.

D’esquerra a dreta: la tresorera Manuel Perea; el secretari José Ferrándiz; la presidenta Marta Reynals i la vicepresidenta Aïna Paredes. Foto: Tarragona21

Quatre advocats de Tarragona han decidit dedicar el seu temps lliure per lluitar en favor dels drets dels animals davant dels jutjats. Ho han fet ajudant-se de la creació d’un instrument que posen a disposició d’entitats, particulars i activistes anomenat Associació d’Advocats en Defensa Animal de Tarragona (ADAT). Amb voluntat de ser complementari als seus esforços i sense ànim de lucre, perquè segons explicava durant la presentació duta a terme aquest divendres a la seu del Museu d’Art Modern davant una vintena de persones la seva presidenta, Marta Reynals, “tots quatre ens hi dediquem en el nostre temps lliure”. “Volem ajudar-vos a denunciar i, en aquells casos que tinguin una repercusió penal important, personar-nos com acusació particular”, explicava per la seva banda la vicepresidenta, Aïna Paredes. Una decisió que ja van prendre a principis d’any davant l’agressió a dos cadells al Camp de Mart denunciada davant del 112 per dos testimonis. Un cas que gràcies a la seva intervenció i a les proves requerides ha permès un enduriment de la possible sanció. I això malgrat lluitar contra un sistema legal i uns funcionaris encara molt perduts en aquesta casuística.

“Us recomanem denunciar. denunciar i denunciar perquè és l’única manera d’acabar amb la impunitat”, argumenta Reynals. “Només així es poden aconseguir sancions i fer canviar la mentalitat dels funcionaris”. Res fàcil en una tipologia “nova i desconeguda” que cataloguen com “dret animal”, encara que a la pràctica no existeixi com a tal. “Existeixen tot un seguit de delictes relacionats amb els animals que són transversals”, explicava la tresorera Manuela Perea. “Per exemple els maltractaments estan tipificats en el codi penal i les guardes i custòdies en casos de divorci en el familiar. Però parlem de Dret Animal per intentar imposar el concepte”, reconeixia. La importància de les paraules per transformar una realitat en la qual “encara ara hi ha jutjats desconeixedors de l’existència d’una llista de pèrits veterinaris” als quals poder acudir.

“En l’àmbit estatal ja hi ha entitats similars i, com tots nosaltres ens coneixíem, vam decidir crear aquesta eina per tractar temes que no tractaríem en els nostres despatxos”, assenyalava per la seva banda el secretari, José Ferrándiz. De fet, ADAT és la primera entitat que es dedica a assessorament legal en casos d’animals tant de companyia com de producció existent en tota la província. I ha estat ben rebuda “fins i tot per companys nostres que ens han animat des de fora pel suport que els podem donar. És més fàcil fer el seguiment d’un cas a Tortosa des de Tarragona que no pas des de Sabadell”, comentava la presidenta.

L’entitat confia molt en les xarxes socials. En el seu facebook es disposa de dos models tipus de denúncia tant per la via administrativa com la penal a disposició dels que vulguin encaminar-se per un o per altre camí. La recomanació en cas de dubte és “fer-ho pels dos vessants a la vegada perquè no són excloents”. També s’obren a “informar-vos dels casos que ens platengeu a través de les xarxes, donant-vos consells legals i informant sobre les normatives existens”. I en el moment de donar el pas a denunciar d’un cas flagrant “la via més ràpida és trucar al 112”. Aquest era el consell de Reynals a preguntes dels assistents. “Si no et fan cas insisteix. I després us demanem que ens passeu la informació de l’hora a la qual heu trucat i si han vingut o no els Mossos o la Guàrdia Urbana”. La intenció amb aquest recull de dades és crear una tipologia de comportament de les adminsitracions i fer-ne un seguiment per poder determinar responsabilitats posteriors.

Que l’entitat ve a omplir un buit que reclamava ser cobert ho certificaven les intervencions del públic. Com la de la funcionària d’un petit poble de la demarcació que els ha demanat ajut per formar-los en temes de dret animal. “No sabem què respondre quan algun veí ens ve amb temes relacionats a colònies de gats o gossos agressius perquè han estat tancat molt de temps”. En aquest punt Reynals i Paredes s’han obert a col·laborar en la formació “perquè aquest també és un objectiu de la nostra entitat juntament amb el d’elaborar una nova normativa legal”, però han deixat clar que “els problemes recauen en els ajuntament. Hi ha una normativa administrativa general -emanada de la llei del 2008- que acostumen a obviar perquè no dona vots. I poden regular les especificitats per mitjà de les ordenances municipals”. Com ha fet Hospitalet del Llobregat en casos fins i tot un pèl massa detallistes, incorporant ” la previsió que la gent pugui tenir vaques a casa”.

Però tampoc han volgut enganyar a ningú i han marcar les seves pròpies limitacions. “Si us animem a denunciar és perquè en alguns casos les fiances que es demanen són elevades. I a la limitació que som quatre i que hem de dedicar moltes hores a les nostres feines, no li podem sumar una limitació econòmica. Per això -explicava Paredes- us animen a denunciar i nosaltres ens hi podrem afegir posteriorment com acusació particular”.

Per tots aquells que es vulguin posar en contacte amb l’associació, podeu entrar al seu facebook o enviar un mail a defensaanimaltarragona@gmail.com

J. Siré