Reus acollirà el proper 16 d’abril a les 20 h a la Prioral de Sant Pere un dels 24 concerts del «Cicle de Música Solidària: Música contra la pobresa infantil», impulsat per la Fundació Música Solidària, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA (format per BBVA i CatalunyaCaixa) i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Reus, a través de les regidories de Benestar Social i Projecció de ciutat . Tots els concerts són interpretats per l’orquestra UNESCO Barcelona, sota la direcció de Gonçal Comellas. En aquesta ocasió, també s’hi sumaran cantaires dels cors del Sant Crist de la Sang de Reus, dirigits per Silvia Virgili.
El cicle, que s’allarga durant tot l’any 2016, es va iniciar el passat 3 de gener a la Catedral de Tortosa, i durant els mesos de març i abril ha tingut lloc a Granollers, Vic, Terrassa, Sabadell, Berga, Montserrat, Sant Cugat i Reus.
Al llarg de l’any 2016, els concerts arribaran a 24 localitats d’arreu de Catalunya, en espais tan emblemàtics com la basílica de Montserrat, els monestirs de Ripoll i Sant Cugat del Vallès, les catedrals de Terrassa, Tortosa, Sant Feliu de Llobregat, Girona, La Seu d’Urgell, entre molts altres.
Els beneficis recaptats per la venda d’entrades i les aportacions a la fila 0 es destinen als diferents programes de Família i Infància de les Càritas Diocesanes de Catalunya.
Objectius
L’objectiu és doble: D’una banda, fer arribar la música clàssica arreu de Catalunya i de l’altra, la captació d’ingressos pels programes socials centrats en la pobresa infantil de les Càritas Diocesanes Catalanes.
El cicle té una clara voluntat d’implicar el territori, i a cada concert es busca la participació de les institucions locals, comarcals i de les entitats i persones que vulguin sumar-s’hi. Aquests concerts tenen lloc a esglésies, catedrals i equipaments culturals.
La pobresa infantil
En l’actualitat, la pobresa infantil és una realitat. Els infants formen part dels col•lectius més desprotegits i amb més risc de sofrir les conseqüències de la pobresa. A Catalunya hi ha 1.185.386 nens i nenes pobres. Segons l’IDESCAT, al 2014, la població de menys de 16 anys que viu en risc de pobresa o exclusió social és d’un 28,8% (360.700 nens), i un 8,7% ja pateix de privació material severa.
Sota el programa “Contra la pobresa infantil”, Càritas porta a terme diverses accions des de les diferents Càritas Diocesanes de Catalunya per orientar les famílies a l’hora d’accedir a recursos comunitaris de caire educatiu i sanitari, a més de proporcionar ajudes per atendre a necessitats bàsiques d’alimentació, medicaments, educació i vestits.
Aportacions solidàries
A banda de la venda d’entrades, que es poden adquirir a diversos punts de la població, on-line a través de la web www.musicasolidaria.org, s’ha habilitat una Fila 0 per a persones i entitats que vulguin fer la seva aportació, tot i que no puguin assistir als concerts.
Les aportacions es poden fer a través de transferència al compte corrent 0182-1799-29-0200018386, tant per internet com a través de les oficines de BBVA i CatalunyaCaixa. A més, Càritas disposarà de 10 entrades de lliure disposició per lliurar entre persones que no hi podrien accedir d’altra manera, transcendint el fet estrictament musical.
Punts de venda de les entrades
De manera presencial:
- Despatx parroquial – Abadia, 2
- Càritas Reus – Puríssima Concepció, 11
- Oficina de Turisme – Plaça del Mercadal, 3
On-line:
- A través de www.musicasolidariaria.org (sense comissions)
Fundació Música solidària, música i acció social
La Fundació Música Solidària neix amb la voluntat d’organitzar concerts solidaris, entenent-los com una eina eficaç de col•laboració solidària. Cada concert es converteix en la visualització i la reflexió sobre una realitat social. El principal actiu de la Fundació Música Solidària és l’Orquestra Amics Unesco Barcelona, sota la direcció de Gonçal Comellas.
Entre els projectes socials que ha portat a terme, recentment ha fet una gira de 4 concerts solidaris junt a Estrella Morente en benefici de la Fundación Vicente Ferrer per al Programa Nutricional per a dones amb SIDA.
Orquestra UNESCO Barcelona, música i compromís
L’Orquestra Amics UNESCO Barcelona, sota la direcció de Gonçal Comellas, prové d’una llarga tradició en les orquestres catalanes de cambra. Ha actuat en diverses ocasions al Palau de la Música, al Liceu i en altres sales tan importants com el Kursaal de Sant Sebastian, el Palacio Euskalduna de Bilbao o el Auditorio de Zaragoza. La OAUB neix el 2013, amb la voluntat de contribuir a la vida musical i cultural del nostre entorn, amb la màxima exigència de qualitat i amb una finalitat eminentment social.
Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, cultura de proximitat al territori
La majoria d’accions culturals i socials que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes, continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col•laboració amb el Grup BBVA, format per BBVA i CatalunyaCaixa.
Entre els seus objectius està la de realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa, compartida i responsable que impliqui persones i institucions.
Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la música, la pintura, la literatura, el teatre o el circ. El Grup BBVA comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col·laboració amb la FACC per fer-los possibles.
Càritas Catalunya
Des de l’any 1992, Càritas Catalunya és l’òrgan de l’Església que s’ocupa de l’acció caritativa i social. Està constituïda per les Càritas Diocesanes de Barcelona, Girona, Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa, Urgell, Vic, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.
Càritas Catalunya té com a missió la realització de la tasca evangelitzadora de l’Església mitjançant l’acció caritativa i social en les diòcesis de Catalunya. Es preocupa de la promoció de la persona i el seu desenvolupament integral. Per això estableix com a objectius propis: actuar com a espai de trobada, de diàleg i d’ajuda mútua de les Càritas Diocesanes i de les institucions que en formin part, i coordinar les activitats dels seus membres i gestionar actuacions concretes sobre els assumptes i programes comuns en l’àmbit territorial.
Equip de redacció