La Carta de Població de Salou, de l’any 1194, ha estat presentada, oficialment, aquest dimecres, en un acte solemne a l’edifici Consistorial, presidit per l’alcalde Pere Granados, que ha comptat amb la participació de Maite Cirera, autora del llibre ‘Carta de Població de Salou’, publicat l’any 1994 per l’Ajuntament de la localitat; i de l’historiador local Pedro Otiña, el qual ha parlat sobre la repoblació de la zona i la importància del Cap Salou per a la navegació, en el context històric del segle XII.
La Carta que Salou va rebre el 1194 de mans del rei Alfons II d’Aragó va ser un document fonamental en l’organització i desenvolupament del municipi, així com també fou clau per a la repoblació i l’estructuració social, econòmica i defensiva de la zona, durant la Reconquesta.
Segons narren els fets històrics, Salou va rebre la seva pròpia carta de població l’any 1194, atorgada a Ximeno d’Artusella, oficial del monarca Alfons II d’Aragó, establint un mercat els dimarts i adjudicant el port, així com les aigües, camps i platges del voltant, incloent la Pineda i els seus estanys, amb l’obligació de poblar, organitzar i incrementar el port natural per activar l’economia i assegurar la protecció entre els territoris de Barcelona i Salou. Tanmateix, aquesta dotació va ser impugnada per l’arquebisbe de Tarragona al 1197 i va passar a la seva propietat, desenvolupant les mateixes funcions.
Altres notícies: |
Així mateix, Salou va ser una de les primeres viles-mercat del Camp de Tarragona, i va exercir un important paper amb el seu port natural, en l’àmbit comercial, polític i militar, gràcies a les bones condicions que presentava, justificant el motiu d’elecció d’aquest per part de Jaume I per emprendre la conquesta de Mallorca.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, en el seu discurs, ha explicat que Salou “ha estat punt clau de grans esdeveniments i fets històrics que hem de recuperar i donar a conèixer, perquè formen part de la seva singular història i la seva identitat on, amb el port natural de rerefons i element vital, es van desenvolupar diversos assentaments humans, des de la prehistòria fins avui”.
I ha afegit que “amb aquest acte de presentació de la Carta de Població fem un nou pas endavant, no solament per recuperar una part de la nostra història, sinó per quelcom més important, que és fer-la més entenedora, més propera i a l’abast de tothom; perquè els nostres joves la coneguin millor, i els nostres visitants la puguin gaudir com una experiència única”.
Finalment, Granados ha anunciat que la Fundació de la URV està ultimant un llibre on recull precisament tota la història de Salou dividida en 12 períodes, i que es presentarà molt properament.
Per la seva banda, l’autora Maite Cirera ha dit que “la Carta de Població de 1194 és un document històric de gran rellevància perquè marca la fundació del Port de Salou“. Així mateix, la carta, “més enllà de ser un simple acte de donació, ens proporciona una gran quantitat d’informació sobre l’època, el territori i les seves particularitats”. Per acabar, l’autora ha definit l’objectiu de la Carta de Població: el territori; i la finalitat: la repoblació.
L’historiador Pedro Otiña, en síntesi, ha parlat de la importància estratègica del Cap de Salou, i del fet que la Carta de Població està vinculada al port natural salouenc. Segons ell, “el Cap de Salou és un espai natural on les embarcacions trobaven refugi i aquest indret havia de ser defensat d’alguna manera; una defensa que passava per una repoblació del territori” i “en aquest cas, el document de la Carta ens aporta una primera eina jurídica per tal que es pogués repoblar l’espai”.
En acabar els parlaments, ha tingut lloc la descoberta de la Carta de Població de Salou, a càrrec de l’alcalde Pere Granados; acompanyat del subdelegat del Govern de l’Estat a la demarcació, Santiago Castellà; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré; l’alcalde de Prades, Llorenç Torruella; l’autora Maite Cirera i l’historiador Pedro Otiña.
A l’acte, hi han assistit, també regidors i regidores de l’Ajuntament; representants d’associacions i entitats del municipi i veïns i veïnes de Salou.
Mercat Medieval, del 5 al 7 de juliol
Del 5 al 7 de juliol, la plaça de Francesc Germà (Font Lluminosa, tocant a Carles Buïgas), es transformarà en un atractiu mercat medieval, amb tallers artesanals, jocs per a nens i nenes, i actuacions musicals.
Divendres, 5 de juliol, a les 18 h, tindrà lloc la inauguració de dit mercat, i, a continuació, es farà una recreació teatral del lliurament de la Carta, a càrrec de l’Escola de Teatre Ahura.
Equip de redacció