.

Imatges de la jornada, duta a terme a la Cambra de Comerç de Tarragona amb presència del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent. Fotos: Cedides

El consorci -format per Enagás Renovable, Iqoxe, Messer i liderat per Repsol- avança en el disseny d’un electrolizador de 150 MW que proveirà d’hidrogen renovable al Pol Petroquímic de Tarragona

 

El projecte, que serà el de major escala que es posarà en marxa a Espanya en 2025, ha superat la fase d’enginyeria conceptual, la qual cosa suposa una fita tecnològica, i ja es troba en fase d’enginyeria de detall

 

La inversió del projecte s’estima en uns 230 milions d’euros i suposarà una important contribució a la descarbonització de la indústria territorial

 

El consorci liderat per Repsol i format per Enagás, Iqoxe i Messer ha presentat avui en la seu de la Cambra de Comerç de Tarragona els avanços del projecte de producció d’hidrogen renovable en el Pol Petroquímic de Tarragona. Les quatre entitats col·laboren en el disseny i construcció del major electrolizador d’Espanya, amb capacitat de 150 MW en la seva primera fase i que la seva posada en marxa es preveu en 2025.

A l’acte de presentació han assistit el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès; el director general de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal; el conseller delegat de Enagás Renovable, Antón Martínez; el director general de Messer, Rubén Folgado; el director general de CL Grup Industrial (IQOXE), Miguel Ángel Leal; el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Ignasi Cañagueral

El consorci preveu una inversió de 230 milions d’euros en el projecte, a la qual podrien sumar-se 80 milions addicionals per a instal·lacions d’emmagatzematge elèctric. Actualment, el projecte ha superat l’etapa d’enginyeria conceptual i començarà la fase d’enginyeria de detall. En una segona fase, que començaria a partir de 2027, la capacitat de producció d’hidrogen renovable s’incrementaria fins a 1 GW.

L’electrolizador utilitzarà preferentment energia renovable de proximitat i disposarà de les millors tecnologies per a minimitzar el consum d’aigua per a produir hidrogen i oxigen renovables.

D’una banda, l’hidrogen renovable s’emprarà com a matèria primera en la indústria local com a combustible industrial, tindrà usos en mobilitat i s’injectarà en la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d’hidrogen que transportarà aquest gas entre el electrolizador, situat en el polígon nord del Pol Petroquímic, i la zona sud per a connectar als diferents consumidors a través d’una xarxa oberta.

L’oxigen renovable també tindrà usos en la indústria circumdant i es distribuirà gràcies al gasoducte que ja existeix en el Polígon Petroquímic, propietat de Messer. Per a IQOXE suposarà aconseguir el seu objectiu de reduir les seves emissions de CO₂, així com aprofitar aquest oxigen per a la producció d’òxid d’etilè.

Aquest electrolizador de gran escala suposa una fita tecnològica, ja que gràcies a la seva grandària s’aconsegueixen disminuir els costos associats a la producció d’hidrogen renovable mitjançant la electrolisis. El projecte, que s’emmarca dins de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i del Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre i es troba englobat dins del consorci SHYNE, suposa un impuls a la creació de clústers entorn de l’hidrogen. L’objectiu és acoblar la capacitat de producció a les necessitats de la indústria adjacent i de nova creació, a més de diversificar els usos de l’hidrogen renovable, de manera que l’ecosistema sigui el més eficient possible, tant en costos de producció com de transformació i logístics.

Aquest projecte es troba alineat amb els objectius marcats tant per la Unió Europea com pel Govern d’Espanya i contribueix significativament a aconseguir l’objectiu nacional, fixat en la instal·lació de 4 GW per a la generació d’hidrogen renovable en 2030. Igualment, la producció d’aquest hidrogen renovable suposarà una disminució en el consum de gas natural que utilitza la indústria, la qual cosa contribueix així mateix a la consecució de l’objectiu marcat per la Comissió Europea dins de l’estratègia RePower EU per a disminuir la dependència exterior de combustibles fòssils.

L’hidrogen, un pilar clau en la descarbonització industrial

Repsol és actualment el principal productor i consumidor d’hidrogen d’Espanya. La companyia multienergètica compta amb un ambiciós full de ruta per a liderar el mercat de l’hidrogen renovable en la Península Ibèrica i jugar un paper protagonista a Europa: aconseguir 552 MW de capacitat instal·lada en 2025 i 1,9 GW en 2030, amb inversions superiors als 2.500 milions d’euros en projectes al llarg de tota la cadena de valor de l’hidrogen fins a 2030. Repsol utilitzarà totes les tecnologies disponibles per a aconseguir els seus objectius: l’electròlisi (com el electrolizador de 150 MW a Tarragona), la producció a partir de biogàs i la fotoelectrocatálisis, tecnologia que està desenvolupant al costat del seu soci Enagás a Puertollano.

Els complexos industrials de Repsol s’estan transformant en pols multienergètics capaços de fabricar productes amb baixa, nul·la o fins i tot negativa petjada de carboni. L’hidrogen renovable és un dels pilars fonamentals en aquesta transformació, amb l’objectiu que la companyia sigui zero emissions netes en 2050.
Per part seva, Enagás Renovable compta amb una cartera de més de 50 projectes concrets a Espanya en l’àmbit dels gasos renovables i de descarbonització, la qual cosa representa una de les majors plataformes europees de projectes de gasos renovables. La companyia està participada en un 65% per Enagás, Hy24 —una joint venture formada per Ardian i FiveT Hydrogen— i Pontegadea. Entre els projectes de Enagás Renovable, que estan en línia amb els Fulls de ruta de l’Hidrogen i del Biogàs per a Espanya i els objectius de descarbonització de la Unió Europea, destaca la fita de la posada en funcionament de la primera planta industrial d’hidrogen verd d’Espanya, situada a Lloseta (Mallorca)

Redacció