.

Una cercavila protagonitzada per l’entitat rodenca

El Consell Comarcal del Tarragonès ha obert la tercera convocatòria per a la concessió de distincions de mèrit de serveis distingits, atorgat a persones o entitats dels municipis de la comarca que s’hagin distingit en una continuada tasca cultural, científica, econòmica, social o urbanística.

En aquesta ocasió la proposta de l’Ajuntament, feta per l’equip de Govern i ratificada ahir a la tarda pel Ple amb el vot favorable de tots els membres de la corporació, ha estat Les Monges Associació Cultural perquè rebi aquest distintiu honorífic, per la seva continuada tasca cultural i social durant més de 40 anys.

L’entitat

A mitjans de la dècada dels anys setanta, al casal parroquial de Les Monges, en aquell moment propietat de la parròquia de Sant Bartomeu, va néixer un moviment associatiu juvenil amb l’organització d’actes que aglutinaven la gent jove de Roda de Berà. Aquest va ser l’origen de Les Monges Associació Cultural, inscrita en el registre d’entitats des de l’any 1985, tot i que ja feia anys que funcionava com a col·lectiu juvenil.

Algunes de les seves primeres accions van ser la construcció d’un espai de cria d’aus, la posada en marxa d’una biblioteca i una sala de lectura i la creació d’una sala de jocs de taula pels més joves.

L’any 1984 és creen importants projectes culturals que, amb constància, rigor i seriositat, han arrelat fort entre un extens sector de la població, amb la finalitat de preservar les arrels històriques i culturals de Roda de Berà, però amb una clara vocació integradora.

Durant tots aquests anys han creat i han mantingut activitats de tota naturalesa dins de l’àmbit cultural: xerrades, viatges culturals, festes populars, caminades pel terme del municipi i pels seus voltants, tallers de teatre, grups festius, tallers de cuina i de gastronomia local, cursos de tast de vins, bicicletades, l’esplai de Ca l’Oliverar, entre d’altres, destacant dues que han esdevingut les senyes d’identitat de l’associació. En primer lloc la Setmana Cultura, que se celebra cada any als voltants de Sant Jordi i que enguany arribarà a la seva 32a edició, i, en segon lloc, la publicació de la miscel·lània rodenca BOI, editada per la seva secció Centre d’Estudis Rodencs. Compta, a més a més, amb altres seccions com són el Grup Excursionista, el Grup Auca Teatre o el Grup de Gegants i Grallers.

Cal destacar també la seva vessant solidària, col·laborant amb la recaptació de fons per ajudar als més necessitats, a través de l’organització d’esdeveniments com és el cas del vermut solidari, dins del marc de la Setmana Cultural.

La seu de l’associació, ubicada des de l’any 1999 als baixos de Ca l’Oliverar, compta amb una biblioteca i un arxiu documental i fotogràfic local així com un petit museu etnogràfic d’estris propis de l’activitat agrícola. Actualment l’entitat compta amb gairebé 250 socis.