.

L’expresident Carles Puigdemont en la seva reaparició a Catalunya. Foto: Jordi Borràs

Desenes de persones amb màscares de Carles Puigdemont a l’acte per rebre’l al Passeig Lluís Companys de Barcelona. Foto: Jordi Borràs

Carles Puigdemont ha reaparegut aquest dijous al matí a l’Arc de Triomf de Barcelona després de gairebé set anys a l’exili a Bèlgica i, de moment, sense haver estat detingut.

L’expresident ha arribat poc abans de les 9 del matí al passeig Lluís Companys per a la “rebuda institucional” organitzada per Junts i entitats independentistes, i també amb representants d’ERC, la CUP i del Govern de l’1-O.



Altres notícies:


Un cop acabi l’acte, on s’hi han concentrat centenars de manifestants, la intenció del cap de files de Junts és intentar accedir al Parlament, acompanyat d’una comitiva d’uns 300 alcaldes, per a ser present al debat d’investidura de Salvador Illa. El Parc de la Ciutadella té blindat tots els accessos excepte el de Marquès de l’Argentera, on hi ha un control dels Mossos d’Esquadra.

“Avui he vingut aquí per a recordar-los que encara som aquí, perquè no tenim dret a denunciar”, ha dit durant l’acte de rebuda. El cap de files de Junts ha admès que “avui molts festejaran que sigui detingut”, però ha fet una crida a “preparar noves oportunitats” després de la investidura d’Illa.

Diverses entitats i partits independentistes havien fet una crida a fer una “rebuda institucional” a l’expresident a partir de les 8 del matí d’aquest dijous. Entre els convocants hi havia l’ANC, Òmnium, l’AMI i el Consell de la República, així com Junts, ERC i la CUP, que hi donen suport.

Aquesta mobilització s’ha produït poc abans i a pocs metres de distància de l’inici del ple del Parlament que ha d’investir el socialista Salvador Illa, que està previst per a les 10 del matí.

Puigdemont té una ordre de detenció vigent a l’estat espanyol i els Mossos d’Esquadra ja han blindat tot el parc de la Ciutadella per reforçar la seguretat de cara la investidura i evitar que l’expresident entri al Parlament. Si és arrestat, Puigdemont serà traslladat al jutjat de guàrdia del partit judicial on hagi estat detingut, probablement a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

El jutge de guàrdia comunicarà la detenció al Suprem. El jutge Pablo Llarena podria prendre-li declaració per videoconferència, convocar-lo per un altre dia o fer-lo traslladar immediatament a Madrid, que serà el més probable. Un cop a Madrid, Puigdemont pot quedar en llibertat provisional o ser enviat preventivament a presó per suposat risc de fuga.

Cal tenir en compte que al mes de maig es va aprovar la llei d’amnistia per amnistiar entre altres a Puigdemont. Tot i això, Llarena va concloure que la malversació no és amnistiable perquè l’1-O hi va haver enriquiment personal i es van afectar els interessos financers de la Unió Europea, segons va assenyalar en una resolució.

Suspensió del ple

La incògnita és si podrà arribar a entrar al Parlament sense ser arrestat. Fa unes setmanes, Rull va encarregar un informe al secretari general del Parlament per revisar el protocol de seguretat de la cambra per evitar la detenció de Puigdemont a l’interior. El reglament expressa que és el president de la cambra qui ha d’autoritzar l’entrada de la policia a la cambra i que, a més a més, els agents ho han de fer sense armes. Rull va afirmar que la policia “no entraria a aturar o a retenir ningú”. I en cas que passés, va advertir que abans l’haurien “d’aturar” a ell mateix.

El ple per debatre la investidura de Salvador Illa està previst que s’iniciï a les deu del matí. Junts ja ha manifestat que demanarà que se suspengui si detenen Puigdemont. ERC i els Comuns s’hi han mostrat favorables també. Així, previsiblement, Rull aturarà el ple. A partir d’aquí, no se sap si s’ajornarà sine die o es proposarà una altra data de celebració.

ACN