La Selva del Camp (Baix Camp) ha recuperat un vell camí de més de 600 anys d’història que estava abandonat. L’itinerari segueix l’antic recorregut de l’aigua que abastia el poble i els molins fariners que es trobaven en el seu recorregut. Així, la denominada com la ‘Ruta del Rec de la Vila’, de dos quilòmetres, torna a ser practicable. A part de retirar la vegetació i deixalles acumulades -se n’han arribat a retirar 2 tones-, les tasques de neteja i desbrossat han permès treure a la llum diversos elements arquitectònics, com ponts medievals i mines. Sis persones en risc d’exclusió social hi han treballat de juny a primers de novembre, fruit d’un conveni entre la Diputació de Tarragona i l’Obra Social ‘la Caixa’.
Un equip de sis persones amb discapacitat mental de l’associació Aurora de Tarragona, guiats per un oficial, han treballat els darrers mesos en la neteja i desbrossament d’aquest antic camí al nord del teme, en estat d’abandó des de fa entre cinquanta i seixanta anys. Temps enrere era molt transitat, però va entrar en desús arran el transvasament de l’Ebre. De fet, les generacions joves de selvatans ni saben de l’existència d’aquest antic sender per on discorria el rec que servia per abastir d’aigua el poble i també els molins fariners.
L’alcalde de la Selva, Josep Maria Puig, ha qualificat la recuperació, presentada aquest dimarts, d'”entranyable”, atès el valor del sender recuperat, que ja es planteja convertir en via verda per fer a peu i en bicicleta. Si bé encara faltaria una segona fase per senyalitzar el camí i posar-hi mesures de seguretat, el camí ja és força practicable en els seus dos quilòmetres de recorregut, des dels dipòsits municipals fins al pont alt que travessa la riera. El sender ha recuperat el seu traçat, actuant en una amplada d’entre 3 i 5 metres.
Els peons forestals s’han hagut d’obrir camí per tornar a dibuixar el camí, entre densa vegetació i també moltes deixalles -alguns abocadors ocupaven l’antic camí. Dins el sender s’hi amagaven alguns elements arquitectònics, com ara dos ponts, un dels quals, l’anomenat pont del torrent de l’Ordiet, a 1,5 quilòmetres de la Selva, estava completament tapat i se’n tenia escàs coneixement. “Va ser tota una troballa i una gran satisfacció pera tot l’equip”, ha afirmat Héctor Hernández, tècnic de l’associació Aurora.
L’altre pont, de gran interès, és el del Mas de Mates, on hi ha una inscripció que recorda la remodelació a la qual va ser objecte el camí al segle XVI, si bé el sender és molt anterior -està documentat ja al 1209. Els treballs, sobre una superfície total de 8.000 metres quadrats, han costat 50.000 euros, finançats per ‘la Caixa’, en el marc del conveni que manté amb la Diputació des del 2006. Des d’aleshores s’han impulsat un centenar de projectes mediambientals i s’ha donat feina a set-centes persones en risc d’exclusió.