.

D’esquerra a dreta, Albert Soley, Pere Granados, Beatriz Morer i Núria Vilanova. Foto: Tarragona21

Salou celebra els propers divendres i dissabte, 13 i 14 de novembre, la Marató de Donació de Sang, en dues jornades intensives que es viuran al Teatre Auditori de Salou -TAS- i que busquen també donants de plasma i de medul.la òssia, especialment pensant en la petita Sara, de poc més d’un any d’edat, la salouenca que necessita un transplantament medul.lar. Malgrat la Marató d’enguany no podrà comptar amb la participació presencial d’entitats, institucions i empreses ni amb l’organització d’activitats lúdiques i culturals, el teixit associatiu de la ciutat s’ha implicat per donar suport de manera virtual i amb les donacions dels seus col·lectius.

Els organitzadors han agraït la solidaritat que sempre mostren els donants, també en època de pandèmia, però han insistit en la presentació de la campanya feta avui, en la necessitat de més donació donat que a Catalunya només hi ha plasma per set dies més degut a la pandèmia, ‘una situació no alarmant, però no desitjable, ja que el llindar límit se situa en els 10 dies’, ha destacat Albert Soley, director del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Al seu torn, la doctora Núria Vilanova, en representació de la Federació de donants de sang de Catalunya, ha subratllat que els transplantaments no provoquen efectes secundaris. La por als efectes secundaris és un dels motius principals perquè la ciutadania no acudeixi en major nombre a la crida als transplantaments de medul.la òssia. ‘La intervenció és perifèrica, com els que donen plasma, i no té riscos’, ha informat Vilanova. La campanya corre a càrrec de la prestigiosa Fundació Josep Carreras. ‘Fer un transplantament suposa salvar una vida’, ha recalcat la doctora.

En aquest sentit, a Salou, els voluntaris s’inscriuran en un registre de donants de medul.la per si els criden posteriorment. ‘No tothom pot ser donant i de fet la comptabilitat per ser-ho és baixa’, afirmen tant Vilanova com Albert Soley.

Al seu torn, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha recordat que les mesures sanitàries davant la covid queden garantides i per tant no cal patir en aquest sentit. Hi haurà entrada i sortida per diferents llocs, se subministrarà gel hidroalcohòlic i hi haurà control de temperatura. Es farà reserva de cita prèvia al web del donant de sang, tot i que s’anima a la ciutadania que no s’hi hagi registrat a acudir al lloc de donació i se li facilitarà la possibilitat de fer la donació. No és el primer cop que a Salou es fa una campanya de donació de sang durant la pandèmia del covid. Els organitzadors, el Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, destaquen que cal especialment sang dels tipus 0- i A-.

L’alcalde s’ha mostrat convençut que ‘novament, Salou mostrarà la seva solidaritat fent donació de sang, com ho ha fet en les anteriors ocasions’. L’horari serà el següent: divendres, de 17 a 21 hores i dissabte, de 10 a 14 hores i de 16 a 20h.

Cal mil donacions al dia a Catalunya

Cada dia, són necessàries 1.000 donacions de sang a Catalunya per atendre els pacients hospitalitzats. A més, amb el nou estat d’alarma, el confinament domiciliari de cap de setmana i les restriccions actuals de mobilitat, la donació ha patit, des del mes d’octubre, un descens, per la qual cosa, és important mantenir un ritme constant.

De fet, malgrat les restriccions, la donació de sang es manté com una de les activitats essencials que la ciutadania pot realitzar. És important que els i les donants duguin a sobre el correu electrònic de confirmació de la seva reserva, a través de cita prèvia.

La regidora de Sanitat i Salut Pública l’Ajuntament, Beatriz Morer, ha recalcat l’especial necessitat de disposar de donants de medul.la òssia per la petita Sara -Tata Ferhati-, ‘que pateix de leucèmia mielomonocítica juvenil i es troba a la Vall d’Hebron esperant un donant compatible. Només un de quatre malalts té un donant familiar compatible. La donació de medul.la òssia ha deixat de ser una incògnita, i per fer-ho serveix qualsevol persona de 18 a 40 anys, que només ha d’inscriure’s al registre de donants de la Generalitat’.

Un cop registrats, només 1 de cada 4.000 persones reben una trucada perquè són compatibles amb un pacient en el món. El trasplantament de les cèl·lules mare de la medul·la òssia serveixen per tractar malalts de leucèmia i altres malalties de la sang que només tenen el trasplantament com a opció per recuperar-se.

J. Garcia