.

El regidor del Catllar, Carles Guillen, amb el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adán.

El regidor del Catllar, Carles Guillen, amb el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adán.

El Consell d’alcaldes de 17 de desembre de 2013 va acordar destinar part del pressupost del programa d’inversions del Pla d’Assistència i Cooperació Municipal 2013 i successius, subvencionat per la Diputació de Tarragona, a condicionar i senyalitzar adequadament la Xarxa de Camins de la Comarca per tal de completar la senyalització dels camins i facilitar la comprensió dels itineraris ja  existents i els nous.

Senyalar adequadament la xarxa de camins (amb elements nous i complementar i integrar els elements de senyalització existents) facilita l’ús, a peu o en bicicleta, dels itineraris que hi discorren, i posa en valor els camins i el paisatge de la comarca, a la vegada es milloraran els traçats allí on sigui necessari, tenint en compte que les actuacions han de compatibilitzant l’ús lúdic amb l’ús agrícola que tenen.

Per tot això, en els darrers mesos s’ha realitzat l’Estudi de la Xarxa de Camins, Rutes i Itineraris del Baix Gaià, desprès d’un exhaustiu treball de camp. En aquest estudi també es fa referència a altres recorreguts de caràcter més local, que s’estudiaran adequadament a part. S’hi mencionen, també, altres factors a tenir en compte per millorar la xarxa i el paisatge, com ara l’eliminació d’abocadors incontrolats, la reconstrucció dels murs de pedra seca que limiten la propietat privada, etc.

Aquesta primera fase consisteix en adequar i senyalitzar el sistema viari dels municipis de la zona est del Baix Gaià, que inclou els termes municipals de Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Barà, i part dels termes del Catllar, la Nou de Gaià, la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià i Tarragona, que inclou, bàsicament els següents camins: Camí dels Castells del Baix Gaià, Ronda Verda Baix Gaià, Miradors del Baix Gaià, Senders de gran recorregut (GR 92), Camí de Ronda per la costa (completar el traçat en tot el litoral), BTT dels Monuments Romans (recuperació del traçat), Ruta de les Terres del riu Gaià (completar el traçat existent a l’Alt Camp i Conca).

Actualment sobre els camins existeixen dos sistemes de senyalèctica: l’emprat per l’Ajuntament de Tarragona i per el camins de la Tarraco Romana i el sistema emprat per a la senyalització d’itineraris rurals de Turisme de la Generalitat. El sistema de senyals emprat en els camins de la Tarraco Romana o en els camins de Tarragona té una sèrie d’avantatges sobre el de senyals de color verd, emprada per Turisme de la Generalitat, pel que fa al material (suport), mesures, durabilitat, composició topogràfica i economia.

Per aquest motiu tots els elements nous (més de 100 senyals) es faran amb aquest sistema, consistents en una placa 40×25 cm de color groc. Mentre que només s’empraran les plaques del tipus Turisme de la Generalitat (75×15 cm de color verd) per substituir les senyals existents en mal estat o completar puntualment algun pal (unes 20). Tot i que s’utilitzi la senyal de color verd, la composició serà similar a la utilitzada per la de color groc. Els senyals aniran protegits contra la humitat i la brutícia, els raig ultraviolats i els grafits.

En un futur es penjaran els traçats dels itineraris que discorren sobre la xarxa en les principals pàgines de senders i en les pagines web del Baix Gaià i del Consell Comarcal del Tarragonès i es completaran els senyals amb un sistema de codis QR que donin informació de la situació, dels llocs i dels itineraris.