.

Imatge de la visita de la responsables del Ministeri al centre de control d’Ematsa. Foto: Cedida

Aquest dijous una delegació del Ministeri de Sanitat encapçalada per la cap de l’àrea de qualitat sanitària de l’aigua i riscos ambientals, Margarita Palau, han visitat l’Estació Depuradora d’Aigües (EDAR) del Port. La trobada s’emmarca en el projecte HEBAR de vigilància epidemiològica del SARS-CoV-2 a les aigües residuals, que impulsa el Ministeri i que compta amb la participació de diverses estacions de depuració de l’estat, una de les quals és l’EDAR de Tarragona.

La vigilància a través de les aigües residuals del virus es va consolidar durant la pandèmia com un indicador de salut pública, que actua com alerta primerenca abans que la malaltia es manifesti en les persones. Actualment, es continua monitorant per fer el seguiment de l’evolució del SARS-CoV-2.

L’equip del laboratori de l’EDAR ha presentat la metodologia emprada en la presa de mostres i la posterior anàlisi de les aigües. En el transcurs de la visita, s’ha fet un reconeixement a la tasca duta a terme des de l’EDAR i, a més, ha servit per fer-ne seguiment i analitzar possibles aspectes a millorar. Així mateix, la delegació també ha pogut conèixer de primera mà el centre de telecomandament de tot el cicle urbà de l’aigua. A la trobada hi han assistit, a més de la delegació del ministeri, un equip tècnic de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat i de l’Ajuntament de Tarragona.

Ematsa, a més de col·laborar en el projecte del Ministeri, també va establir una col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat per analitzar la presència del virus a la xarxa de clavegueram. Així, es va dividir la xarxa d’acord amb els àmbits d’influència de les àrees bàsiques de salut i, d’aquesta manera, es du a terme un seguiment de la seva evolució per sectors.