.

L'hotel Jaume I, on previsiblement hauria succeït el brot. Foto: Tarragona21

L’hotel Jaume I, on previsiblement hauria succeït el brot. Foto: Tarragona21

El Departament de Salut apunta a l’hotel Jaume I com a origen del brot de legionel·losi detectat el mes passat a Salou, després que unes mostres recollides en aquest establiment hagin donat positiu per aquest bacteri. El Departament ha donat el brot per “controlat” després de confirmar dos casos més relacionats amb el brot, i amb aquesta nova actualització ja hi ha onze afectats, un dels quals va morir. La confirmació definitiva de l’hotel Jaume I com a focus del brot està pendent de creuar aquestes mostres que han donat positiu amb les mostres clíniques dels afectats.

La víctima mortal del brot de legionel·losi era de la comunitat de Madrid, d’uns 50 anys, i va morir el dia 29 de setembre. El dia 28 de setembre, quan es va declarar el brot, hi havia detectats dos casos. Al cap de poc temps ja hi havia sis persones afectades a banda de la víctima mortal: dues de la Catalunya central, dues de les comunitats autònomes d’Aragó i la Rioja i dos més d’Irlanda i de França.

Dilluns passat, el Departament de Salut va detectar dos afectats més pel brot: un home de 42 anys de la Rioja i un home de 36 anys de Barcelona. En aquell moment, dels vuit supervivents cinc estaven hospitalitzats i tres persones més ja havien rebut l’alta mèdica: una la setmana anterior i dues el mateix dia de l’anunci. Des de llavors, Salut ha detectat dos casos més.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que els brots comunitaris com aquest són “més freqüents” entre finals d’estiu i principis de tardor per qüestió de temperatura i d’humitat. Aquestes últimes setmanes hi ha hagut set casos més detectats d’aquesta malaltia a Catalunya: quatre en un brot a Vilafranca del Penedès i tres més en un brot a Mollet del Vallès, aquest últim amb una víctima mortal, un resident de Mollet de 89 anys. El Departament de Salut també vol transmetre aquesta informació referent a la legionel·losi:

  • La legionel·losi es transmet per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols.
  • La legionel·losi no es transmet de persona a persona.
  • Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
  • Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.
  • Es poden ingerir els aliments rentats amb aigua.