-roig del Camp viurà el proper dissabte per la tarda, 17 de setembre, un acte de reconeixement del pintor universal Joan Miró que marcarà època i en certa manera reviurà d’una altra manera l’homenatge que se li va rendir en 1979, en el context de la celebració del centenari del quadre ‘La Masia’, de dimensió mundial i en la que va plasmar el Mas Miró on va passar la joventut i tots els estius de la seva vida.

Serà un espectacle itinerant, titulat Paisatges i retrats, que comptarà amb participació directa de la gent que va tenir relació amb el pintor o en conserva memòria oral i que han respost a la crida que va fer l’Ajuntament, la gran majoria, mont-rogencs i mont-rogences, i on es comptarà així mateix amb les entitats del poble. Hi ha il.lusió per viure la proposta, que es dividirà en dues parts i es farà a l’entorn de la imponent església de sant Miquel, a la plaça Mossèn Gaietà, a les escales del temple parroquial i als carrers del nucli antic.

Els participants seran gent com les famílies dels masovers de Mas Miró, una dona que apareix en un quadre del pintor o el net de l’home que duia en tartana a Joan Miró fins a l’estació de Reus. La relació dels vilatans amb Miró va ser clarament positiva i continuada en el temps i el pintor no era percebut com un ídol artístic allunyat del poble, destacava el director artístic del projecte, Iban Beltran.

La proposta quedarà dividida en dues parts i inclourà una exposició itinerant d’art i artesania de set artistes locals, que en serà la primera part, mentre la segona relatarà des de l’entrada de l’església les diferents vivències dels vilatans.

Una única representació

Hi haurà una única representació dissabte al vespre. Es tracta és un dels actes principals del programa 100 anys inspirant, que aquest 2022 commemora el quadre La Masia que Miró va pintar a Mont-roig el primer quart del segle XX. Està impulsat per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp amb el suport de la Fundació Mas Miró, la Successió Miró, la Diputació de Tarragona, la Secretaria d’Estat de Turisme i el patrocini de l’Associació de Càmpings de Montroig del Camp.

Paisatges i retrats és un espectacle que “dona veu a la gent de Mont-roig”, recorda Iban Beltran, el seu director artístic, que afegeix que ”el municipi, clau en la trajectòria i inspiració artística de Joan Miró, ha estat sempre objecte de la mirada del pintor i de tots els estudiosos de l’obra: Miró pintava aquest paisatge, aquest retrat era aquella dona, des d’aquí va pintar aquell altre quadre… però poques vegades Mont-roig esdevé subjecte, quan es vincula a Joan Miró”.

“Encara avui hi ha molta gent que el va conèixer i que va tenir relació amb l’artista. I per això vam fer una crida a través de les xarxes socials: demanàvem que aquestes persones que el van conèixer de prop compartissin amb nosaltres els petits moments de vida que van tenir amb el pintor”, recorda el director de l’espectacle, que ha comptat amb la col·laboració de l’artista Nuri Mariné que ha dissenyat l’espai escènic del muntatge.

Beltran afirma que va plantejar l’espectacle amb la intenció de “voler saber com és la gent de Mont-roig, quina és la seva ànima, què és allò que va seduir Joan Miró i què el va vincular per sempre amb Mont-roig del Camp”.

Espectacle en dues parts

Així, l’espectacle tindrà dues parts clarament diferenciades: la primera serà la mostra de l’activitat creativa (artística i artesana) del municipi, que es distribuirà en mitja dotzena de racons amb encant que es troben al voltant de l’església de Sant Miquel. Aquests espais es podran visitar a partir de les 18.30 h i estaran actius fins que comenci la part central de l’espectacle.

Aquesta segona part de Paisatges i retrats (20 h) serà una narració compartida i plural de petites històries de gent diversa i èpoques diverses de Mont-roig en un format d’espectacle que alternarà la narració amb intervencions musicals. Aquesta part central de Paisatges i retrats es farà davant de l’Església de Sant Miquel, a la plaça Mossèn Gaietà Ivern, just a la gran escalinata que farà d’escenari des d’on tindran lloc les intervencions dels testimonis orals. El públic podrà gaudir de l’espai des d’una perspectiva nova, gràcies també al disseny escenogràfic i el muntatge de llums que hi haurà, tot coincidint amb la posta de sol.

En total, una seixantena de persones (artesans/es i artistes locals, titellaires, membres del grup de teatre els Xuts, del grup sardanista Rotllana Mont-rogenca, els Grallers de Mont-roig, la Kobla d’en Taudell, el músic Guillem Anguera i la seva banda, la Coral Sant Miquel…) i algunes persones d’altres poblacions estan implicades en aquest espectacle que vol ser una representació de l’estima de la gent de Mont-roig per Joan Miró. El director teatral ha volgut agrair “la participació i la gran resposta de tota la ciutadania des d’un primer moment”.

La regidora de Cultura, Mei Benach, ha destacat al seu torn que la proposta ‘dóna veu a la gent de Mont-roig’, i ha posat especial èmfasi en la ‘col.laboració del teixit associatiu del poble i dels ciutadans i ciutadanes’. ‘De ben segur que viurem una experiència molt emotiva i reviurem la nostra història amb Miró’, ha subratllat. Formen part també de l’equip del projecte la ceramista Teresa Mariné, Meritxell Sancho i Núria Mariné -directora creativa-.

Per la seva part, l’alcalde Fran Morancho, també s’ha mostrat molt satisfet de la feina feta fins ara per l’equip artístic, per la bona acollida de les entitats i les persones de Mont-roig i ha animat a tothom a assistir-hi dissabte “perquè serà una oportunitat única com ho va ser la visita i l’homenatge a Miró de l’any 1979”.

Redacció