.

Josep Usall, al centre, junt al president de la Cambra de Reus i el delegat de la Generalitat. Foto: Tots21

Què han de fer els pagesos i ramaders del Camp de Tarragona, i d’arreu de Catalunya, per afrontar el canvi climàtic, donar respostes a les demandes ciutadanes mediambientals, a les peticions de protegir els animals, a la manca d’aigua? Només els cal una acció, però tota una acció: Adaptar-s’hi.

El director general de l’IRTA, Josep Usall, ha llençat els reptes de futur a què s’hi hauran d’afrontar més aviat que tard en una conferència que ha protagonitzat a la Llotja de Reus en el marc de la sèrie que han tingut lloc el darrer any sobre agricultura, ramaderia i els canvis que s’hi operaran en un context de canvi social motivat pels reptes de la sostenibilitat.

“És molt important la transformació del sector agroalimentari perquè el canvi climàtic s’està accelerant, però la ciència ens pot ajudar”, ha començat resumint l’actual paradigma. Adaptar-se mitjançant la tecnologia. Els grans reptes que es viuran en un planeta que en 2050 tindrà 10.000 milions d’habitants i en un context de canvi climàtic seran “proveir d’aliments a la població, minimitzar els impactes ambientals i servir dietes més saludables i sostenibles”, tot això tenint cura del benestar dels animals.

El pagès i el ramader hauran d’intensificar l’aposta en sostenibilitat de la seva producció, amb una “agricultura sostenible regenerativa”, garantint la seguretat alimentària i donant un impuls a la bioeconomia. Usall posava com a exemples del que passarà: “No podrem conrear determinats productes en segons quins llocs, haurem d’estudiar abans quant de sòl i aigua necessiten”. Caldrà “fer els regadius més eficients amb les noves tecnologies de manera que donem l’aigua que sigui estrictament necessària en cada moment”. Més: “L’actual model de consum de proteïna és insostenible. Hem de consumir-ne menys i produir-la de manera més eficient”.

Altrament, el model agrícola ha de ser “regeneratiu”. “És possible fer agricultura i mantenir la biodiversitat”, assegurava Usall, mantenir la coberta vegetal del sòl i no cremant-la, així com respectant les plantes que hi ha als conreus.

El futur també passa per l’ús de dietes personalitzades (smart dietes), fet que provocarà una utilització menor dels recursos. I a més a més, valoritzar tot el que produïm, com les dejeccions de les vaques, usant-les com a fertilitzants de qualitat i no haver d’importar-los.

Usall ha situat casos d’èxits viscuts a l’IRTA, com que des de Lleida es va aconseguir crear una poma rogenca -a Lleida, les pomes no agafen aquest color degut al clima-, dolça i cruixent. O un cas de reducció dels gasos que provoquen les vaques segons el tipus de menjar que se’ls dona.

J. Garcia