L’Ajuntament de Salou, a través de les àrees de Serveis Culturals i Dinamització Econòmica, i el Patronat Municipal de Turisme, celebrarà, del 30 d’agost i fins al 5 de setembre, la 26a edició de la Festa del Rei Jaume I, amb una extensa programació, durant tota la setmana, amb activitats presencials i virtuals, per donar a conèixer a la població aquesta gran fita històrica, en la què Salou va acollir la presència del Rei Jaume I El Conqueridor, tot just abans de salpar cap a Mallorca, l’any 1229, des del Port de Salou.
L’alcalde Pere Granados ha assenyalat “la importància de posar en valor el nostre patrimoni històric i cultural, del qual una de les fites més importants va ser l’estada del Rei Jaume I al nostre municipi”. Per aquesta raó, “estem treballant per tal que la ciutadania, tant resident com visitant, pugui descobrir, de primera mà, i de la manera més fidel possible, la història de Salou”.
Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha expressat que “enguany hem decidit organitzar actes més petits i més simbòlics, per tal d’explicar com va ser la vida del Rei Jaume I i el seu pas per Salou, a través de conferències, exposicions i diferents activitats, que, en aquesta edició de 2021, tindran un enfoc més cultural, explicatiu i divulgatiu”.
Oferta cultural
En aquest sentit, el proper dijous, dia 2 de setembre, el Patronat Municipal de Turisme compartirà, a través d’un vídeo promocional, el moment en què el Rei Jaume I, acompanyat de la Reina Violant d’Hongria, i el seu seguici, omplien els carrers de Salou, sota la mirada atenta de milers de visitants, cap a la conquesta de Mallorca.
El divendres, dia 3 de setembre, es podrà gaudir de la videoconferència ‘Setembre de 1229. Salou-Mayūrqa: El repte d’un rei de 21 anys’, a càrrec de la Doctora en Història de l’Art, Esther Lozano López.
I, a la tarda, a les 18.30 h, al pati de la Torre Vella, es durà a terme la conferència, de forma presencial, ‘Viatges i viatgers a l’Edat Mitjana. Un món en moviment’, a càrrec de Rosa María Guijarro Asensio, catedràtica jubilada de l’Institut Jaume I, en la qual s’explica que són molts els viatgers que van descobrir, en aquella època, nous mons, més enllà del seu entorn, com ho van fer, per exemple, mercaders, pelegrins, guerrers, mercenaris, diplomàtics, ambaixadors, artistes, artesans, religiosos, estudiants, monarques amb les seves corts i seguicis, pobres, mendicants, presoners de guerra o marginats. Per aquesta activitat, de caràcter gratuït, l’aforament és limitat i no cal invitació prèvia.
A continuació, el mateix divendres, a les 20 h, també a la Torre Vella, s’inaugurarà l’exposició ‘1229: Objectiu Mayūrqa. Imatges, colors i memòria del passat medieval’. Aquesta proposta neix a les aules de 1r de Batxillerat artístic 20-21. Està vinculada a “Imatges del passat medieval, reflexos al present de Salou”, de l’Institut Jaume I (projecte d’Innovació pedagògica, dins l’Apadrinem el nostre Patrimoni de la Generalitat) i s’ha sustentat, en part, en dues fructíferes col·laboracions: amb l’Ajuntament de Salou i amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (programa UMA).
Per últim, dissabte, 4 de setembre, es podrà visualitzar el vídeo ‘Visca el Rei Jaume I!’.
Els tres vídeos es podran veure a través del perfil de YouTube de l’Ajuntament de Salou, i de les xarxes socials municipals.
Més activitats programades per la Festa del Rei Jaume I
Pel que fa a les activitats de la Biblioteca Pública Municipal de Salou, a partir del proper dilluns, 30 d’agost, i fins al 17 de setembre, es podrà gaudir de l’exposició ‘Les mil vides de Jaume I. Aproximació a la vida literària del rei conqueridor’. Es tracta d’una recerca per la narrativa literària de ficció editada sobre la figura del Rei Jaume I. A més, amb el préstec de qualsevol dels exemplars exposats, el visitant podrà endur-se una miniatura del Rei Jaume I.
També, de l’1 al 3 de setembre, es podrà jugar, de forma virtual, a l’activitat ‘Què li sobra al rei conqueridor?’, amb un retallable d’una de les peces reials que identifica el Rei Jaume I, que es podrà descarregar, online, a través de les xarxes socials de la Biblioteca.
Així mateix, el proper dimecres, dia 1 de setembre, a les 18.30 h, la Biblioteca acollirà la xerrada ‘Llums i ombres del regnat de Jaume I’, a càrrec de Jaume Borràs i Galceran, historiador i catedràtic de Socials. Es tracta d’una activitat presencial i gratuïta, adreçada a joves i adults. Per poder assistir-hi, caldrà inscriure’s, prèviament, a la Biblioteca, de forma presencial; o a través del telèfon 977 38 88 09, el correu electrònic biblioteca@salou.cat, o de les xarxes socials.
Mercat Medieval
L’Àrea de Dinamització Econòmica també ha organitzat, un any més, el Mercat Medieval, que es podrà visitar del 2 al 5 de setembre, als carrers del Nucli Antic (carrer Església, c. Ponent, c. de Joan Miró, c. dels Pins i c. de Rafael Casanova) i la plaça Bonet; en horari d’11 a 14 h, i de 17 a 22 h.
D’altra banda, el Club Nàutic Salou organitza la XXXV Regata Rei en Jaume, del 9 a l’11 de setembre, en aigües de Catalunya i Balears.
Normes de seguretat davant la COVID-19 en totes les activitats presencials
Per tal de garantir la seguretat de la ciutadania davant la COVID-19, l’aforament de les activitats presencials serà limitat, seguint les normatives de seguretat i accés. Caldrà fer un ús correcte de la mascareta, i fer servir els dispensadors de gel hidroalcohòlic, per rentar-se les mans, que hi haurà a l’entrada dels recintes. Un cop ocupada la localitat, caldrà no moure’s fins que acabi l’acte, per tal d’evitar encreuaments. Cal recordar, també, que no es podrà accedir als recintes amb beguda ni menjar.
Redacció
Equip de redacció