.

Els periodistes Jordi Bres i Aure Ferran, autors de "La Catalunya dels artistes". Foto: ACN

Els periodistes Jordi Bres i Aure Ferran, autors de “La Catalunya dels artistes”. Foto: ACN

Proposar “una nova mirada” a territoris coneguts a través dels vincles d’una vintena d’artistes amb paisatges catalans. Els periodistes Aure Farran i Jordi Bes han plasmat aquesta voluntat ‘La Catalunya dels artistes’, una guia de viatges “alternativa” sobre l’entorn que va inspirar pintors, escultors i arquitectes. La tria dels protagonistes dels 20 capítols ha estat “complicada”, perquè més enllà dels personatges més cèlebres -com Pablo Picasso o Joan Miró- també s’han visibilitzat dones -com Lluïsa Vidal o Núria Llimona- que la història “no ha posat al lloc que els correspon”. Coincidint amb el capítol dedicat a Miró, aquest dissabte s’ha presentat el llibre al Mas Miró, on també s’ha tractat la relació del pintor amb el món del vi.

A l’hora d’escollir els vint artistes que formarien part d’aquest llibre, els seus autors van prioritzar la necessitat de donar a conèixer no només personatges consagrats, sinó també les seves relacions amb espais més desconeguts que els van captivar.  Un dels altres objectius era ampliar l’imaginari popular amb noms que “no havien rebut el reconeixement que es mereixen”.

Entre els personatges femenins destacats, ‘La Catalunya dels artistes’ parla de la relació entre Núria Llimona i Barcelona, l’escultora Emília Xargay i Girona o la pintora Lluïsa Vidal amb Sitges i Barcelona. “Després de fer recerca, ens hem adonat que hi ha dones que mereixen ser explicades però que han estat invisibilitzades i que probablement no les hem vinculat mai a cap dels nostres paisatges. Una de les coses que ens fa sentir més orgull és haver inclòs aquestes artistes al llibre i parlar de la seva trajectòria i la vinculació amb casa nostra”, ha ressaltat Farran.

Dedicat del capítol dedicat a Joan Miró. Foto: ACN

Dedicat del capítol dedicat a Joan Miró. Foto: ACN

Un dels casos “paradigmàtics” que es relaten al llibre és la petjada que va deixar Mont-roig del Camp (Baix Camp) al pintor Joan Miró. Segons Farran, l’artista representa “el màxim exponent de vinculació entre obra i paisatge”, ja que tota la seva trajectòria està lligada amb aquest municipi i dels seus quadres i escultures se’n desprèn el paisatge emocional. Precisament aquest dissabte el Mas Miró ha acollit la presentació de ‘La Catalunya dels artistes’, en un acte que s’ha complementat amb una xerrada sobre la influència del món del vi en el pintor.

Una recerca “incipient” sobre Miró i el vi
La investigació ha anat a càrrec de la periodista Ruth Troyano i la directora del Mas Miró Elena Juncosa i s’ha basat en la correspondència, fotografies i la documentació i elements de la masia. En el marc d’aquesta recerca “incipient” s’ha plantat una petita partida de vinya de moscatell dins la finca, amb l’objectiu de recuperar el paisatge original que envoltava l’artista quan vivia al mas. Paral·lelament, l’equipament ha afegit una proposta de ruta centrada en el vi i Miró on s’inclou un tast per als participants.

ACN