.

Imatge de celebració de l'agermanament. Foto: Cedida

Imatge de celebració de l’agermanament. Foto: Cedida

Roda de Berà ha viscut un cap de setmana molt intens, i és que el motiu ho mereixia, l’agermanament entre la localitat rodenca i el municipi malagueny de Benaoján. A l’octubre de l’any passat el Ple havia aprovat aquesta unió, però no s’havia oficialitzat fins ara. Per a l’ocasió, la regidoria de Cultura, va preparar un farcit programa d’actes per celebrar l’efemèride amb la visita de l’alcaldessa de Benaoján, Soraya García, acompanyada per la primera tinent d’alcalde i edil de Cultura, Olga Barranco, i una tècnica municipal. Durant tot el cap de setmana molts benaojans i benaojanes han participat en tots els esdeveniments, acompanyant la nostra corporació municipal, encapçalada per l’alcalde Pere Virgili i la regidora Teresa Ferré, i a la petita comitiva del poble malagueny, que porten al cor.

El matí de divendres va començar amb la benvinguda a les autoritats benaojanes i l’acte institucional de signatura al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, en el qual va deixar la seva empremta amb un emotiu missatge: “Al Ayuntamiento de Roda de Berà, con quien en estos días estrechamos lazos hermanos en honor y respeto a los benaojanos y benaojanas rodenses que fueron, son y serán pilar fundamental para unir ambos pueblos”, va escriure. “Gracias a su alcalde Pere Virgili y a la actual corporación por facilitar este hermanamiento que permitirá reforzar este vínculo desde la cultura, el deporte y las tradiciones para las futuras generaciones. Con honor mi sincera admiración y mi incondicional complicidad”.

Va explicar als presents que el seu pare, Salvador García, l’any 92, quan era Alcalde de la localitat, va intentar formalitzar aquest agermanament, i que fins i tot una representació rodenca va viatjar fins a Benaoján, però no va prosperar. Fins ara.

Pere Virgili va fer-li lliurament de tres llibres sobre la història i patrimoni de Roda de Berà, i Soraya García el va correspondre regalant el pin de Benaoján a tots els membres de la corporació, per tal que el portin al costat del de Roda de Berà, al cor.

Seguidament, a l’entrada del nucli urbà, es va descobrir la placa commemorativa de l’agermanament.

A dos quarts de dotze van iniciar un recorregut pel municipi que els va portar pel Camí de Ronda fins a l’ermita de la Mare de Déu de Berà; el Museu de la Ràdio, amb una visita guiada pel propi Luis del Olmo; el Roc de Sant Gaietà, per finalitzar a la Capella de Mas Carreras.

Els actes van continuar a partir de dos quarts de set de la tarda a la plaça de Catalunya amb l’exhibició del Ball de Diables de Roda de Berà, i l’encesa oficial de l’enllumenat de Nadal, a càrrec d’ambdues corporacions.

Dissabte, a partir de les onze, la comitiva benaojana i els rodencs i benaojans que s’hi van voler sumar, van gaudir d’una visita guiada pel nucli antic de Roda de Berà, a càrrec d’Ernest Nogués, per mostrar-los una part del patrimoni rodenc amb més història, com el casal de Les Monges, Cal Guivernau, Ca l’Oliverar o l’església parroquial de Sant Bartomeu.

A continuació, va tenir lloc al pavelló municipal un acte durant el qual l’Ajuntament els va ensenyar una petita mostra dels elements de la cultura popular catalana i que no poden faltar a les festes del país, com són els castells, el ball de gitanes, les sardanes o els gegants. Per a l’exhibició es va comptar amb la participació de la Colla Castellera del Foix de Cubelles, dels gegants de Roda de Berà, del Ball de Gitanes de l’Esbart Sant Julià de l’Arboç i de la colla sardanista Dansaires del Penedès.

Al migdia els benaojans i les benaojanes de Roda de Berà van acompanyar la seva alcaldessa en un dinar de germanor al restaurant Les Guatlles. I a la tarda, el Casino Municipal va acollir un acte cultural d’agermanament, amb la projecció d’un vídeo sobre Roda de Berà, amb el qual es van mostrar tots els seus atractius; un concert de la Coral Verge de Berà, i un intercanvi d’obsequis, durant el qual es va poder constatar la complicitat que hi ha entre ambdós consistoris.

L’alcaldessa Soraya García va deixar la porta oberta a la visita que ara haurà de fer a Benaoján una representació rodenca, tot esperant poder exercir tan bé d’amfitriona com ho ha fet el poble de Roda de Berà, “aprovechando las fiestas patronales de San Marcos, que se celebran en abril”, va dir García.

Finalment, ahir diumenge la comitiva de Benaoján es va acomiadar amb una visita guiada per la Tàrraco Romana.

Vincles històrics
Els vincles i els llaços d’amistat que uneixen els dos pobles es remunten als anys 60, quan van arribar a Roda de Berà moltes famílies vingudes des de diferents punts del país, entre elles fins a 75 persones provinents de Benaoján.

La transformació de Roda de Berà a principis de la dècada dels anys 60, en què el principal motor econòmic del municipi va passar de ser l’agricultura a la construcció i al sector serveis, va fer que s’incrementés la demanda de mà d’obra. El boom del turisme nacional i internacional feia necessari construir noves residències vacacionals, i Roda de Berà, en aquell moment amb tan sols 563 habitants, no podia satisfer la incipient demanda de mà d’obra.

Va ser així com van arribar al municipi moltes famílies vingudes des de diferents punts del país, la meitat de pobles d’Andalusia i entre ells 75 benaojans i benaojanes que van arribar a Roda de Berà per treballar i viure-hi. Amb el seu treball es van construir la majoria dels 660 nous habitatges que es van construir en deu anys, fins a doblar la seva població l’any 1970, arribant als 1.034 habitants. Ara, seixanta anys després, els rodencs amb arrels benaojanes s’han multiplicat per quatre.