.

Vista general d’una planta solar fotovoltaica. Foto: ACN

El Parlament ha instat el Govern a presentar en sis mesos un nou model de relació dels projectes de generació d’energia renovable amb els territoris que contempli el foment de la participació local i noves compensacions.

Ho ha fet amb els vots del PSC-Units, ERC, JxCat i ECP, en contra de Vox i CUP, i les abstencions de Cs i PPC a una moció presentada pels socialistes. També ha instat l’executiu a impulsar, abans que acabi l’any, la Llei marc per a la Transició Energètica a Catalunya i els plans territorials d’ordenació del desplegament d’energies renovables al territori. Vox hi ha votat en contra i el PPC s’hi ha abstingut.

També s’ha instat el Govern a presentar una reforma fiscal integral, progressiva i inclusiva per gravar les emissions de gasos amb efecte hivernacle de les activitats econòmiques en el termini d’un any. Ha tirat endavant amb els vots del PSC-Units, ERC, Junts i ECP; el rebuig de Vox, CUP i PPC i les abstencions de Cs.

D’altra banda, la cambra ha demanat “recuperar la gestió pública dels aprofitaments de les centrals hidroelèctriques quan acabi el període de concessió administravia mitjançant de la creació d’una empresa pública i “demanar al govern espanyol que procedeixi de forma similar a les hidroelèctriques de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre”.

El text aposta per treballar per un pacte entre les zones rurals i metropolitanes que faciliti el desenvolupament i integració de les energies renovables al territori, com la solar, l’eòlica, l’hidràulica o qualsevol altra renovable, per a “augmentar la potència instal·lada que permeti que l’any 2030 el 50% de la producció elèctrica i el 25% de la producció d’hidrogen siguin renovables”.

El Parlament també ha reclamat que la Generalitat “faciliti i agilitzi la tramitació administrativa dels nous projectes d’energia renovable” per evitar que “s’eternitzin o incompleixin els terminis” que estableix la llei. Una altra de les demandes passa per “prioritzar la utilització de les zones agrícoles no productives i dels terrenys industrials de baixa possibilitat d’activitat econòmica per a parcs fotovoltaics”.

La moció dels socialistes, defensada pel diputat Jordi Terrades i que ha incorporat i transaccionat diverses esmenes amb ERC i JxCat, vol que s’estableixin mesures de suport econòmic per a la instal·lació de teulades i terrats fotovoltaics a les naus industrials, centres públics, universitats, centres comercials i espais de titularitat privada d’ús comunitari per a l’autoproducció i ús directe compartit de l’energia renovable generada.

Redacció