L’Ajuntament de Roda de Berà podria duplicar el seu ràtio d’endeutament si canvia el seu model de recollida de brossa. El ple municipal d’abril va tombar la proposta de conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès pel qual Roda traspassaria completament la gestió completa de la brossa a aquest organisme comarcal, amb el consegüent estalvi econòmic. Segons ha denunciat l’alcalde, Pere Virgili, en una entrevista a Tarragona21, el canvi de model suposarà més despesa per al municipi.
L’informe d’impacte demanat per l’alcalde a Secretaria i Intervenció determina els costos superiors que gestionar municipalment la brossa suposarà per al consistori. “Si no anem amb el Consell i fem nosaltres la gestió o la treiem a concurs ens costarà més car”, ha afirmat Virgili. “Si ens fem el servei nosaltres, ens costarà a l’any 100.000 euros més i necesitarem de tràmit un any”. Si s’adjudica a una empresa, “el cost serà de 200.000 euros més i el temps de preparació, d’un any i mig”. Això “ho vaig passar als grups municipals, i els ho he explicat”, sosté. El cost anual amb el Consell Comarcal és d’1,5 milions d’euros.
A més, si és el consistori qui es fa el servei, “necesitem una inversió de 3,3 milions d’euros de compra de camions i contenidors”. Això “ens trenca la regla de la despesa, ens fa pujar el ràtio d’endeutament del 20,7 per cent al 41 per cent. Un disbarat”.
Una opció mixta pujaria 400.000 euros més el cost degut a la compra de camions i contenidors. “O entrem al contracte del Consell Comarcal o paguem més, si volem el mateix servei”.
‘Demostració de força del PSC’
“Una demostració de força del PSC”, ha titllat Virgili la votació contrària a entrar al servei del Consell Comarcal. Virgili observa tacticisme del PSC local, “que va virar els darrers mesos” la seva política municipal per canvis en l’executiva local. Paradoxalment, “a Roda de Berà, una proposta que ve d’un govern format per CiU i PSC (Consell Comarcal), no s’aprova; i a Constantí, governat pel PSC, ha passat el mateix”.
“Els dos municipis més grans, els que podem aportar múscul per als petits, no ho han aprovat, per una política mal entesa. Han primat la ‘politiqueta’ per davant de la gestió municipal”, ha afirmat. Dos vots en contra, sis a favor i quatre abstencions va ser el resultat obtingut a Roda de Berà. Faltava un vot afirmatiu.
Virgili afirma que seguir com fins ara, és a dir, que el Consell Comarcal s’ocupi de les fraccions orgàniques (paper, vidre i plàstic) i que el consistori es faci càrrec de l’orgànica i rebuig és factible, però “el servei està sota mínims i cal canviar camins i contenidors”. “Amb un ‘camionet’ de 20 anys no podem fer el servei”. L’alcalde tornarà a abordar amb l’oposició el cas. “El que no vull és incremenar la taxa de la brossa, fins i tot en uns anys, pretenc abaixar-la”.
Virgili tornarà a proposar a l’oposició l’opció del Consell Comarcal. “Es pot tornar a sotmetre-ho a votació si la votació ha estat negativa, com va ser en el cas que la modificació no sigui substancial”.
“No podem esperar massa. El Consell Comarcal té el fre posat esperant la decisió de Roda de Berà, Constantí i El Morell. Entenc que pot ser un projecte d’obra de govern, i alguns s’han aferrat a això perquè no tiri endavant”, conclou Virgili.
Balanç de dos ays de mandat
La minoria amb què governa PDeCAT ha estat fins ara reconduïda, però “a partir d’aquí els plens poden ser més moguts. De fet, fins ara hem perdut pocs temes importants”, destaca Virgili. Malgrat el cas de la brossa, Virgili es mostra “satisfet” de com s’ha anat superant la minoria amb què governa a Roda de Berà.
Vorera d’accés a l’N-340
El mandat de l’alcalde de Roda de Berà es vol caracteritzar per un seguit de petites inversions, a peu de carrer. “No seré conegut per una gran obra”, no es cansa de repetir. Petites inversions que demanaran entrar a l’u per cent cultural, des del Baixador a l’espigó. Sobre aquest darrer cas, “als pressupostos de l’Estat tampoc apareix”. I la reapertura del consultori de la platja és també a la cartera de peticions.
De la Diputació s’ha assolit el compromís de fer la vorera d’accés de la carretera TV-2041 fins a la N-340, amb dotació econòmica inclosa, per iniciar les obres a l’octubre o novembre. Es tracta “d’una reivindicació de tots els partits”. S’executarà pel tram dret, en sentit des del nucli de Roda i fins a l’N-340. L’Ajuntament només haurà d’aportar “30.000 o 40.000 euros”. Es tracta d’una “vella i important reivindicació”.
Virgili destaca també la millora en el transport escolar, amb llençaderes a l’N-340, i les subvencions a entitats. Hi ha actuacions al carrer pendents, com a la urbanització Barquera o la urbanització Berà, “que necessita una actuació profunda”, reconeix l’alcalde.
Ajudes a l’ocupació
L’Ajuntament mantindrà les ajudes a l’ocupació, i ha portat a terme enguany reunions amb la patronal dels càmpings de la Costa Daurada, la Cambra de Comerç de Tarragona, la Cepta, l’AEQT, la Pimec, l’Associació d’Empresaris del Baix Penedès o la URV. Els increments de fons per aquesta partida han estat molt notables: es va passar de 30.000 euros a 120.000 euros en tres anys, però l’any passat, de 85.000 euros pressupostats només se’n van gastar 6.000. “Tenim un elevat índex d’atur, al nivell del Vendrell, no de Tarragona”. L’empresa contractadora no cal que sigui de Roda, però sí el contractat. “Si a Roda les empreses no tenen aquesta necessitat, doncs ho anem a buscar a fora”. Hi ha temps fins al 30 de juny per presentar sol·licituds i tenen efecte retroactiu des del passat u de gener.
Més policia local
Quant a personal, un dels principals objectius de l’Ajuntament és incrementar el planter de la Policia Local. Ara s’incorporaran quatre interins per tres mesos. L’any passat es va ampliar el planter amb una persona fixa, igual que enguany. “La mica de creixement que ens permet l’Estat en personal el destinem a Policia Local”, subratlla l’alcalde. Disposa Roda de 25 agents en planter, “però en vam arribar a tenir 40”, i “com a mínim en necessitaríem 30”.
Més transparència i participació
L’Ajuntament s’ha abocat a la transparència i a gestionar els temes interns de manera més professionalitzada, destaca l’alcalde, amb canvis operats d’ordre informàtic i organitzatiu. Fa un any han iniciat un procés participatiu promovent la creació d’associacions de veïns, que veurà la llum l’any vinent amb la posada en marxa dels pressupostos participatius, quan l’Ajuntament sotmetrà a votació quatre propostes: “Volem que siguin les associacions de veïns les que ho vehiculin per gaudir de més participació”, destaca Virgili. Justament, les experiències viscudes en altres poblacions de la comarca i de fora d’ella han acusat una molt baixa participació en aquestes consultes populars. Per això es pretén que es gestioni des de les associacions veïnals.
Jaume Garcia
Equip de redacció