La Casa Navàs organitzarà dotze activitats, una per mes, per commemorar el centenari de la mort de l’arquitecte que la va dissenyar. Es tracta d’una programació molt transversal que permet descobrir les múltiples facetes de Lluís Domènech i Montaner organitzada des de Casa Navàs, amb la col·laboració de diferents entitats i institucions, a més de la regidoria de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Reus. Aquest dimarts s’han presentat totes les activitats en roda de premsa i s’ha donat informació sobre les que s’han programat per al primer semestre.
D’entre tots els actes presentats destaca la festa de recreació històrica “Reus 1900. Festa Modernista”, l’exposició “Lluís Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat” i dues visites guiades noves, una conduïda pel mateix “Domènech” i l’altre per la companyia de dansa Indra Dance Company. Tot plegat culminarà amb una sorpresa final que serà desvetllada el mes de desembre.
A més, fruit de la col·laboració amb El Tomb de Reus i la Unió de Botiguers de Reus es podrà visitar la casa per 7 euros fins a al mes de juny. Aquesta campanya ha començat aquest mes de gener. En total es donaran 15 mil xecs de descompte a cada entitat perquè els puguin repartir entre els seus associats. Els establiments podran donar aquests xecs de descompte als clients que els facin una compra mínima de 20 euros.
Lluís Domènech i Montaner va ser una figura polièdrica; més enllà de la seva faceta més coneguda, la d’arquitecte, també va destacar per la seva vessant de polític, historiador i humanista. Justament és aquest caràcter transversal el que la Casa Navàs vol difondre amb l’extensa programació que ha presentat amb motiu de l’Any Domènech i Montaner. Una dotzena d’activitats entre les quals hi ha recreacions històriques, exposicions, visites teatralitzades, dansa, conferències, pintura i tallers.
Primer semestre
L’activitat programada per al mes de febrer és l’exposició fotogràfica col·lectiva “Mirant la Casa Navàs”, que es podrà visitar del 28 de febrer al 12 de març a la botiga de la Casa Navàs. Alguns dels noms que presentaran les seves obres son Carles Fargas, Fabián Acidres, Laia Solanellas, Olívia Molet, Pierre Grubius, Alba Mariné o Joan Capdevila.
El mes de març estarà protagonitzat per la visita guiada “Un somni amb caràcter”, és una visita teatralitzada conduïda per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. No només permetrà descobrir el caràcter i les inquietuds de Domènech, sinó també el caràcter d’un edifici tan singular com la Casa Navàs, el somni d’una parella de comerciants tèxtils que volien connectar amb el món. L’actor i membre de Producciones Lucky Luke, Manuel Barroso, serà l’encarregat de donar vida a la figura de l’arquitecte mentre descobreix la planta noble i la botiga de la casa als visitants tot desgranant la vinculació de Domènech amb la ciutat de Reus. De moment es programarà només una visita el mes de març, però la voluntat és que tingui continuïtat durant tot l’Any Domènech i Montaner.
La Festa Modernista es durà a terme el 15 i 16 d’abril a la plaça del Mercadal i a la Casa Navàs i té la voluntat de comptar amb la complicitat de molts altres agents implicats. L’objectiu és fer bandera dels anys en què Reus esdevingué motor del país i posicionar la ciutat com una de les principals places modernistes de Catalunya.
Al maig s’ha programat el II Concurs de Pintura Ràpida Casa Navàs, concretament el dissabte dia 20 a la plaça del Mercadal. Es tracta d’un concurs destinat a tots els amants de la pintura que pretén immortalitzar la façana de la Casa Navàs, aquesta vegada amb el frontispici reconstruït.
L’exposició escolar “Fes la teva casa modernista” és l’activitat del mes de juny (del dia 5 al 15). La idea del projecte és que els alumnes es posin a la pell de Domènech i Montaner, que es converteixin en arquitectes i que dissenyin el seu propi edifici modernista. Com passava amb aquest moviment artístic, no hi ha límits a l’hora de crear, només els de la imaginació. Això sí, no s’hi val a fer qualsevol cosa; en les cases proposades s’hi han de veure reflectides algunes característiques de l’arquitectura i les arts aplicades/decoratives del Modernisme. Com en les arquitectures modernistes, els projectes creats pels escolars han de ser col·lectius. A més, també s’ha de tenir en compte el nou currículum escolar i alguns dels sabers de l’educació artística i de l’educació audiovisual. Tots els treballs presentats s’exposaran durant el mes de juny a l’antiga botiga tèxtil de la Casa Navàs.
Segon semestre
De cara al segon semestre , l’activitat a la Casa Navàs relacionada amb l’Any Domènech i Montaner continuarà sent frenètica. A mesura que s’acosti la data, s’aniran concretant tots els detalls de les activitats. La llista dels actes programats és la següent:
- Juliol: “Dansa. La Casa Navàs com a font d’inspiració”, una visita guiada amb la col·laboració d’Indra Dance Company.
- Agost: Presentació vermut Casa Navàs.
- Setembre: III Cicle de Conferències “Casa Navàs, testimonis modernistes”.
- Octubre: Exposició “Lluís Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat”.
- Novembre: Taller d’heràldica.
- Desembre: Sorpresa final.
Testimonis història Casa Navàs
Més enllà dels actes presentats, la Casa Navàs vol aprofitar aquest any per recollir el testimoni de totes aquelles persones que, ja sigui en primera persona o per un familiar directe, han tingut algun tipus de relació amb la casa al llarg de la seva història. Es busquen testimonis de persones que van treballar a Sucesores Navàs o a la mateixa casa, que rebessin atenció mèdica per part del Dr. Nolla en l’etapa en què ell va treballar des de la Casa Navàs, que estiguessin involucrats en la construcció de la casa, o que en tinguin coneixement d’alguna anècdota o episodi important.
Des d’ara i fins al mes de setembre, totes aquelles persones que puguin aportar un testimoni de valor cal que ho notifiquin enviant un correu electrònic a info@casanavas.cat o a la mateixa porta de la casa. Durant el mes d’octubre i novembre se’ls citarà per procedir a l’enregistrament del seu testimoni. En funció dels documents obtinguts es valorarà l’ús final del material. L’objectiu principal d’aquesta acció és que amb el pas del temps no es perdin aquests relats tan valuosos per a la memòria històrica de la Casa Navàs.
V.Tapias
Equip de redacció