.

Imatges del pregó, a càrrec del metge Joan Manuel Roca. Fotos: Ajuntament

Roda de Berà va posar en marxa ahir el motor de la Festa Major de Sant Bartomeu amb una jornada que va saber combinar música, foc, batucada premium, nocturnitat i traïdora amb l’obra de teatre ‘Ante todo mucha calma’ de José Corbacho i temps de pròrroga ‘canalla’ amb el grup La Selva Band i l’ajut de DJs. També nostàlgia ben entesa, sorgida del pregó del doctor Joan Manuel Roca. El fil conductor del metge cardiòleg, net de Joan Roca Martorell, era l’empremta deixada a diverses generacions de la seva família els estiuejos al xalet ‘Bona Voluntat’, un centre de trobada de la joventut del poble durant dècades.

Ara només queda la reixa del que va ser la construcció original, detallava Roca, però els records continuen intactes. Amb un anecdotari farcit de figures populars rodenques, el seu dietari dels temps passats lligava les passejades amb bicicleta fins a la platja per poder-se banyar amb els seus amics com si fos encara espai verge, l’arribada amb tren a l’estació que t’obligava a recular un quilòmetre per arribar al poble, l’anunci de l’esmolador, la sirena del tèxtil, les “finals de Champion League” entre el Roda i el Bonastre amb la Guàrdia Civil protegint l’àrbitre, els tornejos de ping-pong, l’ExpoCançó de Luis del Olmo… Salts generacionals a ritme de vertigen. “Eren tres mesos de llibertat feréstega abans de tornar a Barcelona. La infantesa és la primera pàtria”, afirmava evocant allò que va ser. “Només podem agrair al nostre avi (afirmava en nom de la família), Joan Roca, que tingués el somni del xalet. I que l’avi de l’actual alcalde, Pere Virgili, li donés forma”.

El batlle havia donat pas a Roca reivindicant l’esforç dut a terme des de la regidoria de Festes per enterrar d’una vegada “més de mil dies” de malson. S’han deixat enrere els dos anys de festes “que no ens agraden”. I el resultat, segons exposava Virgili, ja s’havia fet notar en els actes previs d’enguany amb una “assistència massiva”. La invitació final era a la del retrobament.

Moment dels reconeixements esportius i acadèmics. Fotos: Ajuntament

Els prolegòmens a la intervenció de Roca també han estat tenyits d’emocions. Com ja és tradicional, l’ajuntament aprofita el moment previ al pregó per concedir reconeixements esportius i acadèmics. En el primer dels casos va recaure sobre l’equip femení de futbol del Club Athletic Roda de Berà. El guardó va ser recollit per quatre de les seves jugadores i per la presidenta de l’entitat, Remei Gavaldà. “Enguany és un orgull com a dona veure com des de la passada temporada aquest equip ha generat empenta i moltes ganes en un projecte molt il·lusionant pe a tots”. Els mèrits per als tres millors estudiants del curs va recaure en Ivan Carmen, Kian McCullagh i Gerard Gutiérrez.

El passacarrer ha tigut batucaa, foc dels Diables i sobretot, molt de ritme contagiós. Fotos: Ajuntament / Tots21

El pregó havia estat precedit per l’actuació del quintet de metall Forum Brass. El Jordi Massip és un dels seus membres, que des de fa 20 anys combinen com ningú una representació d’arreu de la demarcació amb diferents accents i una sola partitura. En aquest cas, “seleccions de música d’òpera, dixie, una tema de pel·lícula de Nino Rota, un record a Joan Manuel Serrat i Lluís Llach, una peça del Renaixement i un bolero”. Tot plegat sortint de la seva línia clàssica, perquè com reconeix Massip la gent ha sortit de la pandèmia “amb ganes de ballar”.

A l’apartat més formal li ha seguit foc i soroll, tan harmònic i contagiós que fins i tot els membres del Ball de Diables s’han acabat contagiant del ritme de l’espectacle dels Trastok’ts Street Band, acompanyats de la batucada somSarau. El Pedro Medina és el cap de colla d’uns diables actius des del 2006 “Avui anem a cremar una vintena de membres”, afirmava mentre feia bandera de “l’arrelament que tenim al poble. Participem en les festes majors i hi estem molt vinculats. Els Diables som la Festa Major. Atraiem a la gent”, explicava, envoltat de molts membres femenins, que és una marca de la casa de la colla. “Nosaltres sempre hem estat molt paritaris en aquest sentit. I ara mateix crec que tenim més dones que homes”, dibuixant de pas un perfil generacional de gamma ample. “N’hi ha de dotze anys que venen acompanyat d’un adult fins a nois i noies de divuit anys i fins als seixanta”.

Fi de festa amb l’obra de teatre ‘Ante todo mucha calma’ de José Corbacho i temps de pròrroga ‘canalla’ amb el grup La Selva Band. Fotos: Ajuntament

Agenda d’actes per aquest dimecres

8:00h. Matinades amb el grup de grallers “Com feia…?”.
Diversos carrers del municipi.

10:00h. Toc de Festa.
A l’església parroquial de Sant Bartomeu.
A càrrec de la família Nogués.

10:30h. Sortida del seguici del Pa Beneït.
Pavelló Poliesportiu Municipal.
Acompanyats per les autoritats, la Cobla Principal de Llobregat, els gegants de Roda de Berà i el nan de l’escola Salvador Espriu.
Els majorals convidaran les autoritats a unir-se a la comitiva, que es dirigirà cap a l’església parroquial on s’hi incorporarà el clergat i s’iniciarà la processó amb la imatge del nostre patró Sant Bartomeu.

Seguidament. Processó del Pa Beneït.
Pels carrers del municipi.
Sortida des de l’església parroquial de Sant Bartomeu.

A continuació. Missa solemne amb la benedicció de les coques i el cant dels goigs de Sant Bartomeu.
Església parroquial de Sant Bartomeu.
Seguidament. Subhasta de la tradicional Coca del Goig i venda del Pa Beneït en finalitzar la missa.
A la plaça de l’Església.

13:00h. Concert.
Plaça dels Pins.
A càrrec de la Cobla Principal de Llobregat.

18:30. Ballada de sardanes.
Plaça de l’Ajuntament.
A càrrec de la Cobla Principal de Llobregat.

19:00h XXIè Trofeu Lluis Marco
Camp de Futbol Municipal.
Club Atlètic Roda de Berà i Club de Futbol Llorenç del Penedès.

20:30h. Concert de Festa Major amb l’Orquestra Selvatana.
Pavelló Municipal.
L’Orquestra Internacional Selvatana, amb més d’un segle d’història i d’experiència, oferirà un concert únic. El seu ànim de renovació constant ha comportat la incorporació de joves intèrprets i cantants amb una gran preparació musical que, al costat de noms de prestigi que ja formen part de la història de la Selvatana, fan que dia a dia la formació segueixi assolint èxits en cada actuació.

22:00h. Actuació de Queralt Lahoz.
Zona firal.
Queralt Lahoz va ser una de les sensacions musicals del passat 2021. El seu ampli imaginari musical, des del bolero clàssic fins al rap 90’s, hip-hop, R&B i amb el flamenc com a principal motor va quedar reflectit al seu primer LP, Pureza.
Amb el seu poderós directe va fer una gira de més de 50 concerts per tota la península, als quals s’hi afegeixen shows internacionals a Europa i USA.

23:30h. Concert de Dj. Jordi Romero.
Zona firal.
El jove deejay rodenc oferirà un espectacle amb música actual i variada.
També hi serà present la marca de roba Ombak.

00:00h. Ball de Festa Major amb l’Orquestra Internacional Selvatana.
Pavelló Municipal.

J.S.