.

En el marc del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que se celebra el 25 de novembre, l’àrea de la Dona de l’Ajuntament de Roda de Berà ha preparat tot un seguit d’actes per commemorar aquesta jornada reivindicativa.

L’objectiu és continuar treballant en la conscienciació de la ciutadania sobre aquesta lacra per aconseguir un canvi de valors en la societat, lluitar contra els estereotips i els rols de gènere, els quals es basen en molts casos en el menyspreu de tot allò que estigui relacionat amb la feminitat, així com sensibilitzar contra la sexualització de la figura de la dona als mitjans de comunicació i a la publicitat.

“Cal prevenir la violència masclista fins eradicar-la definitivament”, assegura la regidora Teresa Ferré, i en aquest sentit des de l’àrea ha preparat, del 22 al 25 de novembre, diferents activitats gratuïtes i dirigides a tots els públics, atès que és molt important que els homes també s’impliquin en aquesta lluita.

El 22 de novembre, a partir de les sis de la tarda, tindrà lloc al casal cultural Les Monges un taller sobre assertivitat i autoestima, a càrrec de Clima i Creixement, especialitzats en formació en creixement personal i clima laboral. Les places són limitades a 25 persones i caldrà inscriure’s prèviament a l’Hotel d’Entitats.

El magazine ‘A Mig Matí’ de Roda de Berà Ràdio ha preparat per al 23 de novembre, a les dotze, una taula rodona que comptarà amb la participació, entre d’altres convidats, de membres del Consell Comarcal del Tarragonès, a través del SIAD.

El mateix dia, a les set de la tarda, ‘La Porta de Fusta Teatre’ portarà a l’Hotel d’Entitats l’espectacle ‘El sopar de les princeses’, una obra que analitza la relació entre la publicitat i els models de gènere. Basant-nos en la premissa que els anuncis bombardegen amb missatges que condicionen la nostra forma d’entendre les relacions humanes, es confronten aquests condicionaments amb les conseqüències que poden tenir en la vida quotidiana, com la sexualització de la figura de la dona, l’augment de trastorns de l’alimentació o la perpetuació dels rols de gènere. L’objectiu és remarcar el tipus de violència de gènere que va més enllà de les relacions de parella.

En finalitzar l’obra, d’uns 20 minuts de durada, es realitzarà un debat, de la mà d’una psicòloga especialitzada en temes de gènere, per reflexionar sobre les problemàtiques que es tracten i s’oferirà la possibilitat de fer un ‘micro obert’ on els assistents podran confessar totes aquelles qüestions de gènere que els molesten i oprimeixen.

L’acte més institucional serà el divendres 24 a les dotze del migdia a la plaça de l’Ajuntament, on es llegirà el manifest institucional emès per l’Institut Català de les Dones i es repartiran llacets liles.

I, finalment, el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, s’il·luminaran de color lila els edificis de l’Ajuntament i de l’Hotel d’Entitats, així com l’espai de la Pedrera de l’Elies.

A partir de les set de la tarda tindrà lloc l’obra de teatre ‘La mujer sola’, de Franca Rame i Darío Fo. Serà al Casino Municipal, i abans d’iniciar-se l’obra una de les membres de l’Associació de Dones Kom-tu de Roda de Berà farà lectura del manifest institucional. L’obra és un monòleg interpretat per l’Ana Plaza en la qual una dona marginada, utilitzada i reprimida pel seu marit i altres membres de la seva família, s’acompanya de la ràdio i una multitud de sorolls fins l’arribada d’una nova veïna, amb qui parla des de la finestra. Poc a poc, amb humor i tristesa, descobreix el perquè de la seva situació. La història és una sàtira social, la d’una dona que intenta assolir els seus desitjos i mantenir vius els seus records, tot i que aquests vagin apagant-se en un entorn quotidià, violent i asfixiat per la soledat. Amb una gran càrrega còmica i crítica s’endinsa ‘fins la cuina’ d’una dura realitat.