L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, han presentat als representants dels agents econòmics i socials de la ciutat el Pla d’Impuls Econòmic i Social Reus 2022-2023 amb què es vol contribuir a ajudar les famílies i les empreses de la ciutat a fer front a l’escalada de preus. El pla inclou mesures per al foment de l’ocupació a la ciutat i per impulsar l’activitat econòmica, i està dotat amb 2.400.000 euros.
El document es fixa els objectius següents:
- Generar llocs de treball.
- Suport a l’emprenedoria.
- Assessorament professional.
- Formació i orientació laboral.
- Suport al sector de la construcció sostenible i energèticament eficient.
- Potenciar la transformació digital.
- Recuperar la demanda als establiments comercials i de restauració.
El pla es financia a través d’aportacions directes del Pla d’Inversions 2023 i, en l’apartat de despesa ordinària, a través de modificacions de crèdit del Pressupost de 2022. Les accions s’aprovaran en la sessió del ple de l’Ajuntament d’aquest divendres, 18 de novembre.
L’alcalde i la vicealcaldessa han defensat en la roda de premsa posterior a la reunió que el pla multiplica els esforços de l’Ajuntament per acompanyar les empreses i la ciutadania davant l’escalada de preus. En aquest sentit, el pla és un complement a les mesures que ja s’inclouen en el Pressupost 2023: congelació d’impostos i ordenances fiscals; manteniment dels serveis municipals; i esforç inversor.
Entres les accions previstes al Pla d’Impuls Econòmic i Social Reus 2022-2023 hi ha:
- Bons Reus. El pla destina una aportació de 400.000 euros a una nova edició dels Bons Reus; una injecció econòmica per fer recuperar la demanda als establiments de la ciutat, el comerç, els mercats, el turisme i la restauració. Tenint en compte, les anteriors edicions, la campanya pot tenir un impacte econòmic aproximat d’1,5 milions d’euros.
- Millora i creació de nous espais de coworking de Redessa. Es destinen 525.000 euros per aprofitar el posicionament i el potencial de l’ecosistema de la ciutat i plantejar inversions destinades a millorar i crear nous espais destinat a la captació de noves empreses i ampliacions de les empreses tecnològiques ja existents a la ciutat.
- Redacció del projecte bàsic i executiu del nou Mercat del Carrilet. Una vegada adquirida la nau de l’avinguda del Carrilet, per valor de 850.000 euros, per ubicar-hi el nou Mercat del Carrilet, l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis accelerarà la licitació del projecte bàsic i executiu de l’obra per poder iniciar la construcció de la nau el més ràpid possible. El pressupost previst és de 270.000 euros.
- Millora de les condicions dels polígons industrials. Són actuacions complementàries al Pla director de polígons industrials inclòs al Pla d’Inversions 2023. 125.000 euros addicionals, que se sumen als 100.000 previstos al pla d’inversions.
- Impuls de l’habitatge i suport al sector de la construcció. Es preveuen dues línies. Una línia d’ajuts a rehabilitació d’edificis per millorar l’accessibilitat i l’eficiència energètica, amb una partida de 330.000 euros; i un Pla de Regeneració Urbana al barri Fortuny, amb l’objectiu de rehabilitar edificis per millorar l’accessibilitat, l’eficiència energètica i els espais públics del barri, dotat amb 70.000 euros.
- Contractació laboral de persones aturades. Es preveu la contractació ja sigui a través de contractació directa de persones en situació d’atur i sense ingressos o, a través, d’una nova convocatòria de subvencions per a la contractació laboral de persones amb més dificultat d’accés laboral. S’hi destinen 50.000 euros.
- Continuïtat del projecte Espais Vius. El projecte d’ocupació i dinamització de locals buits de la ciutat continua amb una tercera fase d’Espais Vius, amb una partida de 192.000 euros adicionals.
- Suport a l’emprenedoria amb línies de subvenció a PIMES, autònoms i empreses d’economia social i solidària. Són dues línies, dotades amb un total de 100.000 euros. Ajuts a activitats econòmiques de recent creació i hagin fet una inversió per la seva posada en funcionament o hagin adquirit un negoci en funcionament a través d’un traspàs; i un Fons pel finançament de nous projectes d’empreses o autònoms que es dediquen a l’economia social i solidària.
- Transformació digital. Inclou diverses accions de formació per fomentar la capacitació digital de la ciutadania i la certificació digital de les empreses. També es recupera el programa de reutilització i cessió d’equipament informàtic per lluitar contra la bretxa digital. Tota aquesta línia està dotada amb 40.000 euros.
- Creació de l’Escola d’Oficis. El projecte neix com a resposta a la demanda de perfils professionals relacionats amb determinats oficis I que no està coberta a causa a falta de relleu generacional i manca d’interès de la població jove en dedicar-s’hi. Ja es porta temps treballant en aquest projecte, ara s’hi destinarà un import addicional de 175.000 euros.
Equip de redacció