.

Una vista actual de l'Arc de Berà. Foto: Tarragona21

Una vista actual de l’Arc de Berà. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Roda de Berà vol tirar endavant un ambiciós projecte urbanístic que pretén que d’una vegada per totes la ciutadania pugui contemplar un dels monuments romans més destacats de la península Ibèrica, l’Arc romà de Berà, conegut internacionalment… pero que gairebé no es pot visitar donat els impediments que l’entorn ofereix.

L’Ajuntament de Roda de Berà ha presentat a la Generalitat un estudi que contempla desviar la N-340 al seu pas per l’entorn del monument, traslladant la carretera cap al vertent nord (muntanya) i facilitant així la creació d’una zona ajardinada que envolti l’Arc de manera allargassada i amb accés per a vehicles, avui inexistent.

L’alcalde, Pere Compte, i el primer tinent d’alcalde d’Urbanisme, Pere Virgili, van presentar la setmana passada diverses propostes de trasllat i reordenació de l’entorn al director general d’Urbanisme, Agustí Serra, i al director general de Patrimoni, Joan Pluma.

Virgili ha subratllat a Tarragona21 que la primera fase de l’actuació pot tenir un cost d’1,8 milions d’euros, i fa referència només al desplaçament de la N-340, mentre la valoració aproximativa final de tot el projecte podria sumar 30 milions d’euros.

Una clàssica imatge de quan se circulava per sota l'Arc

Una clàssica imatge de quan se circulava per sota l’Arc

Es tractaria de desplaçar la N-340 entre 150 i 200 metres, crear dues rotondes -una d’elles, permetria l’accés a les platges-, finalitzar un vial perpendicular que connecta amb el poble (l’Avinguda Arc de Berà), la creació d’un jardí a l’entorn de l’Arc, un hotel tipus resort, l’ampliació de la zona residencial de Masroig (a la finca la Quarterada) i la construcció d’un pàrquing.

“Avui en dia és molt perillós estacionar per contemplar el monument. Només es pot veure’l conduint”, ha destacat Virgili. La proposta inicial era traslladar la carretera només 50 metres, però la Generalitat prefereix l’opció d’entre 150 i 200 metres. El nou tram de la N-340 aniria més o menys paral·lel a l’actual traçat, fent una forma d’onada, en el vertent nord, i ocuparia el tram entre davant del càmping Stel i fins a la rotonda on hi ha un restaurant japonès.

Zona verda

El consistori vol desenvolupar a l’entorn una zona verda i d’equipaments que incloguin un equipament hoteler (tipus resort, però no de grans dimensions), un conjunt de bungalows associats a la Masia Cal Piles -que seria el nucli central de la zona- i també espais de restauració. Àrea verda i d’esbarjo completarien tota la zona. Els costos de part de l’actuació es liquidarien a través de la Junta de compensació que creés la propietat de la zona.

Respecte a la zona residencial, Virgili ha destacat que no es busca un gran impacte, sinó continuar amb la zona residencial actual. “Ara és un bon moment per executar el projecte perquè no hi ha pressió urbanística” donada la crisi del sector, ha manifestat a Tarragona21. El desenvolupament hoteler, de restauració i residencial ajudaria a afrontar els costos. L’Ajuntament es compromet ja a assumir la despesa dels primers esborranys.

El projecte és a llarg termini, però el consistori espera que “en cinc o sis anys” es pugui materialitzar el trasllat de la carretera. L’Ajuntament aposta per desenvolupar el projecte en fases i també parlarà amb la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment, titular de la carretera. Considera el consistori que a Foment li interessa molt que s’executin rotondes de derivació cap a les platges, la zona del Roc de Sant Gaietà i el càmping Stel.

La proposta ha de seguir els dictats de les planificacions que protegeixen l’entorn, principalment el Pla de Protecció de l’Arc de Berà i el el Pla Director de la Zona Costanera.

J. Garcia