L’equip de Govern de l’ajuntament de Roda de Berà confia en poder acabar de passar un estiu tranquil, hidrològicament parlant. Actualment les bombes dels dos pous de Cal Llorenç tenen capacitat de bombament suficient. Ara bé, des del consistori es demana no abaixar la guàrdia. El consum del mes de juny del dipòsit del Molí-Cucurull ha estat molt elevat, fins prop dels 40.000 metres cúbics, el més elevat en aquest mateix període des de 2018.
Per aquest motiu el consistori demana fer un consum responsable i conscient d’un bé tan escàs, preuat i indispensable per a la vida i ha tornat a engegar la campanya de conscienciació i sensibilització per assolir un estalvi d’aigua.
Amb el mateix lema “No deixis que s’esgoti. Pensa-hi, cada gota compta”, l’Ajuntament vol que la ciutadania, amb petits canvis en els seus hàbits quotidians, aconsegueixi un estalvi real. Així, demana prioritzar una dutxa curta en lloc del bany, amb el qual es consumeixen molts litres d’aigua; fer servir dispositius d’estalvi d’aigua a les aixetes de casa; a la platja no jugar amb l’aigua de les dutxes; tancar les aixetes; o fer servir electrodomèstics eficients en el consum d’aigua, entre d’altres consells que seran difosos a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials de l’Ajuntament.
“La ‘millor’ campanya per adonar-nos que l’aigua és un recurs molt necessari però alhora escàs va ser la que malauradament vam haver de patir l’agost passat, quan en obrir l’aixeta no rajava aigua per les mesures d’urgència que es van prendre. No volem haver de tornar a aquesta situació”, assegura l’alcalde Pere Virgili. “Hem de fer un ús més eficient de l’aigua, perquè hores d’ara els pous de Roda de Berà tenen aigua, però si s’assequen tindrem un greu problema en una gran part del municipi”.
Restriccions
El 16 d’agost de 2020 l’Ajuntament comunicava l’inici d’una sèrie de mesures i restriccions d’emergència al subministrament d’aigua degudes a la delicada situació que estava patint l’antic pou de Cal Llorenç. L’evolució del cabal i els nivells de terbolesa de l’aigua van fer que les mesures s’endurissin els dies posteriors, i durant tres setmanes, fins a la posada en marxa del nou pou de Cal Llorenç, els veïns i veïnes dels barris que s’abasteixen dels dipòsits municipals van patir diferents restriccions, com ara talls nocturns, la prohibició de l’ús en boca en una zona molt concreta i reduïda, o la limitació de l’ús de l’aigua potable per a usos no essencials.
Gràcies a la conscienciació de la ciutadania i amb les mesures posades en marxa, durant prop d’un mes es va aconseguir un estalvi diari de 1.000 metres cúbics.
Actualment els dos pous de Cal Llorenç, l’antic i el nou, treballen conjuntament per abastir el dipòsit del Molí-Cucurull. Durant el mes de juny la bomba de l’antic ha treballat al 26% de la seva capacitat, i la del pou nou al 69%.
El nou pou de Cal Llorenç
La delicada situació de l’antic pou de Cal Llorenç va fer que l’Ajuntament ja efectués diferents treballs al 2019 per abaixar el nivell de la bomba i aprofitar millor els recursos hídrics de l’antic aqüífer. No obstant, no van ser suficients perquè el pou no es recuperava al ritme necessari.
Per aquest motiu es va realitzar un sondeig per trobar un nou aqüífer i va trobar un de bona qualitat prop de les infraestructures de l’antic pou. Degut a la situació d’urgència es va aconseguir posar en marxa en poques setmanes, i el nou pou de Cal Llorenç funciona des del passat mes setembre a bon ritme, conjuntament amb l’antic pou de Cal Llorenç.
Connexió amb el CAT
El nou pou, però, és una solució a curt-mig termini. La voluntat del consistori és connectar amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) tots els barris que actualment s’abasteixen amb l’aigua dels diferents pous municipals, que són: el nucli urbà, la Martorella, l’Eixample, una part de Berà Mar, Les Torres, Merymar, el polígon industrial de l’Avenar i el polígon del carrer Tallers. Per aquest motiu els pressupostos de 2021 incloïen una partida de 200.000 per a la redacció del projecte, que l’Ajuntament ja ha encarregat a la Diputació de Tarragona, per a la construcció d’un nou dipòsit de capçalera de 2.000 metres cúbics que subministraria mitjançant dos grups de bombeig els dipòsits de la Morella, del Molí-Cucurull i de l’Eixample, i la posterior connexió amb l’aigua de l’Ebre. Una obra molt important per a Roda de Berà que tindrà finalment un pressupost de prop d’1,7 milions d’euros “per no haver de dependre en exclusiva mai més de les fonts d’abastament pròpies”, diu l’Alcalde.
Després de l’estudi d’alternatives per a la construcció del nou dipòsit, es va constatar que l’emplaçament més òptim per a la seva instal·lació serà la ubicació adjacent a l’actual dipòsit del Molí-Cucurull.
Redacció
Equip de redacció